"Щоб село залишилось не лише на карті"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
13 жовтня 2010

 ПРОБЛЕМА

За останні 10 років на Дніпропетровщині поменшало сільських громад. Щоправда, офіційна статистика свідчить, що не стало лише чотирьох сіл. Та є такі, де проживає одна людина або взагалі ніхто не живе. Населення області за останнє десятиріччя зменшилося на 370 тисяч, тобто на 10 відсотків, у тому числі в сільській місцевості - на 72,9 тисячі, або на 7,7 відсотка. 

Як розповів "УК" начальник відділу організаційного забезпечення діяльності рад Дніпропетровської облради Володимир Оникієнко, з 2000 року зняті з обліку села - Степне, яке увійшло до меж Кривого Рогу, Іллічане Новомосковського та Запоріжжя-Грудувате Синельниківського районів, звідки виїхало населення. На дві громади поменшало в Криничанському районі: ніхто вже не проживає в Адамському, а Настопіль залишили останні вісім сімей залізничників, оскільки відпала потреба в їхній праці.
 
- Станом на 1 січня 2010 року в області нараховується вже 16 сільських населених пунктів, де ніхто не проживає, - каже співрозмовник. - Та з обліку ми їх не знімаємо, бо селяни туди ще можуть повернутися. Там їхня нерухомість, земельні наділи. Влітку люди використовують їх як дачі. В одному селі років п'ять вже господарює лише одна жінка, діти якої живуть у Канаді. А вона переселятися не хоче - має землю.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua