"Щоб упоратися з діабетом "

Наталія ДОЛИНА
15 листопада 2011

ЄДНАЙМОСЯ

Вчора світова спільнота відзначила День боротьби з «чумою XXI століття»

Цукровий діабет — одне з найпоширеніших захворювань у сучасному світі, що посідає третє місце серед причин смертності після серцево-судинних і онкологічних хвороб. Експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я його було визнано неінфекційною епідемією ХХІ століття.

 За даними світової статистики, сьогодні у світі 285 млн хворих на цукровий діабет, що становить 4% населення. Кожні 10 секунд від наслідків діабету у світі помирає одна людина. І, за прогнозами експертів, число хворих на цукровий діабет подвоюватиметься кожні 15 років, а щороку їхня кількість зростатиме на 6-10%. До 2025 року загальна поширеність діабету сягатиме понад 6% населення Земної кулі. Пов’язане це з особливостями сучасного способу життя людей, для якого характерні висококалорійне харчування та низька фізична активність.

Сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн 300 тис. людей, хворих на цукровий діабет, з них понад 200 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.

— Раніше на діабет хворіли у 45-50 років, зараз хвороба «помолодшала». До того ж, почали хворіти діти, — зазначила завідувач відділення дитячої ендокринології Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, головний дитячий ендокринолог МОЗ України Наталія Зелінська. 

 — За останні 10 років кількість хворих на цукровий діабет серед дітей до 6 років збільшилась на 60%. У середньому на 10-12% щороку збільшується кількість дітей підліткового віку, хворих на діабет. З них 8 тисяч інсулінозалежних.

Цукровий діабет — це синдром, який характеризується порушенням обміну речовин і високим рівнем цукру в крові, що відбувається внаслідок низького рівня гормону інсуліну.

— Сьогодні проблема цукрового діабету розглядається як соціальна та загальномедична, оскільки лише спільними зусиллями можна допомогти таким хворим максимально адаптуватися до життя, поліпшити його якість і уникнути ускладнень захворювання, — зазначила президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко. — Держава має прийняти Закон «Про статус хворого на діабет». Наша організація разом з депутатами двічі подавала такий законопроект до парламенту. Нам весь час відповідали, що в держави відсутні кошти на забезпечення його норм.

Але, як зазначила керівник асоціації, є надія на зміну ситуації. Представники громадськості будуть звертатися до Президента України з проханням ініціювати такий закон, де обов’язково має зазначатися стовідсоткова гарантія державного забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет, які цього потребують.

Втім, за словами фахівців, ліки — це далеко не все. Не випадково діабет часто називають не хворобою, а способом життя. Люди, що страждають на цю недугу, повинні постійно дотримуватися правильного харчування, вести здоровий спосіб життя. Цього навчають у школах соціальної адаптації. Нещодавно в Україні було відкрито дванадцяту таку школу.

— Ці школи відвідують як дорослі, так і діти. І більшість з них завдяки навчанню ведуть абсолютно нормальний спосіб життя, не відчувають себе інвалідами, — вважає Людмила Петренко.

Фахівці зазначили, що напередодні епідемії грипу хворим на цукровий діабет необхідно зробити щеплення, адже на тлі діабету перебіг та наслідки хвороби можуть ускладнитися.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua