"«Сирні» емоції нікому не потрібні"

15 лютого 2012

СПІВПРАЦЯ

Головні дипломати України та Росії закликають шукати взаємоприйнятні рішення щодо поставок
м’ясо-молочної продукції
 

Двадцяту річницю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією міністри закордонних справ двох країн Костянтин Грищенко та Сергій Лавров відзначили відкриттям Генерального консульства України в Нижньому Новгороді. Виступаючи на урочистостях, глава українського МЗС зазначив: «Ми не випадково обрали саме Нижній Новгород як місце розміщення ще одного консульського представництва. У цьому регіоні проживають сотні тисяч етнічних українців, і Генконсульство допоможе із забезпеченням їхніх культурних потреб».

З нагоди ювілею встановлення дипвідносин міністри прийняли спільну заяву. В ній наголошується, що нині російсько-українське співробітництво характеризується стабільністю та передбачуваністю. А характерною особливістю двосторонніх відносин є насичений політичний діалог, перш за все в рамках російсько-української Міждержавної комісії. Регулярні особисті контакти вищих керівників Росії та України набули особливого, довірчого характеру, що дає змогу сторонам оперативно вирішувати найважливіші поточні питання двосторонніх відносин, узгоджувати позиції з актуальних міжнародних проблем.

Також учора під головуванням Сергія Лаврова та Костянтина Грищенка пройшло засідання Підкомітету з міжнародної співпраці українсько-російської Міждержавної комісії.

На підсумковій прес-конференції керівник українського МЗС, зокрема, повідомив, що двосторонні газові переговори проходять складно, проте компроміс має бути знайдено. «Тема газу — завжди складна через багато аспектів та має дуже велике значення, що надається їй в Україні і Росії», — зазначив Костянтин Грищенко. Він повідомив, що нині у переговорному процесі з обох сторін задіяні всі ті, хто усвідомлює всю відповідальність вирішення газового питання для майбутніх відносин України і РФ.

Український міністр зауважив, що за 20 років дипломатичних відносин країни мають досвід довгих переговорів, які зрештою завершувалися успіхом і створювали серйозне підгрунтя для співпраці.

У цьому контексті не оминули дипломати й ситуацію з українськими сирами. За словами Костянтина Грищенка, у «сирному» питанні емоції подекуди переважають над технічними аспектами: «Ми не зацікавлені, щоб ця тема мала додатковий емоційний вимір і призвела до додаткових ускладнень для наших компаній».

Крім того, міністр повідомив, що разом із ним до Нижнього Новгорода прибули представники трьох українських підприємств, які займаються поставками до Росії м’ясо-молочної продукції. За його словами, в цій групі присутні  виробники, в яких є проблеми, у кого взагалі немає проблем, а також ті, хто бачать велику перспективу для наповнення російського ринку якісними українськими товарами.

«Я довго жив у Москві, але  ковбасу завжди їв з України, й сиру завжди віддавав перевагу українському, після швейцарського. Можливо, я виняток, але коли привозиш цю ковбасу — її із задоволенням усі з’їдають, так само як і сало», — сказав Костянтин Грищенко.

Він закликав не створювати штучних проблем для того, що завжди було основою для дружнього застілля й допомагало встановлювати дружбу на всіх рівнях. У свою чергу Сергій Лавров додав: «Ми ковбасу й сало не лише з’їдаємо на місці, а й ще з собою із запасом беремо». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua