"«Смілива гривня» йде на фронт "

2 серпня 2022

Протягом наступних трьох місяців кожен, хто бажає підтримати Збройні сили України в боротьбі з російськими окупантами, може долучитися до благодійної акції Національного банку «Смілива гривня». З 1 серпня по 31 жовтня 2022 року всім охочим зробити внесок у перемогу нашої держави достатньо принести монети номіналом 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень або банкноти у найближче відділення одного з банків-партнерів акції та переказати кошти на спеціальний рахунок Нацбанку. Довідатися про пункти мобілізації таких коштів у відділеннях уповноважених банків — Ощадбанку та ПУМБ, а також детальні умови участі в акції можна на сайті «Смілива гривня».

«Уже п’ять місяців Україна мужньо протистоїть ворогу. До наближення перемоги долучається кожен із нас — хтось на фронті зі зброєю в руках, хтось у тилу, допомагаючи нашим воїнам. Акція «Смілива гривня» — це добра нагода зробити посильний внесок у перемогу, навіть, якщо він становитиме лише 10 копійок. Суму зібраних коштів ми відправимо на фронт», — прокоментував заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

Війна триває, і підтримка для Збройних сил зараз потрібна, як і в перші дні війни. Завдання кожного — продовжувати працювати, боротися на своїх фронтах та підсилювати українську армію. За даними Нацбанку, нині в обігу перебуває понад 14 мільярдів монет на суму понад 5 мільярдів гривень і значна кількість розмінних монет, зокрема номіналом 10 копійок (28,5% загальної кількості монет в обігу) та 50 копійок (9,3% загальної кількості). Часто громадяни не використовують їх для готівкових розрахунків, вони просто лежать у скарбничках чи кишенях. А ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника.

Для допомоги нашим військовим достатньо принести монети номіналом 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень або банкноти. Фото з сайту shotam.info

До слова, 5 мільярдів гривень — це приблизно 70 сучасних безпілотників Bayraktar, або 25 реактивних артилерійських систем залпового вогню HIMARS, або 150 машин бойової піхоти.

На сайті «Смілива гривня» є важлива інформація для тих, хто має такі монети, що перестали бути засобом платежу (номіналом 1, 2, 5, 25 копійок) та лежать непотрібним баластом. Такі монети можна спочатку обміняти у відділеннях уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ — список відділень, які приймають такі монети, треба уточнити в банку) і потім переказати для ЗСУ.

«Ощадбанк без вагань долучився до ініціативи НБУ із проведення благодійної акції «Смілива гривня» на підтримку Збройних сил України. Ми маємо досвід проведення подібних масштабних заходів, як-от торішня акція «Монетки дітям», коли школярі приносили до наших відділень монети номіналом 25 копійок для допомоги онкохворим дітям. Назва цьогорічної акції «Смілива гривня» дуже символічна. Сміливість стала для України й українців тією рисою, що наближає нашу перемогу у війні, і справа кожного — зробити все для цього. Кожен внесок важливий», — цитує слова заступника голови правління АТ «Ощадбанк» Антона Тютюна пресслужба НБУ.

«ПУМБ долучився до акції «Смілива гривня», бо сміливість допомагає нам вистояти в цій війні. З 1 серпня монети стають ще однією нашою спільною зброєю. Чекаємо на всіх охочих здати монети на потреби українських військових у відділеннях банку у всій країні. Актуальну карту відділень, які працюють, можна подивитися на нашому сайті. Невелику кількість монет можна розмістити у благодійній скриньці, інкасацію скриньки проводитимуть у міру її наповнення протягом дня. Велику суму в монетах можна перерахувати без комісії через касу банку для подальшого її перерахування на спецрахунок НБУ. Ми разом — надійний тил для наших воїнів», — каже директор департаменту інкасації та грошового обігу ПУМБ Андрій Бодян.

У Нацбанку звертають увагу, що зібрати монети і принести їх до відділень АТ «Ощадбанк» та АТ «ПУМБ» можна не лише в Києві, а й майже в усіх регіонах країни, де працюють ці банки, з огляду на безпечні умови роботи. Можна організувати колективний збір коштів серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Можна розказувати друзям про акцію в соціальних мережах. Адже об’єднані зусилля українців здатні творити дива й допомагати українській армії долати ворога. Тож НБУ закликає сміливо здавати монети в банки, а він  разом з партнерами передасть таку сміливість українським воїнам.

У Нацбанку наголошують, що мобілізація коштів для підтримки Збройних сил — один із пріоритетних напрямів у роботі установи з початку війни. 24 лютого НБУ відкрив спеціальний мультивалютний рахунок для допомоги українським захисникам. Кошти на нього надходять від громадян і підприємств України та міжнародної спільноти. За п’ять місяців від початку повномасштабної війни на цей рахунок  перераховано понад 20 мільярдів гривень.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua