"Смугастий б’є рекорди"

Ірина ПОЛІЩУК
11 липня 2012

СПОЖИВАЧ 

Чи безпечні ранні баштанні?
 

В Україні цього року баштанні культури б’ють чергові рекорди зі швидкості достигання. Посприяло цьому кілька чинників: рання весна, а також те, що ягоди не сіяли, а садили розсаду, яку почали вирощувати ще в березні, і, звісно, поля поливали та накривали агроволокном. Розпочався сезон із херсонської продукції й триватиме до кінця вересня — початку жовтня.

Хоча сьогодні варто було б розповідати про ранні кавуни та дині, але вони вже не є такими. Розпочали продавати цю продукцію ще 10—15 червня. Оскільки вона не є  ранньою, то побоювання щодо вмісту надмірної кількості нітратів безпідставні.

— Зараз кавуни, дині й чорниця — продукти №1 стосовно уваги до них перевіряючих. Їм приділяють особливу увагу в лабораторіях на оптових ринках, — переконує експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк. — Адже всім відомо, що кавун чи не найбільше вбирає в себе нітратів, якими потім «ділиться» зі споживачами. Чорниця у нас росте в зоні радіаційного забруднення Чорнобильської АЕС, тому її ретельно досліджують. Тож на початку липня ми провели моніторинг лабораторій великих оптових ринків таких міст, як Львів, Одеса, Херсон, а також  Київщини. У ході рейду поспілкувалися з представниками цих лабораторій, які запевнили нас, що всі показники безпеки баштанних у нормі. 

Проте ми вирішили піти іншим шляхом і просто спробувати купити свідоцтво, але це виявилося неможливо.

Щодо вартості баштанних. Сезон почався з досить високих цін: дині коштували в межах 18 грн за кілограм, кавуни — приблизно 6 грн. Така вартість спостерігалася в 20 числах червня. Уже на початку липня ціни знизилися майже удвічі: кавуни вже продавали по 3,50—4 грн, дині — 10—15 грн за кілограм (залежно від того, сортові вони чи це так звана «колгоспниця»). Нині маємо оптову ціну на кавуни 1,80—2,20 грн, дині — в межах 7—8 грн за кілограм.

Лише ті кавуни безпечні, які продають офіційно. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Сьогодні споживачі за кілограм кавунів платять 3 грн, а за дині — 10—13 грн. Це столичні ціни. 

— Останні 3—4 роки баштанні показали себе як економічно вигідна культура. Спостерігалася позитивна динаміка до зростання їхньої вартості, — зазначає Ігор Стрелюк. — Цього року у зв’язку зі збільшенням площ та пануванням сприятливої спекотної погоди можна припустити, що в розпал сезону — друга половина липня і серпень — кавуни вроздріб коштуватимуть 1,50—1,80 за кілограм, дині — 3,50 грн за так звані «прості» сорти і 5 грн — за амал. Оптова вартість найбільшої ягоди коливатиметься в межах 1 грн.

Попри запевнення лікарів із лабораторій, де перевіряють баштанні, споживачі все-таки не поспішають купувати «рекордні» ягоди. Поділяє їхні побоювання і лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. Вона впевнена, що варто почекати кілька тижнів і вже ласувати баштанними в природний сезон їх дозрівання. Адже ранні кавуни все-таки можуть бути небезпечні: деякі господарства вирощують їх із використанням «примусової» технології. Тобто їх «примушують» виростати раніше за допомогою добрив, які містять нітрати, що перекочовують у ягоди, а звідти — в організм. Надмірна кількість нітратів особливо небезпечна для дитячого чи ослабленого хворобами організму. Якщо в людини немає проблем зі здоров’ям, вона й не помітить, що «переїла» нітратів.  До того ж липневі кавуни за смаковими якостями поступаються серпнево-вересневим: вони не такі солодкі й смачні.

— Єдина проблема — люди не знають, як і де правильно купувати великі ягоди, — впевнена Оксана Скиталінська. — Ми не раз помічали, що вони продаються просто біля доріг. Такі кавуни не можна купувати. Дуже часто цей товар некондиційний, тобто забракований. Також кавуни, які тривалий час перебувають біля доріг, дуже «натягуються» свинцем, що міститься у вихлопних газах.

Потрібно купувати сертифіковані баштанні, які продаються в супермаркетах та на машинах, оскільки вони пройшли перевірку. Також не варто соромитися просити продавця показати сертифікат.

До речі, допустима доза нітратів для кавунів — 60 мкг/кг, динь — 90 мкг/кг.

А щоб не потрапити в анекдотичну ситуацію, коли вчора сусід купив кавун — сьогодні боїться чхнути, розрізані ягоди варто обходити стороною. Адже на ножі міститься дуже багато мікробів, які швидко розмножуються. На  всяк випадок не варто  доїдати м’якоть до зеленої шкірки.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua