"Собор отримає друге дихання"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
18 травня 2011

СПАДЩИНА

Унікальний дерев'яний храм на Дніпропетровщині отримав кошти на проект реконструкції

Про ситуацію із собором, про який свого часу широкий загал дізнався з однойменного твору Олеся Гончара, ми докладно писали в матеріалі "У цьому творінні поєдналося все..." (від 20.01.2011). Церква, побудована запорізькими козаками без жодного цвяха, нині перебуває у критичному стані. Свято-Троїцький кафедральний собор, розташований у Новомосковську Дніпропетровської області, - шедевр дерев'яної сакральної архітектури козацького бароко XVІІІ сторіччя. Цей єдиний дев'ятибанний хрестово-купольний храм в Україні, внесений до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, входить у сотню найкращих дерев'яних споруд світу.

Тим часом, за словами настоятеля храму отця Володимира, церковна будівля може завалитися будь-якої миті. "Ми не знаємо достеменно, в чому проблема, але на наших очах відбувається зсув церкви, - стурбовано каже священик. - Нині вона має вигляд нахиленої піраміди".

У чому проблема, як і за які кошти її слід усунути, має визначити проект реконструкції собору, який розробляє київський інститут "УкрНДІпроект- реставрація". Проектно-кошторисна документація коштує близько 1 млн 300 тис. грн. Інституту вже заборгували майже 235 тис. грн.

Нарешті на останній сесії Дніпропетровської облради депутати виділили Новомосковську субвенцію з обласного бюджету в розмірі 306 тис. грн. на потреби Свято-Троїцького собору. Розпорядник коштів - головне управління будівництва та архітектури Дніпропетровської облдерж- адміністрації. Там чомусь утримуються докладно коментувати добру новину. "Ще немає розпорядження губернатора щодо виділення коштів. Нині йде оформлення відповідних документів, - пояснює заступник голови управління Тетяна Павлюк. - Після затвердження потрібної документації, проведення експертизи проекту можна буде говорити про остаточну суму робіт, виконавців тощо".

 

 

У свою чергу, яким чином виділені кошти мають вплинути на подаль- шу долю церкви, розповів отець Володимир. 236 тис. з виділеної суми, за його словами, повинні піти на погашення боргу за проект, решта - на його експертизу. Попередня сума реконструкції собору становить близько 26 млн грн. "Сталося велике диво! - радіє настоятель храму. - Тепер треба контролювати, щоб гроші пішли за призначенням".

Після проведення експертизи проекту реконструкції відповідні документи слід подати до Кабінету Міністрів. І встигнути це зробити до складання бюджету на наступний рік. Тоді буде надія, що Верховна Рада затвердить виділення належних фінансів із державного гаманця на порятунок світового шедевра. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua