"Сонце, вітер та вода — України найкращі друзі"

Олег ГРОМОВ
28 грудня 2017

Нещодавно в Києві відбувся ІІ «Український форум з відновлюваної енергетики-2017» з фокусом на інвестиційні можливості вітчизняного ринку чистої енергетики. У цьому заході брали участь понад 300 ключових гравців міжнародного та українського ринку альтернативних видів палива та енергії, представників державних установ і місцевої влади, міжнародних фінансових організацій, інвесторів і девелоперів інвестиційних проектів у галузі відновлюваної енергетики, інжинірингових і технологічних центрів. Великий інтерес до форуму був також від іноземних інвестиційних і технологічних компаній, зокрема з Німеччини, Данії, Норвегії та інших країн.

Вітряна енергія є екологічно чистою та невичерпною. Фото з сайту greenoptimistic.com

ЄБРР нас добре підтримує

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, нині в законодавчій базі щодо розвитку енергетики, включаючи її альтернативні види, справжній прорив: «Актуальним залишається питання зменшення енергоспоживання в житловому секторі. Маємо закон про комерційний облік, про фонд енергоефективності. Також є документ про житлово-комунальні послуги, який чітко визначив відповідальність надавача послуг і права споживача. І нам потрібно продовжувати цю роботу, зокрема й у справі надання «теплих» кредитів наступного року».

Директор в Україні Міжнародного банку реконструкції та розвитку Шевкі Аджунер каже, що ЄБРР протягом багатьох років підтримує інвестиційно-енергетичний сектор України, зокрема останніми роками — відновлювану енергетику. «Ми вже профінансували 2,5 мільярда євро у комунальний, муніципальний і корпоративний сектори. Вражений роботою уряду на шляху до забезпечення сталості української економіки і увагою до відновлюваної енергетики та ініціативам в цьому напрямі»,— підкреслив він.

Про співпрацю з провідними країнами для залучення інвестицій у «зелену енергетику» розповів голова Держенергоефективності Сергій Савчук. За його словами, за останні три роки внесено суттєві зміни у законодавство для того, щоб інвестори могли швидко і надійно повертати кошти, вкладені у «зелені» проекти. «У підсумку з 2014 року інвестори залучили 800 мільйонів євро у чисті проекти. Агентство працює з відомствами багатьох країн, зокрема Німеччини, Данії, Фінляндії, Канади. У найближчій перспективі плануємо налагодити співпрацю з Китаєм і США», — каже він. І додає, що за участі Держенергоефективності розроблено і вже зареєстровано у Верховній Раді законопроект про створення гарантованого ринку виробництва та використання рідкого біопалива.

Моделі, які треба запровадити

Динаміка реформ української чистої енергетики та перспективи її подальшого розвитку стали ключовими у виступі в. о голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського: «Спочатку ми розвивали «зелену» енергетику на рівні юридичних компаній і підприємств, внутрішніх і зовнішніх інвесторів. Другий етап — коли домогосподарства стали одночасно інвесторами, генераторами і споживачами чистої електроенергії. А тепер ми повинні перейти на моделі, коли селища і міста стануть смарт-селищами і смарт-містами генерації й споживання чистої енергії. Для цього потрібні модельні експерименти, і їх за допомогою уряду треба запровадити». За словами пана Домбровського, для того, щоб міський чи сільський голова зміг подивитись, які можна запровадити моделі чистої енергетики в себе, як цим правильно керувати і обліковувати.

Цікавими були виступи фахівців на панельних дискусіях. На проблемах, з якими стикаються в Україні інвестори «зеленої» енергетики, наголосив у виступі комерційний директор компанії ІТ НЕТ (Україна) Юрій Подоляк. «Це передусім дуже великі складності з підключенням до електромереж. Херсонська область вже нині перевантажена сонячною енергетикою (проблема зі збутом енергії). І ще одна болюча проблема — відведення землі під проекти сонячної енергетики. Процес дуже тривалий, складний і забюрократизований. Над розв’язанням цих проблем і треба зосередитися», — сказав доповідач.

Проведення форуму вкотре довело велику зацікавленість і держави, і бізнесу в справі впровадження альтернативних видів енергії, зокрема вітрової, сонячної та біоенергетики. Адже саме за ними стоїть майбутнє паливної галузі України, яка може найближчим часом стати повністю енергонезалежною. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua