"Спадок Кричевських повертається додому"

8 травня 2015

Творець Малого герба України, засновник українського архітектурного стилю модерн, художник Василь Григорович Кричевський (1872—1952) та його не менш талановита родина почали створювати одну з кращих сторінок українського мистецтва з кінця ХІХ століття й роблять це донині. Хоч більшу частину життя змушені були робити це за кордоном.

Після смерті Василя Кричевського в далекій Венесуелі його донька — художник, скульптор, ткаля, вишивальниця – й сини,  відомі мистці акварельного живопису, не наважилися повернутися в Україну: родинні коріння сина Василя (1901—1978) й доньки Галини (1918—2006) проросли вже в Каліфорнії (США), сина Миколу (1898—1961) доля закинула до Парижа. І вони, і нове покоління Кричевських зберегли теплі почуття до рідної землі. Серед них — художниця Катерина Кричевська-Росандіч, онука Василя Григоровича. Нині їй 88 років, разом із сім’єю вона мешкає в містечку Маунтен-В’ю, штат Каліфорнія.

Таким художниця побачила гуцульський Великдень. Фоторепродукція надана автором

Своє життя Катерина Василівна теж присвятила живопису — її роботи широко представлені в музейних зібраннях і приватних колекціях в усьому світі. Відома вона й в Україні, де їй присвоєно звання почесного професора Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури та заслуженого діяча мистецтв України.

Катерина Василівна мріє повернути творчу спадщину Кричевських на Батьківщину. Задля цього співпрацює з кількома музеями, зокрема й Національним заповідником українського гончарства в Опішні. Кілька років тому в приміщенні Опішнянського гончарного навчально-показового пункту Полтавського губернського земства (1916), спроектованого патріархом родини, засновано Музей мистецької родини Кричевських. Сюди Катерина Кричевська-Росандіч нещодавно адресувала значну колекцію світлин з особистого архіву, зокрема тут презентовані картини художниці 1944 — 2002 років.

У роботі Катерина Кричевська-Росандіч віддає перевагу акварелі, поєднуючи її з графікою, гуашшю, олією. Кожна її робота колоритна, гармонійно закомпонована виразними образами й зображує закінчену історію. Твори викликають подив, щемливі почуття від справжнього мистецтва, змушують мріяти, переживати й підноситися духом.

Унікальні світлини, що презентують творчість Катерини Кричевської-Росандіч, стали цінним надбанням експозиції Музею мистецької родини Кричевських, представивши сучасності ще одну знакову постать видатного роду українських митців американської діаспори.

Жанна РІЗНИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua