"«Святі Гори в історії Слобідської України»: списом та «Апостолом»"

Павло КУЩ
28 вересня 2011

РАРИТЕТИ 

На території Святогірської лаври запрацювала виставка артефактів та стародруків ХVII століття

«Святі Гори в історії Слобідської України» — виставку під такою назвою підготували разом Святогірський історико-архітектурний заповідник, що в Донецькій області, музей археології та етнографії Слобідської України Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, музей книги та книгодрукарства Острозького історико-культурного заповідника Рівненської області та Слов’янський краєзнавчий музей. Безперечно, її «родзинкою» стали стародруки, якими користувалися в Святогірському монастирі в ХVІІ столітті. «Цей розділ виставки є певною спробою наукової реконструкції «репертуару» книгозбірні монастиря, а також дає змогу  відслідкувати роль Святих Гір у формуванні духовних підвалин світогляду та культури Слобідської України», — вважає директор Святогірського історико-архітектурного заповідника Володимир Дєдов.

Отже, відвідувачам запропонували видання початкового періоду існування святої обителі на берегах Сіверського Дінця. Зокрема тут представлені 10 російських стародруків початку формування монастирської бібліотеки в 20-30 роках ХVІІ століття. А також сім видань Києво-Печерської лаври та львівського Успенського православного ставропігійського братства. Найстарішим серед  демонстрованих видань є  «Псалтир навчальний», надрукований у 1622 році Печатним двором у Москві. Дуже рідкісними вважаються і видання «Часовник» (1651 рік), «Октоїх» (1638), «Тріодь пісна» (1627), «Сльозківський Апостол» (1654).

Особливу увагу фахівці звертають на вельми  цікаву книгу «Маргарит Іоанна Златоуста», видану в перекладі з грецької мови в 1698 році. Зокрема на виставковому примірнику збереглися  численні маргіналії ХVІІ-ХVІІІ століть, а також запис про купівлю видання в 1753 році за 6 рублів. Окрім згаданого розділу «Богослужбова література Святогірського монастиря» виставка також привертає увагу багатою археологічною частиною. Тут зібрані 365 раритетних предметів, знайдених під час досліджень культурного шару Святогірського монастиря, міст-фортець Цареборисів, Тор, Маяки та козацьких поселень на території Святих Гір. Серед них цікава нумізматична колекція, зброя козацької доби (гарматні ядра, списи, стріли, кулі тощо). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua