"Спроможність громад — у спроможності кожного"

Володимир ГАЛАУР
23 сiчня 2020

На Харківщині вже не перший рік укоренилася думка, що спроможною громадою можна вважати лише ту, де налагоджено систему надання соціальних послуг. Тож семінар, присвячений цій темі, зібрав у Чугуєві керівників та представників майже всіх ОТГ регіону. Місце обрано невипадково, оскільки саме Чугуїв визнано у цьому найкращим серед малих і середніх міст Харківської області, він входить до першої півсотні громад України.

У Чугуєві ефективно працює розгалужена мережа закладів соціальної допомоги, складові якої — управління соціального захисту населення, територіальний центр надання соціальних послуг, міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей, центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс», обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центр первинної медико-санітарної допомоги.

Усі ці заклади, за словами Чугуївського міського голови Галини Мінаєвої, працюють як єдина система, спрямована на досягнення головної мети — надання жителям якісних і потрібних їм послуг.

Досвідом плідної та ефективної роботи з учасниками семінару щиро й вичерпно поділилися керівники соціальних закладів міста, акцентуючи на практичному втіленні кожного з починань. Особливий інтерес найкращі практики доповідачів семінару викликали у представників новостворених ОТГ, яким роботу з формування мережі соціальних послуг доводиться починати якщо й не з нуля, то з дуже низького рівня.

А центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс» та амбулаторія загальної практики сімейної медицини у мікрорайоні Осинівка, до яких навідалися гості, для багатьох учасників семінару став відкриттям, адже «Шанс» — унікальний заклад на Харківщині, де в надсучасних умовах і за допомогою спеціалізованого обладнання надають широкий спектр реабілітаційних послуг дітям. Приємно вразили гостей і матеріальне забезпечення закладу та порядок і організація роботи.

Учасники семінару, як потім вони ділилися враженнями, багато нового і корисного почерпнули під час знайомства з практиками інноваційних підходів Чугуївської міської ради до формування мережі соціальних послуг. Зокрема такою, як «Соціальна няня», послуги людям похилого віку, організація надання медичних послуг первинної ланки в центрі медико-санітарної допомоги тощо.

На думку натхненника й організатора інноваційних соціальних послуг у Чугуєві Галини Мінаєвої, кожен успіх у цій справі починається насамперед із глибокого вивчення затребуваності різновидів соціальної підтримки у кожному конкретному населеному пункті. І звісно, розроблення та втілення стратегії розвитку. Покроково, але з обов’язковим доведенням початого до завершення.

За словами міського голови, в Чугуєві з населенням 33 тисячі жителів 9,6 тисячі пенсіонерів, 2,1 тисячі осіб з інвалідністю (зокрема 128 осіб — діти), 1,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб, 0,7 тисячі учасників бойових дій в АТО/ООС. Задля повного задоволення потреб різних категорій населення у соціальних послугах було розроблено Стратегію створення доступного середовища Чугуєва до 2020 року, Стратегію розвитку системи надання соціальних послуг у м. Чугуєві на 2017—2020 роки.

«Пріоритетами у соціальній роботі ми визначили підвищення рівня доступності соціальних послуг, формування соціально відповідальної громади, розвиток ринку соціальних послуг, посилення кадрового потенціалу суб’єктів, які надають соціальні послуги, і побудову ефективної системи надання соціальних послуг», — розповідає Галина Мінаєва.

За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, всі ці пріоритети нині повністю реалізують у Чугуєві. Вони мають позитивну динаміку та системний підхід у вирішенні завдань, що постають перед громадою. Він висловив упевненість, що подібні до цього семінару заходи сприяють виробленню в керівників громад уміння генерувати й успішно реалізовувати ініціативи і плани, покликані підвищувати якість життя різних категорій населення і зокрема вразливих.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua