"Згущене молоко чи фальсифікат зі шпалерним клеєм?"

Ірина ПОЛІЩУК
7 вересня 2011

ЕКСПЕРТИЗА

Як відрізнити молочну згущенку від пальмової?

Цей продукт чи не найчастіше привертає до себе увагу вітчизняних експертів. Проте як би часто дослідники якості не вивчали його склад, в торговельній мережі все ще багато продукції, якої там не повинно бути. Несумлінні виробники як виробляли фальсифікат, так і продовжують це робити. Саме тому в деяких солодощах коров’яче молоко й цукор підміняють немолочним жиром з діоксидом титану. От тільки споживачі мають право знати і самостійно вирішувати, що їсти: хімічний «мікс» чи справжню згущенку.

Некорисний мікс

Ну хто з нас не любить згущене молоко? Тільки той, хто не їв справжнього! До речі, зараз покуштувати натуральний продукт не так-то просто. Винахідливі виробники в гонитві за додатковим прибутком примудряються робити солодощі з пальмової олії, додаючи в неї діоксид титану. Може, хтось не знає — саме з цієї речовини виготовляють клей для шпалер. Мабуть, комусь і подобається такий екзотичний мікс, але більшості споживачів подібне поєднання навряд чи до смаку. Про користь для організму годі й думати.

Такий продукт виробники випускають всупереч державному стандарту 4274:2003, що діє на згущенку в Україні. Вимоги цього документа обов’язкові для виконання виробниками. Таким чином, якщо на етикетці зазначено, що продукт виготовлено згідно з ДСТУ, він повинен відповідати нормам. Насамперед це стосується сировини. «Грізний» стандарт дозволяє варити згущенку з молока коров’ячого цільного і знежиреного, молока сухого, вершків, маслянки (залишається при виробництві масла), цукру, лактози й води. Проте в документі немає жодної згадки про рослинні білки, жири, згущувачі, барвники, підсолоджувачі, консерванти. А це свідчить, що згущенка – винятково молочний продукт із цукром.

Промислова технологія виробництва цільного згущеного молока з цукром складається з кількох етапів: підготовки молока і його пастеризації, згущення, додавання цукрового сиропу і останній етап — охолодження й фасування. На стадії підготовки молока його очищають і нормалізують жирність. У молоко, жирність якого менша норми, додають вершки, а надмірну доводять до норми знежиреним молоком. Пастеризацію проводять, аби знизити загальну кількість мікроорганізмів. Адже згущенку з цукром після фасування не стерилізують. Тривалий час продукт зберігається завдяки тому, що з нього видаляється значна кількість води і додається цукор, який виступає консервуючою речовиною. Стерилізують лише те згущене молоко, що виробляється без цукру, а згущування відбувається у вакуум-апаратах.

Важливий технологічний етап — охолодження згущенки. Якщо цей процес проведений правильно, тоді в готовому продукті утворюються дрібні і непомітні кристали, якщо ні — з’являються великі, відчутні на смак грудки. Інколи при охолодженні в згущене молоко додають пудру лактози, це сприяє утворенню дрібних кристалів.

Що їмо — згущенку чи клей для шпалер? Фото з сайту applezone.ru

Відбілена смакота

Так чому ж виробники фальсифікують згущенку? Відповідь на це запитання проста — їм це вигідно! Адже виготовлення справжніх ласощів — складний процес, який вимагає чималих запасів сировини. Натуральне коров’яче молоко має один, але важливий недолік — воно надто швидко псується. Тому без дорогого обладнання та чималих виробничих площ аж ніяк не обійтися. До того ж, останнім часом знайти натуральну сировину не так то й просто, оскільки виробництво молока невпинно знижується. Значно легше піти іншим шляхом і виробляти ласощі з цукру та сухого молока з додаванням рослинних жирів. А щоб продукт виглядав як справжній і не мав характерного для рослинних олій жовтуватого відтінку, в нього додають «відбілюючий» діоксид титану.

– У згущеному молоці не повинно бути консервантів, — пояснює начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Володимир Семенович. — Якщо дотримуватися класичної рецептури, потрібно шість годин поспіль варити молоко з цукром. У результаті за зміну можна випустити приблизно одну партію продукції. Якщо не заморочуватись і застосовувати сучасні технології, то за той самий час можна виготовити в чотири рази більше.

То невже на українському ринку немає справжнього згущеного молока? Експерти переконують, що є, але небагато.

— Цього року ми провели чергове – четверте дослідження згущеного молока, — розповідає президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Насамперед нас цікавило, чи дійсно це згущене молоко, чи нам укотре підсовують фальсифікат під такою назвою. Дуже неприємно, що результати досліджень з року в рік не покращуються.

Пошуки справжньої згущенки фахівці центру «Тест» розпочали ще в 2008 році. Тоді в дослідженні брали участь дев’ять вітчизняних торговельних марок. Якщо вірити надписам на етикетках, продукція повинна була містити тільки природні компоненти. Натомість лише п’ять продуктів змогли похвалитися своєю натуральністю. А от у чотирьох учасників дослідження під красивою молочною етикеткою ховався фальсифікат – у свою продукцію виробники додавали рослинні олії.

Наступне дослідження, яке проводили в 2009 році, продемонструвало, що ситуація залишилася приблизно на тому самому рівні: з шести перевірених марок у чотирьох знайшли замінники молочного жиру. Тоді ж до проблем із жирами додалися ще цукрозамінники та діоксид титану, хоч жодних підсолоджувачів і так званого білого барвника в згущенці бути не повинно. В 2010 році в тестуванні брало участь вже 12 торговельних марок. П’ять з них виробляє і варений продукт. Прикро, але й варена згущенка мала такі самі проблеми, як і «сира». Так, з 12 марок вісім виявилися несправжніми.

Смачна… пліснява

Цей невеличкий «історичний екскурс» не лише засвідчує нечесність наших виробників. Він не є і випадковістю, бо це – система. Особливо якщо врахувати цьогорічне тестування, результати якого засвідчили наступну ситуацію — більше половини виробників грішать наявністю в продукції немолочних жирів!

Традиційно дослідження проводилося поетапно — дегустація, перевірка в лабораторії, оцінка маркування й пакування. З останнім пунктом випробування «піддослідні» достойно впорались. А от під час дегустації та лабораторних досліджень у експертів виникло багато запитань до виробників. Та про все по черзі.

Так, у цьогорічному дослідженні брали участь дев’ять торговельних марок. Один екземпляр від білоруських виробників — Рогачевъ. Останнім часом продукція від наших сусідів користується попитом серед українців, тому багато кого цікавить, чи дійсно вона варта такої довіри. Від України в тестуванні брали участь ТМ «Премія», «Гадяч», «Первомайський МКК», «Заріччя», «Омка», «Білики», «Ічня» й «Городоцький МКК».

У лабораторії солодощі перевірили за кількома напрямами — експерти шукали в їхньому складі замінники молочних жирів, цукру і барвник діоксид титану. А ще — кишкову паличку та плісняву. Серед замінників цукру в згущенці шукали три найпоширеніші синтетичні речовини: ацесульфам калію Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954, та їх у продукті не виявили.

Так от, на діоксиді титану попався продукт від ТМ «Ічня». Такі самі проблеми – у згущенки від ТМ «Білики», «Городоцький МКК», «Гадяч» і «Омка».

— Під час тестування ми також звернули увагу на колір продукту, — розповідає Валентин Безрукий. — Справжні натуральні солодощі білі, з кремовим відтінком. Сіро-коричневий колір — неправильний. Він з’являється, якщо технологічний процес проводили за високих температур. Ще одна прикрість, яка може бути у згущеному молоці, — крупинки. З’являються вони під час потрапляння в готовий продукт спор шоколадно-коричневої плісняви. Оселяються крупинки частіше за все на кришці і свідчать про порушення санітарного стану виробництва.

Після ознайомлення з кольором продукту експерти дослідили його консистенцію. Вона повинна бути однорідною, без кристаликів молочного цукру. Найпоширеніший дефект консистенції — борошнистість чи піщаність, яка з’являється під час порушення режиму кристалізації. Якщо згущене молоко надмірно рідке, це свідчить, що від самого початку в сировині було замало білка. Рідка консистенція може призвести до розшарування продукту з подальшим виділенням жиру. Якщо згущенка надмірно густа, це ознака того, що виробник використовував молоко з високою кислотністю, і в процесі згущення білок згорнувся. Ще одна причина надмірної густоти продукту — зберігання його за високої температури.

Щодо смаку та аромату, то згущенка повинна бути солодкою, з чистим і яскраво вираженим смаком молока, без сторонніх присмаку й запаху. Знаючи ці маленькі секрети, серед усього різноманіття можна обрати саме ту згущенку, яка і смакуватиме добре, і буде справді корисною для організму. А якщо так вийшло, що куплене згущене молоко має згадані огріхи, тоді його краще взагалі викинути, адже від хвороби легше вберегтися, ніж потім лікуватися!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua