"Стабільність ринку важлива для Європи"

30 серпня 2013

В осінньо-зимовий період, коли підвищується попит на російський газ у країнах Євросоюзу, проблем з його транспортуванням через українську газотранспортну систему не буде. НАК «Нафтогаз України» готовий виконати всі взяті на себе зобов’язання перед ВАТ «Газпром» щодо безперебійного постачання блакитного палива.

Цьому питанню було присвячено переговори віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка з главою російської монополії Олексієм Міллером, які днями відбулися в Москві. Крім планового проходження осінньо-зимового періоду, вони також обговорили надійне забезпечення газом українських споживачів, бо актуальність цієї теми зростає з наближенням холодів і початком опалювального сезону, який традиційно стартує 15 жовтня.

Газовий вентиль України працює стабільно. Фото з архіву редакції

Аби українська газотранспортна система змогла забезпечити надійний транзит газу і його розподіл всередині країни в обсягах, передбачених домовленостями «Газпрому» і «Нафтогазу», до підземних сховищ має бути закачано його необхідну кількість. Це пов’язано з технічними особливостями експлуатації газотранспортної інфраструктури: стабільний транзит вимагає наявності близько 15 мільярдів кубометрів активного газу в ПСГ.

Такий обсяг здатні забезпечити сховища в Західній Україні, які мають унікальні можливості щодо організації оптимальних режимів потоків газу і дають змогу створювати необхідні оперативні і стратегічні резерви палива для споживачів з метою підвищення надійності газопостачання.

Враховуючи цю важливу перевагу, привабливу для партнерів у країнах ЄС, український уряд має намір реалізувати комплекс заходів для створення на базі української ГТС газового хаба, який відіграватиме ключову роль у забезпеченні стабільної роботи європейського енергоринку.

Тому Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Юрієві Бойку до листопада цього року розробити Концепцію розвитку мережі українських ПСГ і модернізації ГТС. Очікується, що презентація документа відбудеться напередодні саміту у Вільнюсі, на якому заплановано підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Микола Азаров переконаний, що в нашої країни є великі можливості відігравати важливу роль на континенті, оскільки вона має унікальне геополітичне розташування і володіє значними запасами вуглеводнів.

За даними компанії «Укртрансгаз», яка в структурі «Нафтогазу» відповідає за експлуатацію ГТС, у липні 2013 року Україна збільшила транзит російського газу порівняно з липнем 2012-го на 26,2% (або на 1,7 мільярда), до 7,7 мільярда кубів.

Всього за 7 місяців цього року обсяги транспортування газу становили  близько 47 мільярдів кубометрів, що на 7% менше за показник аналогічного періоду 2012-го, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Це пов’язано зі скороченням попиту на російський газ у країнах ЄС, що спричинено розвитком диверсифікації поставок і лібералізацією європейського газового ринку. Для компенсації скорочення транзитних доходів від «Газпрому» НАК «Нафтогаз України» реалізує комплекс заходів для розширення можливостей з експлуатації газотранспортної інфраструктури партнерами компанії в країнах Євросоюзу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua