"Стандарти НАТО плачуть біля воріт арсеналів"

11 жовтня 2018

Укотре після вибухів на артилерійських складах силовики запевняють, що  вжито всіх заходів для запобігання подальшим ускладненням, ліквідації наслідків, посилення охорони об’єктів тощо. Укотре про це звітують Президентові й Верховному Головнокомандувачу Петрові Порошенку, який так само вкотре вимагає не виправдань, а пояснень: як таке могло статися у країні, яка ось уже п’ятий рік перебуває у фактичному стані вій­ни із зовнішнім агресором?

За цей період військові й громадянське суспільство мали вдосталь часу на самоусвідомлення, самовизначення й розставляння акцентів. Утім, складається враження, що висновків із минулих трагедій ніхто з причетних до безпекового сектору і не збирався робити, крім успадкованого від радянщини переведення стрілок. А ці виснов­ки нині ой як на часі.

І вимагає їх Президент не потім чи згодом, а якомога швидше й водночас якомога ґрунтовніші. «Я не планував цієї наради і менш за все хотів би, щоб ми збиралися з подіб­них приводів. Прикро й боляче, що схожі історії, зокрема безвідповідальність конкретних осіб, кидають тінь як на військове керівництво держави, так і на керівництво спецслужб, затьмарюють сумлінну роботу дуже багатьох людей, які протягом останнього року самовіддано захищають Батьківщину на різних ділянках», — обличчя Президента не віщувало нічого доброго запрошеним на термінову нараду керівникам силових структур.

Втішає лише те, що ічнянський арсенал виявився наполовину порожнім — значну частину боєприпасів вдалося вивезти в інші місця зберігання, уникнути їх концентрації та набагато гірших і трагічніших наслідків.

Ситуація, коли «одночасно маємо підриви трьох складів, а за 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів», де зберігалася не стрілецька зброя чи розкомплектовані боєприпаси, а саме реактивні системи залпового вогню, потребує ретельного розслідування. «З огляду на близькість до російського кордону не випадково основною версією Служби безпеки й Військової прокуратури є диверсія», — зауважив Верховний Головнокомандувач.

«Не хочу намагатися влаштувати покарання заради піару. Розумію, що нам у спадок з радянських часів дісталася велика кількість боєприпасів і добре, що вони збереглися й досі. Добре, що оборонні міністри і комерсанти 1990-х і нульових не встигли їх розпродати. Але на сьогодні ми, на жаль, ще не маємо жодного сучасного складу, який повністю відповідав би стандартам НАТО», — з болем констатував глава держави.

З огляду на ситуацію Петро Порошенко доручив міністрові оборони Степанові Полтораку та міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду для безпечної експлуатації та ефективної охорони об’єктів зберігання боєприпасів.

За підсумками розслідування й перевірок усіх, хто забезпечував охорону частини в ніч вибухів, глава держави вимагає внести пропозиції щодо притягнення виявлених осіб до суворої відповідальності. І нікого з хапуг, тих, хто своєю недбалістю допустив це, відновлено на посадах не буде, передає позицію глави держави департамент прес-служби АП.

Нині розглядають три версії. Основна з них — диверсія із проникненням на територію складів диверсійної групи, друга — порушення правил пожежної безпеки чи зберігання боєприпасів і третя — навмисний підпал або підрив задля приховування нестачі бойових припасів.

Окрему увагу Президент приділив питанню забезпечення всім необхідним евакуйованих жителів навколишніх сіл та населених пунктів і підкреслив важливість захисту людей. Голова ДСНС Микола Чечоткін доповів про евакуацію з 30 населених пунктів у 16-кілометровій зоні. Місцевим жителям надано всю необхідну допомогу, організовано харчування. Окремо організовано охорону критичної інфраструктури, обмежено рух транспорту.

«Я б дуже просив забезпечити фінансування в повному обсязі за програмою захисту складів зберігання боєприпасів. Так, цього недостатньо, але ми можемо цьогоріч виконати в повному обсязі кожне фінансування — і щодо забезпечення периметру, і будівництва сховищ, і перевезення боєприпасів», — звернувся глава держави до Секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Невдовзі Президент збирається відвідати один з об’єктів будівництва сховищ і особисто перевірити, як ведуть роботи. Цю поїздку планували раніше, і вона не пов’язана з Ічнею.

«Бажано, щоб мені доповіли, де хоч одна копійка фінансування затримується, де хоч один підрядник зриває терміни, де хоч до когось є будь-які претензії стосовно якості. Темпи, які є зараз, вкрай незадовільні», — підкреслив Петро Порошенко.

Адже за нинішніх темпів фінансування й переобладнання арсеналів процес триватиме понад 12 років. У такому разі країна може втратити всі арсенали від диверсійної активності країни-агресора. І відбивати ворожу навалу зі сходу буде просто нічим. Тому СБУ отримала президентське доручення посилити контрдиверсійний захист, а Секретар РНБО — під час підготовки проекту бюджету до другого читання визначити пріоритети з додаткового фінансування, насамперед електронного обладнання для захисту від ворожих диверсійно-розвідувальних груп.

Тим часом за наказом начальника Генерального штабу Віктора Муженка посилено охорону та оборону складів і арсеналів зберігання боєприпасів на всій території країни.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua