"Стару техніку замінить нова"

Галина ІЩЕНКО
21 червня 2011

СІЛЬГОСПТЕХНІКА

За оцінками міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, Україні потрібно за 6-8 років оновити близько 20 тис. комбайнів, а також значну кількість іншої сільгосптехніки, що зношена на 70-80%.

— Сьогодні стоїть завдання Президента й Прем’єр-міністра щодо технічного переоснащення зернової галузі і модернізації агротехніки загалом, зауважив він, додавши, що нині найбільш привабливими і вигідними з економічної точки зору є  комбайни німецького виробництва. Тому тривають переговори щодо спільного виробництва агротехніки на території України.

За словами очільника Мінагропроду, на придбання техніки з наступною передачею в лізинг у 2010 році було виділено 120 млн грн, цьогоріч ще 25 млн. За останнє десятиліття питання технічного переоснащення агросектору вперше зрушило з «мертвої точки», переконаний міністр. І це не може не радувати, адже вже у 2011-му у поле вийдуть 500 нових комбайнів, що матиме надзвичайний економічний ефект. Зокрема, втрати зерна при зборі зернових будуть меншими (щороку держава втрачає близько 6 млн т), послуга збирання дешевшою — близько 300 грн за га замість 400 грн. Планується, що за сезон нові комбайни зберуть урожай на 800 тис. га (1600 га на машину).

Як повідомляють в Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) з посиланням на дані Держкомстату, у 2010 році кількість тракторів у сільгосппідприємствах зменшилась на 2,2 %, а зернозбиральних комбайнів — на 3,4%. Незважаючи на значний знос машино-тракторного парку, минулорічні темпи оновлення тракторів становили лише 5,4%, а зернозбиральних комбайнів — 6,1%.

Хоча номенклатура сільгосптехніки включає десятки позицій, близько 25% імпорту в 2010 році припали на зернозбиральні комбайни та колісні трактори з потужністю понад 90 кВт. «Тобто, імпортувалися потужні агрегати, що здатні обробляти великі площі в обмежені строки», — зазначає експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

На перший погляд здавалося б логічним, що переважно таку потужну техніку купують великі агрохолдинги. Але факти показують іншу картину: незважаючи на те, що фермерські господарства обробляли лише 11,8% ріллі в 2010 році, саме вони закупили 23,3% тракторів потужністю понад 90 кВт та 28,1%  комбайнів від усіх продаж попереднього року. Це свідчить, що індивідуальні власники раціональніше підходять до питання ефективного використання ресурсів, частково через можливість прямого контролю на власних підприємствах над усіма виробничими процесами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua