"Статки власників ринків більше не оплачуватимуть пересічні споживачі"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
16 серпня 2011

ПРОБЛЕМА

Базари під прицілом 

Близько 300 тисяч гривень штрафів за порушення конкурентного законодавства застосувало Рівненське територіальне відділення Антимонопольного комітету України з початку року, тим самим ось так вагомо поповнивши державну скарбницю. Економічний ефект від припинення виявлених порушень уже становить 6,6 мільйона гривень.

— Останнім часом на предмет порушення конкурентного законодавства ми дослідили роботу всіх 68 ринків краю. І практично в кожному ці порушення виявили, — розповідає голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Віктор Боденчук. — Вони типові: по-перше, економічно необгрунтована (читай: завищена) плата за торговельні місця; по-друге, угоди між адміністраціями ринків та продавцями не відповідають основним положенням типової угоди, що затверджена Кабінетом Міністрів. У них звужені як права продавців, так і зобов’язання власне адміністрацій ринків. Така собі «гра в одні ворота». До того ж, при розрахунках тарифів за торговельні місця власники ринків завищували рівень інфляції, який закладали в калькуляцію на майбутні роки — в окремих випадках він доходив аж до парадоксальних 25 відсотків річних! А ще включали у вартість кожного робочого місця необгрунтовані і не підтверджені документально видатки (доволі значні суми на власні відрядження, взяті «зі стелі»; значні обсяги будівельних матеріалів, які невідомо де поділися і якими начебто впорядкували території ринків).

Звісно, що все це лягало не лише на вартість робочого місця, а на собівартість продукції, яку ми з вами купуємо на ринках. Тобто, безбідне життя власників цих комерційних структур у кінцевому підсумку оплачували  споживачі. Тому й телефонна «гаряча лінія» обласної державної адміністрації просто-таки «червоніла» від подібних сигналів.  У провадженні фахівців Рівненського територіального відділення нині перебуває шість так званих «ринкових» справ. За іронією долі, один із цих ринків — у райцентрі Рокитне — називається «Олімп»: ціни ж бо на наших ринках пнуться на самісінький Олімп — ні більше, ні менше!

Вердикт «антимонополістів» такий: терміново привести тарифи за торговельні місця на ринках до економічно обгрунтованих. Якщо цього не станеться, 17 тис. грн.  штрафу власники ринків уже не відбудуться: доведеться кожному з них сплатити щонайменше по 68 тисяч — нові розміри санкцій уже набрали чинності. Коли ж і це не допоможе, тоді вже сам Антимонопольний комітет застосує штраф у розмірі 10 відсотків від загального доходу підприємства за минулий рік. Можливо, хоч тоді ціни   спустяться з надуманого й недосяжного для багатьох споживачів Олімпу на нашу грішну землю.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua