"Страви з чоловічою енергетикою"

Ольга ЛОБАРЧУК
26 лютого 2011

РЕКOРД

 Кухар Іван Гуралюк нагодував понад 270 тисяч гостей на 900 весіллях

Господинь, які готують весільні страви на Косівщині, немало. Але щоб куховарив чоловік, ще й був професіоналом п'ятого розряду - велика рідкість не тільки на Івано-Франківщині.

Кухарська слава

Зазвичай гуцульське весілля триває упродовж трьох днів і починається в будь-який день тижня. Загальні приготування до такої родинної події тривають щонайменше рік, а до страв і печива беруться за два тижні.

- Тільки дуже досвідчений кухар, - каже жителька цього краю, багатодітна мати, яка одружила шістьох своїх дітей, Парасковія Моцик, - може почати кухарські роботи всього за тиждень, і то коли має "під своєю рукою" з двадцять помічників. Ціна ж за роботу - від кількох сотень і навіть до тисяч гривень - залежить від кількості сторінок меню та кухарської слави. Гуцульський газда середньої руки кличе на цю сімейну подію щонайменше 300 гостей. А хто має велику родину, товаришів і мішок грошей - кількість запрошених сягає тисячі.

- Справити весілля вдома, зі стравами з домашніх продуктів удвічі дорожче, ніж торжество в ресторані, - переконаний славний кухар з Косівських Вербовець Іван Гуралюк. - На триста запрошених осіб я ріжу двох свиней, двох телят, одного чи пару баранів.

Іван Танасійович, власне, з тих рідкісних майстрів, які готують на весілля все, крім печива. Оскільки йдеться про значні терміни зберігання кулінарних виробів. Такого професіонала, як він, додає пані Параска, кликати на весілля вигідно: бо мають "два в одному" - м'ясара і кулінара всіх страв зі знанням гуцульської і міжнародної кухні. Приміром, чоловік швидко і вправно готує три види начинки на шість десятилітрових глиняних баняків голубців - загальновідомих і місцевих з кукурудзяної, рисової крупи та картоплі. Іван Танасійович має свій особливий секрет приготування гуцульських голубців, які загортаюся тільки у листки квашеної капусти, завбільшки з долоню. На тарілку має поміститися не більше трьох. Начинка - з кукурудзяних крупів грубого помолу, просіяних вручну, парених годину з додаванням шкварок зі свіжого сала та з соленого. Ці "гуцулики" помічні в деяких весільних надмірностях не гірше молочнокислої гулянки і входять разом з нею до "реабілітаційної" групи весільних страв.

Загадкові голубці

Газди з довколишніх сіл Соколівки, Річки і Яворова, які закусують тими голубцями гранчак випитої горілки, можуть довго демонструвати стійкість до оковитої - не п'яніють. Кажуть, при приготуванні страви передається міцна Гуралюкова енергетика - він завжди сильніший від оковитої. А сам Гуралюк пояснює це зі свого кулінарного Олімпу так: "У цих селах є давня звичка починати весільну гостину з гуцульських голубців у перший день, коли бавиться найближча родина, сусіди й дружки. Відтак звично цю страву брати руками. Вилка не проколює їх, і жир не стікає, а добре змащує чоловікові шлунок. Навіть "п'ятдесятиградусна по-домашньому" з гілкою малини, яка вбирає сивушні масла, далі нейтралізується жиром. Юшка в баняку з цієї страви з тиждень рятує найретельніших до випивки гостей від похмілля".

Кухарської енергетики Іван Танасійович не заперечує. Ще його мати, знана у Вербівцях і в Косові коровайниця, коли пекла хліби в своїх дров'яних печах з розрахунку на 12, 15 і 21 хлібину, казала наймолодшому: "Іванку, міси тісто й клади у форми, щоб хліб святий увібрав у себе чоловічу силу, дужче духмянів". Так починалися його перші кулінарні спроби.

Життєвий і професійний досвід допоміг вдосконалити те, що вчили у кулінарному училищі: якщо кухар заміняє лікаря, то може вважатися хорошим. Це високе неформальне визнання здобув у вчених-кібернетиків київського конструкторського бюро ще у 80-х, працюючи шеф-кухарем на їхній базі відпочинку "Карпати". І не лише за те, що за 18 днів їх реабілітації на добрих харчах жодного разу не повторив першої і другої страви, а й за те, що зелень, овочі та фрукти доставляв зі своєї грядки найсвіжішими.

На весіллях, де від його кулінарних секретів і організаторських умінь залежить здоров'я молодої сім'ї та кількасот гостей, Іван Танасійович справді головний постановник дійства. За досконале знання рецептури його кличуть куховарити поважні пани з Києва, Тернополя та Львова, щоб показати гостям своє гуцульське походження й автентичну кухню Гуцулії.

Найкраще меню - з 15 страв

Гуралюк з точністю до шматка прорахує, чого і скільки треба, щоб смачно й водночас економно вийшли: запіканка, бануш, бурник з кукурудзянки, а пиріг з картоплі і гречки екзотично замінили хліб до фаршированих ребер, бігосу чи борщу. Іван Танасійович стверджує: найкращий варіант - меню з 15-18 страв. Якщо замахуватися на 25 і більше, то це шкідливо для живота і гаманця.

- Оптимізую гарячі страви за рахунок асортименту кров'янок - не три види (з кукурудзянки, вареної на квасному молоці, гречки, картоплі з кукурудзяним борошном), а менше. Ті ж різновиди голубців, гуцульські чанахи, куди входять 12 складових, у залежності від загального асортименту можуть готуватися рідкими, як перша, або - "щоб ложка стояла" -як друга страва.

Апогею весільна забава досягає другого дня, коли обов'язково закладаються два столи з холодними і гарячими стравами, з кльошами печива 12-ти видів. Третього дня на святкові столи подають основні страви, доповнені, як правило, гуслянкою і шашликом по-гуцульськи. Їх секрет не стільки в рецептурі маринування свинини чи баранини, скільки в способі подачі. "Як показує практика, - додає Іван Танасійович, - це дуже відповідальна процедура. Скільки не проводив інструктажу зі старостою і старостиною, бенкетний зал одного разу ледь не загорівся. Якась запобіглива жіночка принесла повну чашку спирту. Коли факел, яким запалювали облиті спиртом на блюді шашлики, запалав високим полум'ям, вона розгубилася і вмочила його в цю чашку - думала, що то вода! Небезпеку вдалося перетворити на імпровізовану атракцію, щоб не перелякати гостей та не зіпсувати настрою в останній день торжества".

Попереду - заключні акорди весілля: дарування, пов'язування хустки молодій, подяки і ще деякі ритуали, які треба проводити на ситий шлунок і з добрим настроєм, щоб молодим гарно жилося й багатство велося. З легкої руки, з якої Іван Гуралюк завжди починає кожне весільне приготування, пішли справи і йому. Кілька років тому започаткував власний "Зелений рай". Так називається його зелена садиба у Вербівцях біля Косова, в якій дружина Галина і доньки готують за його технологіями та консультаціями справжні райські страви з домашніх продуктів. Іван Танасійович вирощує вівців, телят, поросят, птицю і бджіл. А ще чоловік займається невеличкою фермою гуцульських конячок, якими забезпечує кінний туризм своїм та гостям Косівщини.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua