"Сучасні іграшки провокують алергію"

Ірина ПОЛІЩУК
29 березня 2012

СИТУАЦІЯ

В Україні не всі дитячі товари мають сертифікат

Багато батьків намагаються побалувати своїх чад новими іграшками. На жаль, вони часто приховують небезпеку. Розпізнати яку все-таки можливо. Для цього потрібно лише уважно роздивитись та понюхати дитячу забавку.

Підозріла  «смердючка»

В цьому переконалась на власному досвіді. Так, нещодавно вирішила подарувати племіннику на день народження іграшку. Оскільки базар розташований поряд з будинком, заради експерименту вирішила придбати якогось ведмедика чи крокодильчика саме тут. На перший погляд, вибір просто вражав, проте придивившись уважніше, з’ясувалось, що купувати немає що.

Ведмедик, який спочатку дуже сподобався, виявився з ганжем. Перше, що насторожило, — дивний запах, який ішов від звіряти. Очевидно, іграшку було пофарбовано неякісною фарбою. І не факт, що сама фарба нетоксична. М’який крокодильчик хоч так і не тхнув, але його очі тримались на тоненьких ниточках і легко відривались. Звісно, дитина може покусати іграшку і проковтнути ці очі. Тому від її покупки теж відмовилась. Розуміючи, що такі «якісні» іграшки навряд чи мають сертифікати якості, все ж вирішила попросити продавця показати цей документ. У відповідь почула вже традиційну фразу, мовляв, документ є, але у господині, яка поїхала у справах. Після цієї невдалої спроби пішла до магазину, де і придбала машинку, до речі, вітчизняного виробництва.  

Та після спілкування з експертами з’ясувалось, що в Україні є певні проблеми з іграшками. Насправді безпечних і якісних товарів для дітей на вітчизняному ринку дуже мало.

— Ситуація у сфері реалізації дитячих іграшок, та й взагалі товарів близька до критичної. Як доказ цього хочу навести статистику. У другій половині минулого року Держспоживінспекція отримала гроші на проведення досліджень щодо безпеки дитячих товарів, їх відповідність чинним нормативним документам. Завдяки чому було перевірено приблизно 100 тис. дитячих іграшок, — переконує заступник начальника управління ринкового нагляду Держспоживінспекції України Микола Дмитрієв. — Змушений констатувати, що 55% із перевірених іграшок не відповідали вимогам нормативних документів. Фактично вони можуть представляти небезпеку для дітей, які ними гратимуться. За результатами цих перевірок було призупинено реалізацію дитячих іграшок на 31 підприємстві. Чому я кажу, що призупинена реалізація, адже по факту 98% неякісних іграшок імпортного походження. Доля вітчизняних виробників складає не більше 1—2%. До суб’єктів, які розповсюджували неякісні іграшки, застосовано штрафні санкції в сумі приблизно 6 млн грн.

У своїх малюнках діти нагадують дорослим, що хочуть споживати якісну продукцію. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

І знову Китай

Цікаво, іграшки від яких виробників аж настільки виявились неякісними?! Відповідь на це запитання лежить на поверхні — тих, яких найбільше на вітчизняних прилавках, тобто китайських. Воно і не дивно, оскільки саме Піднебесна забезпечує чи не весь світ своїми товарами. Проте на товари, які продаються в США та в країнах Євросоюзу, нарікань значно менше ніж на ті, які реалізують в Україні. Це відбувається через те, що до нас, здебільшого, імпортують дешеву продукцію, адже більшість батьків не можуть дозволити собі купувати дітям дорогі іграшки. Виготовити водночас якісну й дешеву іграшку просто неможливо.

Проте небезпечні ведмедики та машинки продаються не тільки на базарах, їх так само можна зустріти і в спеціалізованих магазинах, до яких приймають на реалізацію товар від різних дрібних підприємців. А вони в свою чергу закуповують товар у все тій самій Піднебесній.

Щоб дізнатись, з якої країни до нас приїхала та чи та іграшка, потрібно уважно вивчити маркування. Надписи на пакуванні допоможуть дізнатись про склад, компанію виробника іграшки, координати цього підприємця чи його представника в Україні. А також згідно з яким нормативним документом виготовлено продукцію. І хоч іграшки — товар, який нешвидко псується, проте термін придатності у них теж є і на це варто звертати увагу.

— Аналізуючи досвід проведення перевірок, можу сказати, що в 50% виробник чи імпортер не надає всієї необхідної інформації, — зазначає Микола Дмитрієв. — Ось один із яскравих прикладів — каченята, які потрібно пускати плавати у воду. Зазначу, що виготовляти їх із латексу — дорого, тому деякі підприємці для здешевлення виробництва використовують звичайний пластик. В який додають хімічні речовини, які є надзвичайно канцерогенними і можуть спровокувати у дітей алергічну реакцію. Таким чином, якщо в складі іграшки ви бачите надпис ПВХ, проте ті ж каченята дуже м’які, я б радив утриматись від їх покупки.

Погоджується з експертом і головний дитячий алерголог м. Києва, завідуючий відділом алергології Київської міської дитячої лікарні №2 Микола Макуха. На думку лікаря, якщо рахувати лише столичних дітлахів, то щороку від алергії потерпають більше десяти тисяч.

— Останніми роками ми помітили тенденцію зростання захворювання на алергію. Збільшується кількість дітей, у яких діагностуємо гостру алергію, а це гостра кропив’янка, ангіоневротичний набряк Квінке, — говорить фахівець. — Раніше протягом року у нас проходило 40—50 дітей (дані Київської міської дитячої лікарні №2), а за минулий рік таких дітей було понад 170. Ми не завжди можемо чітко з’ясувати причину появи алергії, проте припускаємо, що це харчові продукти, одяг, іграшки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua