"Світ об’єднаний у підтримці України"

16 грудня 2022

Цього року Організація Об’єднаних Націй надала українцям гуманітарної допомоги на суму понад 4,5 мільярда доларів. Ми цінуємо таку підтримку та сподіваємося, що наступного року гуманітарні програми розширюватимуться. На цьому Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на зустрічі із заступником Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань — координатором надзвичайної допомоги ООН Мартіном Гріффітсом, під час якої обговорювали заплановану співпрацю та позитивний ефект від реалізованих ініціатив.

Очільник українського уряду констатував, що нині головне завдання — пережити найскладніший в історії України зимовий період.

«Нині 12 мільйонів українців щодня відчувають гостру нестачу електроенергії або повну відсутність енергопостачання протягом кількох днів. Тому ми вдячні всім партнерам, зокрема з ООН, за надання енергетичного обладнання, яке допомагає повертати світло в домівки людей», — цитує слова Дениса Шмигаля департамент комунікацій Секретаріату Кабміну.

Напрями співпраці

Під час спільного брифінгу за підсумками зустрічі Прем’єр повідомив, що в гуманітарній сфері Україна та ООН планують активну співпрацю за кількома напрямами. Ідеться про: продовження надання прямої фінансової допомоги внутрішнім переселенцям, яку нині здійснюють спільно з агенціями ООН; подальше облаштування прихистків для переселенців та створення умов для їхнього проживання взимку; реалізацію програм з відновлення пошкодженого через війну житла; надання гумдопомоги на територіях, які визволяють з-під окупації, й населенню, евакуйованому з місць інтенсивних бойових дій; підтримку людей, які залишаються в зоні активних бойових дій; підтримку малого та середнього бізнесу, чия стійкість вирішальна для економіки України (уряд сподівається на підтримку ООН урядових програм допомоги бізнесу для збільшення робочих місць і доходів населення); активізацію програм з гумрозмінування, зокрема започаткування нових програм розмінування в Україні.

Денис Шмигаль говорив про підтримку ООН для продовження чинності зернового коридору. Він підкреслив, що наша держава залишається надійним гарантом світової продовольчої безпеки, і в межах цієї зернової ініціативи вже відправлено 554 судна, або 13,9 мільйона тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

«Україна виступає за розширення ініціативи з експорту зерна на інші наші порти. Зокрема на порти «Миколаїв» та «Ольвія» в Миколаївській області. Розраховуємо на підтримку наших партнерів у цьому питанні. Продовжуємо працювати, щоб залучити всі можливі ресурси та всіх партнерів, аби вистояти та перемогти в нашій визвольній війні проти росії», — зазначив Прем’єр.

Він додав, що Україна вдячна ООН за підтримку ініціативи Президента Володимира Зеленського — програми «Зерно з України», в межах якої заплановано відправити 60 кораблів із зерном, щоб забезпечити продовольством щонайменше 5 мільйонів людей переважно у країнах Африки й Азії.

«Попри війну, експорт української сільгосппродукції залишається ефективним інструментом боротьби зі світовою продовольчою кризою. Адже у короткостроковій перспективі світовий ринок не зможе замінити нашу аграрну продукцію», — цитує слова Дениса Шмигаля Укрінформ.

Нагальні пріоритети

Мартін Гріффітс заявив, що гуманітарні організації ООН готують нову програму допомоги Україні в разі зимової хвилі переміщення людей всередині країни і за кордон. Заступник Генсека ООН зазначив, що після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну відбулося дуже велике переміщення людей в Україні й за її межі.

«Але ми впоралися із цим. Найважливіше, що ми зрозуміли, — необхідно робити все, щоб люди могли повертатися до нормального життя, отримуючи необхідні послуги, щоб вони не були змушені більше переїжджати. Тобто якщо в них буде все, що їм потрібно, на тих місцях, де вони нині облаштовані, то просто не буде потреби ще кудись переміщуватися», — зауважив він.

У цьому контексті заступник Генсека ООН поділився висновками щодо пріоритетних напрямів допомоги ООН після відвідання визволеного Херсона: центральний пріоритет — забезпечення населення електроенергією, оскільки ця проблема у деяких районах Херсона дуже гостра. Наступний пріоритет — допомога Україні в розмінуванні деокупованих територій (приблизно 0,5 мільйона гектарів землі на Херсонщині заміновано, а загалом Україна — найбільш забруднена мінами територія).

Ще один пріоритет — допомога Україні в перезапуску економіки. За словами Мартіна Гріффітса, міжнародний приватний бізнес зацікавлений у допомозі людям в Україні зокрема шляхом створення нових робочих місць для них у малому та середньому бізнесі. Саме цю допомогу намагається мобілізувати українська влада, адже українці хочуть мати роботу. Він навів приклад вкладення донорських коштів у пекарню в Миколаєві, щоб забезпечити хлібом також Херсон. Це допомогло повернути 200 людей на їхні робочі місця.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua