"Світ відкритий до молодих науковців"

24 лютого 2018

Як зберегти талановиту молодь та її потенціал, щоб такий симбіоз працював на розвиток нашої країни? На це та багато інших непростих запитань намагалися знайти відповіді студенти й викладачі Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», переможці олімпіад, вихованці Малої академії наук і молоді вчені разом із Президентом Петром Порошенком.

На виставці проектів молодих учених Президент дізнався багато цікавого. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Із цією метою створено Національну раду з питань розвитку науки й технологій, а тепер створюють Національний фонд досліджень. Це те, що слід було зробити не один десяток років тому. Ідеться про започаткування системи грантів, за які б точилася чесна й конкурентна боротьба — за такі проекти, яких держава потребує насамперед. «Весь світ давно працює в такому алгоритмі. І приємно, що ми крок за кроком рухаємося в цьому напрямку», — потішив обдаровану молодь доброю новиною Президент.

Хоч ніхто не заперечує можливості виїзду студентів за кордон і переваги навчання у провідних вишах Європи чи світу, усім нам хочеться, щоб здібна, талановита й геніальна молодь залишалася саме у нашій країні. «Ми робитимемо все, щоб у нас для молодих вчених, якщо вони мають талант, хист і нестримне бажання займатися наукою, створити максимальні умови. У  жодному разі не можна допустити, щоб вчені вимушені були полишати Україну».

Укотре йшлося про необхідність створення таких умов, за яких випускникам вишів і науковцям було б вигідно реалізовувати себе саме в нашій країні. Адже тут потребують інноваційних підходів у всіх сферах життя.

Президент вважає, що важливо, аби молодь, навчаючись навіть у сільській школі, мала доступ до інтерактивних занять найкращих викладачів світу. Нині, скажімо, напрацьовують дуже активну амбітну програму сільської медицини, яка передбачає інтернет-зв’язок четвертого покоління в кожному українському селі.

Вітчизняні установи та організації беруть дедалі активнішу участь у межах найбільшої рамкової програми ЄС із фінансування науки та інновацій. І за підсумками 446 конкурсів для 117 українських організацій-учасників програми «Горизонт 2020» уже передбачено фінансування 17 мільйонів євро. Про таке раніше можна було лише мріяти. 

Зміцнення економіки й посилення обороноздатності країни невіддільні від наукового прогресу й розвитку інноваційних технологій. І тут роль столичної політехніки важко переоцінити. Її розробки доволі швидко втілюють у життя.

«Наша співпраця в науковій галузі — складова Угоди про асоціацію, яка відкриває нові можливості для українських вчених», — підкреслив Президент, додавши, що влада робить усе для якомога швидшої гармонізації українського законодавства з нормами ЄС.

«Дуже важливо, щоб ваші однолітки, дивлячись на вас, по-доброму заздрили. Щоб ви були локомотивом змін, які б власним прикладом долучали дедалі більше молодих хлопців і дівчат до науки. Хтось це зробить на рівні школи, хтось на перших курсах вищих навчальних закладів. Але обов’язково. Це дуже велика радість — творити. Вірю у вас», — зворушено звернувся Петро Порошенко до молоді.

Він вручив 40 президентських премій молодим вченим. Серед відзначених проекти співробітників і кандидатів технічних наук НТТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного авіаційного університету, Харківського державного університету харчування та торгівлі, Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук, співробітників і кандидатів сільськогосподарських наук Інституту рослинництва імені Юр’єва Національної академії аграрних наук.

Поділився Петро Порошенко і враженнями після огляду виставки, де представлено наукові проекти. За його словами, ці розробки свідчать про дуже важливу річ: наші вчені не лише опанували сучасні технології, прилади, а створюють і вдосконалюють підходи та пропонують нові для розв’язання проблем у  різних галузях. Наприклад у медицині — сучасні фармакологічні препарати для лікування інсультів, інфарктів, ішемічної хвороби серця.

На виставці проектів представлено дві розробки з роботи безпілотних літальних апаратів. «Мені приємно, що ми одразу ж з паном ректором знайшли пропозиції, і я доручу нашій оборонній промисловості здійснити заходи, щоб скоротити відстань від вашої розробки, випробувань, постановки на виробництво і постановки на озброєння. Бо для мене ваші розробки передусім можуть урятувати життя людей, наших хлопців, які боронять Україну на фронті», — цитує департамент прес-служби АП слова Петра Порошенка.

Інтелектуальний світ відкритий для української молоді. Крім того, є величезні можливості наших вищих навчальних закладів, вищої школи, які відкрилися після ухвалення в 2014 році Закону «Про вищу освіту», який значно розширює можливості вчителів і учнів. «Ми зробили величезні кроки в тому, щоб інформаційні можливості були доступні для наших вчених», — додав Президент.

У 2015 році Україна стала асоційованим членом рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт-2020». «Моя порада: просто зараз світ відкритий для вас. Звичайно, треба знати мову українську та англійську, треба знати мови і національних меншин», — резюмував Петро Порошенко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua