"Свято бурчака — це закарпатське божоле"

6 серпня 2014

Закарпаття фестивальне — окремий материк, який можна відкривати для себе роками, і все одно на ньому ще залишатимуться білі плями. З минулого століття дійшли до нас Дні добросусідства на українсько-словацькому кордоні, фестиваль «Дружба без кордонів» у Береговому. Але нині наша увага — до свят, які стали символом нового часу, сучасної України.

Літо — з бринзою

Якщо верховинець припас бринзу, то голодним він не залишиться. Споживають цей овечий продукт узимку, а заготовляють його влітку. Століттями він годував закарпатців.

Колишній очільник агентства з регіонального розвитку Рахівщини Василь Хома виступив з ініціативою підбивати підсумки вівчарського сезону всім миром. І ось уже впродовж 18 років існує фестиваль «Гуцульська бринза» — наймасовіший серед гастрономічних, він став найстарішим за нової доби.

Уперше цей фестиваль відбувся в сусідньому селі Кваси, після чого отримав постійну прописку в урочищі Буркут, що в райцентрі Рахів.

Посланці всіх громад району в традиційному вбранні та з атрибутикою власного населеного пункту з центру міста під мелодії троїстих музик, марші духових оркестрів підіймаються вгору. Там — підготовлені «кошари», в яких розмістилися виставки вишивок і ткацтва, різьблення і дерев’яної пластики, а також відбувається показ і дегустація страв, які представляє той чи інший населений пункт. Музики награють мелодії, дівчата й хлопці співають коломийки, беруться попід руки та йдуть у танок.

Бринзу пропонують у найрізноманітніших готових стравах (куліш і мамалига), а також консервованою (для тривалого зберігання).

Веселяться допізна, а наступного дня міська рада зазвичай пропонує відзначати День Рахова. Тоді в Буркуті продовжують гуляння.

У цьому краї зажили доброї слави й інші гастрономічні фести — «Берлибаський банош» у Костилівці, «Гуцульська ріпа» у Лазещині, «Бичківські голубці» у Великому Бичкові.

Дзвенять молоти на «Гаморі»

Можна назвати ремісницькими фестивалі «Квасівський ліжник», що проходить у Квасах на Рахівщині, та «Гамора» — у селі Лисичове Іршавського району. Останній проводять на території давньої кузні, яка працює на воді. Вона, стверджують фахівці, — одна з трьох, що залишилися в Європі.

Вогонь, вода, метал, гори дають таку енергетику, що з року в рік до Лисичового навідуються сотні гостей.

Робота всередині і на подвір’ї туристичної кузні розпочинається задовго до сходу сонця. По ковадлу б’є 150-кілограмовий молот, якому дає рух водяне дерев’яне колесо. З велетнем перегукуються, будячи всіх довкола, малі молотки.

Доки ковалі, яких на ці кілька днів приїжджає зо два десятки, демонструють свої вміння творити з гарячого металу, зі сцени, що на подвір’ї «Гамори», звучать коломийки троїстих музик, виступають самодіяльні художні колективи та різні виконавці. І ось з-під молотів з’являються підкови, мотики та сувеніри — їх можна придбати за помірну ціну.

Роблять ковалям і замовлення. Наприклад, просять виготовити деталь для колективної символічної борони — уособлення достатку і врожайності: усі можуть об’єднати свої зусилля довкола створення символу. Кажуть, «Гамора» має власну душу. Саме цим вона й цікава.

На Рахівщині заведено підбивати підсумки вівчарського сезону усім миром

Найочікуваніші фести серпня-вересня 2014 року

«Мелайний фестиваль»: с. Тисобикень Виноградівського району, 10 серпня.

Конкурс-фестиваль пісні і танцю «Кришталеві грона»: м. Виноградів, 24—28 серпня.

Фестиваль сливового лек вару: с. Геча Берегівського району, 30 серпня.

«Гуцульська бринза»: м. Рахів, 4 вересня.

Мисливський фест: с. Бадалове Берегівського району, 14 вересня.

День міста Свалява, 14 вересня.

«Берегфест»: м. Берегове, 28 вересня.

Колочавське відлуння

Серед найстаріших етнографічних форумів — фестиваль українсько-словацько-чеської дружби «Колочавське відлуння Тереблянської долини». Цікавість до нього зумовлена добре збереженими в Колочаві, що на Міжгірщині, фольклорними та обрядовими традиціями закарпатських верховинців. Тут і нині на весіллях та інших святах залюбки грають народні музики з гуслями або скрипкою, бубном і баяном чи гармошкою. Діти змалечку грають на дримбі, сопілці.

Щоразу на це свято приїжджають дипломати — представники чеського та словацького посольств або консульств в Україні. Їхні країни завжди долучаються до організації фесту, який з ініціативи місцевої жительки Наталі Тумарець у цьому році відбудеться вдев’ятнадцяте. Педагог, вона одночасно і директор Музею Івана Ольбрахта, і співвласник пансіону «Жандармська станиця», оформленого в стилі «чеської Колочави». Саме тієї доби тут жив і творив Ольбрахт — класик чеської літератури.

Вогонь, вода і метал дають таку енергетику, що на «Гамору» навідуються сотні гостей

На фестиваль до закарпатського високогір’я приїжджають сотні туристів із Чехії та Словаччини, яких вабить сюди і незаймана природа, і непідробний верховинський діалект, і сторінки історії вже неіснуючої держави Чехословаччини. Після тривалих виступів фольклорних і естрадних гуртів, театралізованих сценок про минуле розпочинається огляд колочавських музеїв. Їх у цьому селі понад десять. Найвідоміші — «Церква Святого Духа», «Старе село», «Чеська школа», «Радянська школа», «Бункер Штаєра», «Лінія Арпада», «Колочавська вузькоколійка».

За кільканадцять кілометрів вище за течією Тереблі розташоване одне з чудес України — Синевирське озеро, а безпосередньо територія села є невід’ємною складовою національного природного парку «Синевир».

«Берегфест» — піввікова історія

Уже згадувана «Дружба без кордонів» отримала й другу назву — «Берегфест». Поліетнічність регіону дала цьому святу змогу мати власне лице.

Через усе місто рухаються колони: хто пішки, а хто на бричках і підводах. Люди — в традиційному для своїх сіл і селищ убранні. Попереду в свої одностроях крокують винороби і виноградарі — лицарі з Ордену святого Венцела.

В оформленні торгових павільйонів і яток використовують овочі та фрукти, які зросли на фруктових і овочевих плантаціях, у садах і на виноградниках. Від буяння фантазії дизайнерів, якими виступають педагоги і держслужбовці, захоплює подих.

Велику аудиторію збирають виступи фізкультурників, змагання з різних видів спорту. Обов’язково — дегустування страв і напоїв.

Торік на цьому фесті обладнали справжнє ремісниче містечко. Охочі ознайомлювалися з виготовленням автентичних виробів. Крім гончарства, різьбярства, було представлено й незвичні ремесла — різьба на кістці, сувеніри із шкіри.

Велосипедисти під час свята поєднали вогнем дружби дві країни — Україну й Угорщину, між якими завчасно проклали велодоріжку. Вона пролягла цікавими місцями спільного прикордоння.

У свята з’явився символ — Чігабіга — втілений у пряникові. Виріб кондитерів роздавали гостям безкоштовно.

160 — не межа

Лік закарпатських фестивалів сягнув за 160. Етнографічні, фольклорні, музичні, літературні, народних майстрів, гастрономічні, винні… На них приїжджає щороку близько півмільйона туристів. Дуже популярні «Парад наречених», «Фестиваль голубців» у Четфолвові й «Сливовий леквар» у Гечі на Берегівщині, «Фест кукурудзи» у Тисобикені та «Ягідний» у Дюлі на Виноградівщині, «Селиська співанка» у Нижньому Селищі на Хустщині, «Свято меду» в Мукачевому. У цьому ж місті «Червене вино» вийшло на міжнародний рівень; наближається до нього й «Біле вино» у Береговому, а в Ужгороді — «Сонячний напій».

На низовині по завершенні збирання врожаю влаштовують свято лози: дівчата в національному вбранні босоніж топчуть виноград. Варте уваги і «Свято бурчака» — закарпатське божоле, яке відзначають на сьомий день бродіння вина.

Без таких яскравих дійств нинішнє Закарпаття важко уявити.

Сторінку підготував Василь БЕДЗІР, «Урядовий кур’єр» (фото автора) 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua