"Свято друкованого слова"

Роман КИРЕЙ
25 квiтня 2018

На святі книжки, яке відбулося цими днями в Шевченковому краї, черкащани та гості міста ознайомилися з книжковими новинками, послухали цікаві лекції, взяли участь в оригінальних перформансах і просто цікаво провели дозвілля.

Цього разу до Черкас приїхали представники понад 60 видавництв з усіх регіонів України та понад 100 культурних діячів. Серед найвідоміших — «Видавництво Старого Лева», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Зелений пес», «Vivat», «Наш Формат», «КСД». Були представлені й черкаські видавництва: «Майстерня друку» та «Вертикаль». На святі активно діяли локації відпочинку, майстер-класи, фотозони, відбувалися зустрічі з письменниками. Кожен охочий міг поспілкуватися з улюбленим майстром слова, придбати книжки у найкращих видавництв країни, взяти участь у розіграші та виграти книжку.

Феєрія фестивалю захопила всіх його учасників. Фото з сайту cossackland.org.ua

Уперше на фестивалі відбувся благодійний аукціон, на якому продавали картини українського художника-ілюстратора Владислава Єрка. Отримані кошти пі­дуть на допомогу дітям, батьки яких загинули в АТО.

Із власними книжками до черкащан і гостей фестивалю завітали Дара Корній, Олег Коцарев, Артем Чех, Маркіян Камиш та багато інших письменників. У межах фестивалю відбулася чергова презентація історичного роману Василя Шкляра «Троща». Зала міського будинку культури ім. Івана Кулика була переповнена — частина охочих послухати батька українського бестселера стояла навіть у проходах. Сам письмен­ник під час презентації зазначив, що теми дружби, любові, боротьби і зради, порушені у творі, актуальні й досі — в часі новітньої боротьби проти одвічних ворогів України. Черкащани підтримали його не тільки оплесками, а й тим, що швидко розкупили книжки.

До фестивалю, який упевнено виходить на всеукраїнський рівень, готувалися не тільки Черкаси, а й райони області. Великий внесок у підготовку зробили доброчинці від Спільнокошту.

Під час відкриття свята відбулося довгоочікуване нагородження переможців конкурсу «Чечитка». Протягом минулого року жителі Черкас мали змогу ознайомитися з книжками різножанрових сучасних письмен­ників і вказати в анкеті ту, яка найбільше сподобалася. Фіналістами стали Дара Корній, Катерина Калитко та Олександр Ірванець. Перемогла ж Дара Корній зі збіркою оповідань «Місячне сяйво».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua