"Там, де очищається душа"

Світлана ГАЛАУР
24 лютого 2012

ВАРТО ПОБАЧИТИ

Серед унікальних православних споруд Харкова, які запропонують оглянути гостям Євро, особливе місце посідає новий дерев’яний храм
 

Трибаневий витвір харківських зодчих з’явився торік напередодні Дня міста в одному з найулюбленіших куточків відпочинку — Саржиному яру. Його загальна площа становить 371,5 кв. м, висота — 25 м, розрахований він на 200 парафіян. Цей храм унікальний тим, що виконаний з дерева і каменю в російському архітектурному стилі. Як стверджують фахівці, будівля подібної архітектури є лише на території Святогірської лаври.

Нагорі — храм, унизу — купіль

Освячено новий храм на честь ікони Божої Матері «Відрада» (або «Втіха»), яка перебуває в стародавньому Ватопедському монастирі на горі Афон. Ікону цю вважають чудодійною. За легендою, 21 січня 807 року зображена на іконі Богоматір звернула свій лик до ігумена монастиря й попередила його про напад розбійників. Завдяки цьому напад було відбито, а обійстя врятовано. Відтоді ікона отримала свою назву, а образ Богоматері на ній має велику популярність серед вірян.

— Від початку розглядали ідею зведення в Харкові дерев’яного храму одного дня, — розповідає головний архітектор міста, один з авторів проекту Сергій Чечельницький. — Головне її завдання полягало в тому, щоб розпочати будівництво до сходу сонця і завершити до заходу, аби нечиста сила не встигла оселитися у споруді вночі. Але цю ідею ми відкинули як таку, що не відповідала основним нашим вимогам: будувати храм не швидко, а надійно — на віки.

Потім, за словами Сергія Чечельницького, постало ще одне не менш складне запитання: де в Харкові спорудити дерев’яний храм? Відповідь на нього теж знайшлася, як тільки архітектор зрозумів, що такому храму не місце серед кам’яних будинків.

— Дерев’яний храм, як жоден інший, тяжіє до живої природи — лісу, парку, води. Тому серед багатьох пропозицій я зупинився на Саржиному яру, де все це є. Крім цього, в Саржиному яру традиційно відзначають зимове свято Хрещення Господнього, під час якого освячують воду в місцевому джерелі, а всі охочі випробовують силу віри, занурюючись у крижану воду. І саме це місце можна вигідно прив’язати до храму.

З аргументами головного архітектора погодилися всі замовники: місцева влада, меценати і настоятель отець Ігор. Так на найвищому місці постав дерев’яний храм, а внизу спорудили купіль у вигляді хреста. Побудували біля неї роздягальні, встановили паркові лавки, туалети, зробили підсвітку води. Одне слово, реконструювали всю зону відпочинку, прикрасивши її чудовим комплексом, який завершується унікальною культовою спорудою.

— Вона складається з двох залів — храму нижнього і верхнього, — зазначає Сергій Чечельницький. — Нижній, звичайно ж, споруджений із каменю, бо там насипний грунт і палі. Верхній — із дерева. Якщо говорити про весь храм, то це вельми складна інженерна споруда.

Однак про такі тонкощі знають лише фахівці. А парафіяни, жителі й гості першої столиці бачать лише чудовий дерев’яний храм, який встигли вже справедливо наректи перлиною сакральної архітектури.

Новий дерев'яний храм у  Саржиному яру — слобожанська перлина сакральної архітектури. Фото Світлани ГАЛАГУР 

Цікаві тим, що православні

Загалом за роки незалежності в Харкові побудовано низку культових споруд різних конфесій. Серед них — вірменський і один з найбільших у Європі буддистський храми, споруджується мечеть. Збудовано також багато російських і українських храмів. Передовсім це пояснюється тим, що в місті активно відроджують національні культури і високу майстерність харківської школи сакральної архітектури. За словами головного архітектора Харкова, новий храм на честь ікони Божої Матері «Відрада», який нещодавно побудували, вже встиг отримати низку нагород. Ще один храм-новобудова Священномученика Олександра також має нагороди, зокрема й Гран-прі, одержане на престижній вітчизняній виставці-конкурсі сакральної архітектури.

— Таких православних церков, як у Харкові, немає в Європі, — стверджує Сергій Чечельницький. — Оскільки там здебільшого проживають католики, очікується, що туристи, які приїдуть до нас під час Євро-2012, виявлятимуть великий інтерес до культових православних споруд, особливо до дерев’яної архітектури, яка тепер також представлена у першій столиці.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua