"Тарифні маніпуляції"

Лариса КОНАРЕВА
29 квiтня 2016

У січні я отримала платіжку за опалення 2-кімнатної квартири від Київенерго майже на 2 тисячі гривень. Мої емоції не можна назвати здивуванням, бо вони були сильнішими. А відчуття — ніби у тебе на очах вивернули твій гаманець. І не зрозуміло, чому тебе як недоумкувату істоту так нахабно «розвели» на гроші? Цікаво було б подивитися на калькуляцію тих нарахувань, однак хто їх покаже?

Мої сусіди отримали квитанції на опалення своїх 3- і 4-кімнатних осель відповідно на 2400 і 3600 гривень. Одразу додам — у будинку встановлено лічильник тепла! Хто і з якого переляку знімав його показники і чому вийшли саме такі цифри, ви ж розумієте, з’ясовувати не мало сенсу. Можливо, на річну премію співробітникам і дивіденди власникам компанії додаткових грошей бракує. А може, просто вирішили перед розглядом питання про відставку уряду «зрубати» грошей, адже платіжки за січень прийшли десь 12 лютого. Тільки нас це не обходить, бо ми теж рахуємо власні кошти, і тих, хто нахабно, йдучи напролом, залазить у наші кишені, вважаємо звичайними крадіями. А ви думали — благодійниками?

Ну вихлюпнули ми із сусідами свої емоції на сходах, поміркували: як нам таки спіймати отих «знімальників» показників і самим зазирнути у лічильник. І розійшлися по квартирах. Але проблему ніхто не збирався залишати поза увагою. Щоправда, хтось побіг і про всяк випадок заплатив-таки за грабіжницьким тарифом. Я у квитанції намалювала собі реальнішу, на мою думку, цифру за спожите тепло і сплатила за послугу. А хтось вирішив почекати, яка сума вийде на кінець опалювального сезону.

Обуренню таки знайшли вихід. Я привернула увагу до проблеми у соцмережах. Розпочала переписку з Київенерго, вирішивши поцікавитися, чому в січні мені виставили ціну за спожите тепло по 33,85 гривні за квадратний метр житла, хоч навіть помешкання без лічильників розраховують по 16,14 гривні. Ось початок отриманої через два тижні відповіді: «Дякуємо, що звернулися до нашої компанії!» Перше речення не налаштовувало на конструктив, а у наступному мене запросили до центру обслуговування клієнтів «з усіма сплаченими квитанціями». Чергову порцію обурення я вихлюпнула у відповіді, щоправда, не сподіваючись на подальшу реакцію васалів відомого олігарха.

Сусіди написали кілька колективних листів з підписами мешканців двох будинків, приєднаних до нашого лічильника, до всеукраїнського «енерго» і столичного мера Кличка, в яких розписали ганебне «вимальовування» платежів за тепло в січні. До речі, обурювалися не тільки ми. На роботі теж усі були незадоволені цифрами за січень у квитанціях на тепло.

Ми стукали у різні двері, переконуючи, що вищі інстанції і місцеве самоврядування саме для того й існують, щоб захищати інтереси людей, а не самоусуватися і підспівувати монополістам. Цинічний обман, до якого вдалася компанія «Київенерго», у нашій ситуації був настільки очевидним, а прояв невдоволення людей — таким прогнозованим, що це підштовхнуло до певних висновків. Квитанції прийшли незадовго перед розглядом питання про відставку уряду (16 лютого), про що я вже згадувала, тож підбурювання людей напередодні теж було чисто маніпулятивним. А можливо, хтось хоче показово нам довести, що «з російським газом такого не було».

До чого це я? Ця історія свідчить, що концентрація в одних руках і монопольне надання послуг «загрожує» не тільки відвертим збагаченням монополіста, а й можливим його маніпулюванням представниками як влади, так і населенням на свою користь. Комунальні платежі стосуються кожного, але збіднілий люд став дуже вразливим щодо їхнього зростання, тож спричинити соціальний вибух, натиснувши на больову точку, дуже легко.

Сподіваюся, що в державі таки почнуться зміни на краще. Зрештою комунальні платежі не будуть фінансово обтяжливими для українців і не слугуватимуть засобом для маніпуляцій. Однак півжиття, прожитого у стані сподівань, не додає оптимізму… До речі, у квітні, випереджаючи квитанції на опалення за березень, надійшла чергова відповідь від Київенерго, що мені перерахували платежі за тепло. Подяки не буде! Через витрачені нерви.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua