"Таємниці інструментів"

Віктор ШПАК
23 лютого 2011

ЗАХОПЛЕННЯ

Житомирянин Федір Євтушенко зібрав унікальну колекцію, варту створення музею

Ми зазвичай не замислюємося над тим, якими інструментами колись користувались ковалі, шевці, стельмахи, бондарі, шорники, гутники, бортники, димники, кушніри і фахівці ще багатьох нині вже забутих професій. Між тим, одних лише різновидів звичайнісінької сокири у колекції житомирянина Федора Євтушенка налічується кілька десятків.

Нині у Федора Євтушенка 105 екземплярів унікальних сокир, а їх колекціонування дало поштовх серйозному вивченню історії техніки та світу давніх інструментів.

Навряд чи в Україні знайдеться хоч десяток фахівців, які зуміють пояснити призначення зібраних ним різних молотків. Тут є забуті зразки для насічки робочих поверхонь жорен, виготовлення кінської збруї, стельмашування і бондарства.

Ще один предмет особливої гордості колекціонера -старовинні вимірювальні прилади, які, попри понад столітній вік, до сьогодні як нові. Серед них - особистий кишеньковий штангенциркуль головного архітектора міста Мукачева. А зроблений у 1910 році англійцями тахометр, за словами Федора Володимировича, регулярно позичають виробничники і сьогодні.

Навряд чи ще десь, крім Житомира, нині можна побачити попередника сучасних паяльників, в якому "нагрівальним елементом" служать попередньо розжарені на вогні спеціальні металеві вкладиші-пластини, і прародичів сучасних електричних плойок. Втім, не меншу цікавість викликають і гасові "всепогодні" лампи для залізничників і поліцейських - з трикольоровим "семафором" і можливістю приховувати світло, і старовинний ручний пристрій для обсмажування кавових зерен з одночасним їх перемішуванням, і спеціальні міні-міхи для видування пилу з "нутра" піаніно. Всі вони врятовані для історії.

Федір Євтушенко прагне зробити зібрані ним "скарби" якомога доступнішими для огляду. Нині експозиція розміщується у кількох кімнатах на очолюваному ним виробничому підприємстві. В найближчих планах ентузіаста - облаштування повноцінного музею старовинних інструментів із діючою копією давньої кузні, в якій повітря до горну подаватимуть... справжні австрійські міхи кінця ХІХ століття.

Проект майбутнього "Ремісничого двору" може стати справжньою "родзинкою" для небайдужих до історії гостей Євро-2012, що проїжджатимуть через Житомир. Втім, сам Федір Євтушенко насамперед мріє, щоб створений ним музей став місцем паломництва школярів і студентів, бо без прищеплення юним інтересу до техніки і її історії годі сподіватись, що професії кваліфікованого робітника і талановитого інженера стануть престижними у суспільстві.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua