"Тепер сім'я обідатиме вдома"

Оксана МЕЛЬНИК
12 жовтня 2010

ЛІКВІДАЦІЯ ДОВГОБУДІВ

Як отримати квартиру за 15 тисяч гривень


Через 23 роки перебування на квартирній черзі родини 53 працівників Самбірської виправної колонії стали новоселами.
... Багато з тих, хто був першими у черзі, не встигли отримати ключі від помешкань. Їх вручили дітям та онукам, - а серед них уже немало й пенсіонерів. Увесь цей час родини виживали, як могли. Одні винаймали житло. Інші тіснились, як Марія Крет з трьома дітьми, наче в рукавичці, у батьківській хаті. Або щодня, як начальник інтендантської служби Іван Сапарта разом з дружиною Зоряною, інспектором кримінально-виконавчої служби, та трьома дітьми, їздили до райцентру з села Торчиновичі... У багатьох виросли-одружилися діти. Ярослава Мацур на чергу стала, тільки-но народилась донечка Ганна, нині вона вже студентка. А будинок, на який так чекали, почали зводити ще на початку 90-х. Але припинилось фінансування і він став довгобудом.

Та ось за справу взялася ініціативна група. Разом з керівництвом колонії, управлінням Держдепартаменту з питань виконання покарань у Львівській області знайшли вихід, як реанімувати об'єкт, поки крадії не поцупили останньої цеглини. Запропонували скинутись грошима. 7 млн грн дала держава, 2 млн - керівництво колонії, понад 1,5 млн - майбутні новосели.

Кожна сім'я вклала (залежно від площі квартири) 15-25 тис. грн. І нарешті - новосілля. Ключі людям вручили Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова та голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Олександр Лісіцков.

- Житловими питаннями працівників пенітенціарних установ не займалися майже 15 років, - говорить Олександр Лісіцков. - Введення в дію цього будинку - перший крок до розв'язання проблеми. Нині зводяться ще два - на Чернігівщині та Київщині. У 2011 р. добудуємо ще п'ять об'єктів. А загалом таких в Україні - майже 20.

Під час будівництва використають самбірський досвід -принцип сумісного фінансування: скооперують державні ресурси, кошти підприємств, які діють у виправних закладах, та майбутніх мешканців. Іншого шляху немає. Через два роки планують відгуляти новосілля у колег зі Львова та Дрогобича.

... Гостей зі столиці на філіжанку чаю запросила щаслива родина Івана Сапарти. Новою оселею, в якій вже й ремонт зробили, не натішаться семирічна Ліля, дванадцятирічна Ірина та син Іван - студент. У трикімнатній квартирі їм тісно не буде, а господиня - пані Зоряна - радіє зі свого "службового кабінету" - кухні. Тепер, каже, нарешті зможуть зібратися всі разом за обіднім столом!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua