"Тернистий шлях до знань"

Павло КУЩ
18 червня 2021

Уже давненько не доводилося чути й читати таку силу-силенну лайок, прокльонів, лихих побажань та погроз від пересічних жителів окупованої Донеччини в соціальних мережах чи під час приватних телефонних розмов. Ні, не на адресу України та її людей, як це зазвичай було раніше. Нині, на восьмому році виживання в ОРДО, люди дедалі частіше не шкодують епітетів для керівників окупаційної влади — маріонеток Кремля. На цьому тижні найбільше дісталося так званому лідеру ОРДО Денису Пушиліну, який цього вівторка публічно заявив, що відкривати КПВВ з боку так званої республіки не планують і надалі.

«Доки не зміниться ситуація з коронавірусом і вакцинацією на території України, нема жодних планів відкриття», — чітко підтвердив він те, що жителі окупованих територій, як і раніше, не матимуть змоги виїхати в Україну.

Людей по той бік лінії розмежування найдужче обурило те, що Україна вже перебуває у карантинній «зеленій» зоні, а Росія, куди завжди є безперешкодний в’їзд з окупованого окрайця Донбасу, піднялася на перше місце в Європі та четверте у світі через збільшення хворих на COVID-19.

А ще очевидно, що тепер заручниками цієї цинічної політики стали представники молодшого покоління, яких окупанти намагаються не випустити в Україну, де молодь мріє здобути вищу освіту та офіційно визнані дипломи.

На дорозі до України побільшало перешкод. Фото з сайту v-variant.com.ua

Крок назустріч абітурієнтам з Донбасу та Криму

Контрольні пункти в’їзду-виїзду по той бік лінії розмежування російські куратори руками донбаських владних колабораціоністів закрили ще в березні. Причиною такого рішення вони назвали наступ пандемії COVID-19 і начебто наміри закрити шлях захворюванню, що могло потрапити до ОРДЛО з України. Нині всі українські пункти пропуску на лінії розмежування відкриті й готові приймати подорожніх. А окупанти відкрили тільки один — «Оленівка» навпроти нашого пункту «Новотроїцьке», який, щоправда, працює всього два дні на тиждень. Однак і через нього виїхати в Україну зможе далеко не кожен, бо існує багато формальних та інших перешкод.

Віднедавна влада ОРДО різко обмежила виїзд юних донеччан, старших за 14 років, у яких немає паспорта України чи РФ і так званого паспорта ДНР. Підлітків разом з батьками висаджують з автобусів чи автомобілів і забороняють виїзд звідси. Такі дії примусово утримують тут молодших жителів, які втрачають шанси взяти участь у вступній кампанії в Україні, що саме триває. Оформити і отримати отой «паспорт ДНР» можна лише за півтора-два місяці, тому юні заручники «рускава міра» змушені будуть, розпрощавшись із мріями про навчання в Україні, залишатися на окупованій території.

Зрештою, всі ці зусилля місцевих колабораціоністів та особливо російських кураторів щодо утримання молоді були прогнозованими. Оскільки рік у рік на окупованій території збільшується кількість дорослих і дітей, які, розчарувавшись у реаліях ОРДЛО, своє майбутнє пов’язують з Україною. Це підтверджують такі тенденції. Якщо 2016 року в українські виші за спрощеною процедурою вступили 1008 юнаків та юнок з окупованих територій Донбасу і Криму, то 2020-го, навіть з огляду на карантинні обмеження, їх було вдвічі більше (2026). А цього року, за прогнозами експертів, абітурієнтів із того боку лінії розмежування ще побільшає.

2021-го юні донбаські заручники геополітичних зусиль Кремля зможуть вступати в українські виші двома шляхами: за загальними процедурами через проходження ЗНО та за спрощеною процедурою через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», які діють із 7 червня до 24 вересня.

Спрощену систему запровадили ще 2016 року, а торік Верховна Рада ухвалила закон, який розширив її можливості. Щоправда, відтоді довкола неї існують комусь вигідні вигадки. Поширюються нісенітниці, що юнаки з окупованих територій забирають бюджетні місця в українських ровесників, бо начебто їх зараховують у виші автоматично. Хоч насправді це зовсім не так.

«У кожному виші будуть квоти, а тому абітурієнти з непідконтрольних територій конкуруватимуть у межах цих квот», — підтверджує голова Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради Сергій Бабак.

Особливість нинішньої вступної кампанії — ще один крок, зроблений нашою державою назустріч молоді з окупованих територій. Саме для них в Україні вперше організували безплатні підготовчі курси. Прийом документів розпочнеться 20 червня, а триватиме навчання з 29 червня до 31 серпня. Для проходження курсів вже обрали 23 українські виші в Києві, Львові, Харкові, Житомирі, Херсоні, Одесі, Маріуполі, Бахмуті, Слов’янську. Після закінчення навчання слухачі складатимуть підсумкові іспити з усіх предметів. Передбачено, що на цей період їх забезпечать гуртожитком і навіть виплачуватимуть стипендію.

«Курси із проживанням дадуть змогу абітурієнтам не повертатися до початку навчального року на окуповану територію. А завдяки їм вступники зможуть удосконалити й поглибити знання з української мови й історії України, ознайомитися з містом та університетом, пройти реінтеграційну програму», — розповідає народний депутат України Роман Грищук.

Окупанти свідомо порушують право дітей на освіту

Уже очевидно, що у відповідь на всі зусилля України і створення сприятливих умов для навчання співвітчизників з ОРДЛО та Криму по той бік лінії розмежування стали збільшувати перешкоди для ймовірних абітурієнтів чи студентів. Точніше, молодь просто не випускають звідти, хоч, наприклад, з ОРДО ще донедавна підлітки 14—16 років могли виїхати в Україну без «паспорта ДНР», а лише зі свідоцтвом про народження та з одним із батьків.

Оскільки йдеться про цинічне порушення проросійськими окупантами права дітей на свободу пересування та освіту, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до СММ ОБСЄ в Україні із проханням посприяти юним заручникам ганебної ситуації.

«Наголошую, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов’язані вживати всіх можливих заходів, щоб гарантувати захист і догляд за дітьми, яких стосується збройний конфлікт», — каже вона.

А тим часом правозахисники звертають увагу на те, що підліткам, старшим за 14 років, окупанти обмежили виїзд в Україну ще й з іншої причини. Виявляється, оскільки за минулі роки навчальні заклади в ОРДЛО мають просто катастрофічний недобір, відбувається зменшення дотацій з РФ на утримання залишків системи освіти. Через брак фінансування там змушені закривати школи, ПТУ, технікуми та вищі навчальні заклади.

Куратори Кремля навіть не приховують своїх наполегливих зусиль для пожвавлення інтеграції молоді Донбасу в РФ. Підтвердження цього — те, що поряд із жорсткими обмеженнями виїзду молоді в Україну шлях до Росії залишається відкритим і вибір на користь північного сусіда всіляко заохочують.

«На цей час РФ окуповує уми й серця молоді ОРДЛО, щоб вона в майбутньому завойовувала територію для Росії. Організація «Рускій центр» за фінансової підтримки фонду «Рускій мір» з початку 2021 року провела 129 заходів, спрямованих на інтеграцію молоді ОРДЛО в РФ. Тож тепер окупанти вигадали чергову заборону на виїзд дітей звідти, щоб не дати їм вступити до вищих навчальних закладів України», — розповідає голова громадської організації «Східна правозахисна група» Віра Ястребова.

Отож нам у цій ситуації, як казав поет, своє робить. Як повідомили в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій, з огляду на цілеспрямоване блокування окупантами КПВВ та інші перешкоди для потенційних абітурієнтів строк прийому документів для участі у програмі підготовчих курсів для молоді з ТОТ продовжено до 29 червня.

ПРЯМА МОВА

Олексій РЕЗНІКОВ, 
віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції
тимчасово окупованих територій України:

— Ідеться про захоплення заручників у чистому вигляді. Раніше я неодноразово казав, що наші громадяни на тимчасово окупованих територіях — це заручники. Тепер усі бачать чергове наочне підтвердження. Дітей з батьками на КПВВ просто повертають. Така практика різко посилилася за останні кілька тижнів. Це відповідь Росії на програму реінтеграції молоді з ТОТ, яку ми розширюємо.

Торік істотно спрощено умови вступу абітурієнтів з ТОТ в українські виші. Цього року запроваджено програму додаткової підготовки, коли вступники впродовж двох місяців зможуть безплатно жити в гуртожитках, отримувати стипендію, проходити адаптацію і готуватися до навчання. У програмі беруть участь 23 університети, серед яких лідери української освіти Київський національний, Львівський національний, Київський та Харківський політехнічні, Харківський авіаційний тощо.

Дедалі більше людей розуміє, що жодних перспектив для абітурієнтів в ОРДЛО немає. Тому окупаційна влада намагається заблокувати перетин лінії розмежування. Як привід використовують епідемію коронавірусної хвороби, тепер ще додаються формальні заборони для дітей.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua