"Тест на європейськість"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
5 липня 2017

Позаминулої суботи в Рівному був випускний: традиційна хода у святкових сукнях центральною вулицею, перекрито рух транспорту, останній шкільний вальс — усе заради тих, хто завтра стане на самостійну життєву стежину.

У неділю — знову свято, День молоді: відірвалися і молоді, й не зовсім. До ранку святкували не лише на центральному майдані, а й у найближчих дворах. Кому діло до того, що там теж живуть люди, які потерпають від спеки, яким зранку на роботу, а вони через суцільні оргії навіть уночі не можуть відчинити кватирки? Уже не кажу про туалети, яких у центрі міста катма.

Здогадалися? Правильно: все, випите за день, виливається під і в під’їзди цих багатоповерхівок. До речі, сама мешкаю в одній із них: запахи вранці — у Європі такого нема! Приблизно так само, до речі, святкували і старт візової лібералізації. Ось вам і тест на європейськість.

Але це лише верхівка айсберга, пов’язана, так би мовити, з особливостями національного характеру. Головне питання в тому, чи потрібно нам так багато свят серед сірих буднів. Ось уже й справді: півкраїни плаче, півкраїни скаче!

Щойно вкотре загриміли фанфари на центральному майдані, сусід зауважив: «Забули, вочевидь, наші владці, що людям, окрім видовищ, треба ще й хліба. А його, за статистикою, їмо дедалі менше, бо заробити ніде». І важко зітхнувши, згадав 1933 рік, коли на тлі 10-річної великої депресії до влади в Німеччині прийшли нацисти. А потім розпочалося економічне зростання.

Страшна аналогія, що й казати, але чомусь не йдуть із думки ті слова...

Таки щось не так у нашому домі: сьогодні тут, на центральному майдані, прощаємося з кимось із Героїв, а завтра (подекуди й того самого дня), ще, як кажуть, місце не захололо, починаємо гучно святкувати з приводу і без нього. Якийсь когнітивний дисонанс, та й годі.

Інститут національної пам’яті цілком справедливо б’є на сполох: забагато в нас отих заполітизованих радянських свят і пов’язаних з ними вихідних. Та ще не встигли зарахувати до буднів колишні червоні числа календаря, як неначе гриби після дощу виникають нові приводи для свят.

А наша молодь активно їде на заробітки за кордон і легко забуває про свята: там усі тяжко працюють принаймні по 12 годин на день, щоб заробити і привезти додому. Перетнувши кордон, починають ганити рідну державу і неодмінно щось святкувати.

А може, засукавши рукава, так само напружено попрацювати рік-другий на своїй землі? Звісно, спочатку не за такі гроші, як у ситій Європі, але ж удома, там, де пуповина закопана, де тебе щовечора зустрічають кохана, мама, діти? Чому маємо бути нацією світових наймитів, а в Україні лише безкінечно святкувати? Якби так, як у світах, ми працювали  вдома, то і наша країна змінилася б.

Тому я за насичені роботою будні, за якими (а не замість яких), звісно ж, настануть свята. Але тоді вони вже матимуть зовсім інше наповнення. Чи не так? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua