"Тимчасовий захист обіцяють продовжити до 2025 року"

Вікторія ВЛАСЕНКО
10 березня 2023

Минув рік відтоді, як ЄС уперше за історію існування надав чинності директиві про тимчасовий захист для українців, які тікають від війни, що розв’язала росія. У Єврокомісії вважають, що запровадження цього механізму, який було введено за одностайної підтримки всіх країн-членів, стало одним з головних компонентів безпрецедентної об’єднаної відповіді ЄС та міжнародної спільноти на російську агресію.

Нині в ЄС проживають 4 мільйони українських громадян. Понад мільйон уже знайшли роботу. Фото з сайту shengen-viza.com.ua

4 березня 2022 року, за тиждень після початку широкомасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, мільйонам українців, котрим було надано притулок у країнах ЄС, відкрився негайний доступ до європейського ринку праці, освіти, охорони здоров’я та  проживання в Євросоюзі.

Це стало серйозним викликом для соціальних систем європейських країн. Проте вони гідно його витримали і готові й надалі надавати підтримку українським біженцям стільки, скільки вони цього потребуватимуть. Щоб фінансувати витрати на утримання та допомогу українцям, котрі знайшли прихисток в Європі, ЄС надав своїм країнам-членам 13,6 мільярда євро та перенаправив їм додаткові кошти в сумі понад мільярд євро.  Про це під час  брифінгу у Брюсселі журналістам заявила єврокомісар із внутрішньої політики Ілва Йоганссон. 

Нині в ЄС проживають 4 мільйони українських громадян, яким було надано статус тимчасового захисту. Від початку повномасштабного російського вторгнення до ЄС загалом в’їхало 16 мільйонів українців. Згодом 11 мільйонів повернулися додому. 3 мільйони з тих, що залишилися, зареєструвалися й отримали тимчасовий захист у країнах ЄС. Мільйон українців продовжили шлях із ЄС до Канади, Великої Британії, США та інших країн. Наприкінці 2022 року більшість українців — 3,8 мільйона — знайшли притулок у Німеччині, Польщі, Чехії, Італії та Іспанії. Естонія, Польща та Чехія приймають найбільшу кількість біженців з України на душу населення.

Серед українських біженців 47%  — жінки, 34% — діти, майже 69% дітей —  віком до 13 років, а 0,5% були зареєстровані як неповнолітні без супроводу. За інформацією Ілви Йоганссон, на сьогодні в Євросоюзі проживає майже одна п’ята всіх дітей України.

Понад мільйон українців уже знайшли роботу в ЄС.

«На відміну від інших категорій біженців, доступ до ринку праці для українців безперешкодний», — наголосив віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Шінас, який теж узяв участь у брифінгу. Він повідомив, що з 1,3 мільйона українських дітей до шкіл у країнах перебування було зараховано лише пів мільйона.

«Ми гадаємо, що решта навчається за українською програмою в режимі онлайн», — сказав Маргарітіс Шінас, проте зауважив, що в Єврокомісії поки що вивчають цю ситуацію, щоб надати їй точнішу оцінку.

Маргарітіс Шінас закликав українських дітей долучитися до навчального процесу у школах ЄС. На його думку, це сприятиме їхній інтеграції, крім цього, європейська освіта стане хорошою інвестицією в майбутнє повоєнної України, яка готується до вступу в ЄС. У Єврокомісії вважають, що українцям, які тікають від війни, не вистачає належної психологічної підтримки, і пообіцяли вжити додаткових заходів у цьому напрямі найближчими місяцями.

Механізм тимчасового захисту 2022-го запроваджували на рік, але його було продовжено до березня 2024 року. У Єврокомісії запевняють, що готові ще раз продовжити його чинність до 2025-го. За словами Маргарітіса Шінаса, після цього ЄС виробить скоординований підхід до поступової зміни статусу українських біженців до нових правових форм. Тим, хто висловить бажання повернутися додому в Україну, надаватимуть цільову підтримку. 

«Реакція Євросоюзу на війну в Україні ще раз показує, що стає можливим, коли країни ЄС діють об’єднано», — сказав віцепрезидент ЄК. За його словами, директива про тимчасовий захист забезпечила українцям притулок та гарантувала основні права, а всі бюрократичні формальності було зведено до мінімуму, тому цей механізм має продовжувати діяти у всіх країнах-членах Євросоюзу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua