"Треба вчитися торгувати по-новому"

29 вересня 2011

ПАРТНЕРСТВО

Україна та Молдова налаштовані збільшити товарообіг до 1 млрд доларів

Ця ідея стала лейтмотивом зустрічі Президента Віктора Януковича із виконувачем обов’язків Президента, Головою Парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу.

Глава Української держави позитивно оцінив відновлення активного українсько-молдовського діалогу як «необхідного нашим країнам та народам». «Активізацію двосторонніх відносин на всіх рівнях з часом — і що коротше буде цей період, то краще, — буде наповнено конкретним змістом», — запевнив Віктор Янукович.

Маріан Лупу погодився з важливістю відновлення двостороннього діалогу після тривалої паузи, повідомляє прес-служба глави держави. І висловив упевненість, що його зустрічі в рамках візиту в Україну, і насамперед зустріч із Президентом, «нададуть нового імпульсу і відкриють нову сторінку в двосторонніх відносинах».

***

З Маріаном Лупу зустрівся і Прем’єр-міністр Микола Азаров, який переконаний, що наші країни  повинні максимально використовувати всі можливості для подолання бар’єрів у торговельно-економічних відносинах. За шість місяців поточного року товарообіг між Україною та Молдовою зріс порівняно з минулим роком і становить 500 млн доларів. «Давайте поставимо перед собою завдання: досягти позначки 1 млрд доларів за результатами року. На мою думку, це реально», — запропонував Прем’єр.

«Актуальним питанням на найближчу перспективу є необхідність врегулювання торговельних відносин, бо Україна планує ініціювати проведення в рамках СОТ офіційних консультацій з питань стягнення молдовською стороною так званих екологічних зборів. Молдова ж наполягає на розгляді в рамках СОТ питання про умови продажу молдовських алкогольних напоїв на українському ринку», — зазначив Прем’єр-міністр і додав, що українська сторона готова розглянути ці питання шляхом проведення двосторонніх консультацій.

Врегулювати слід і питання вилучень з режиму вільної торгівлі між Україною та Молдовою. «Я звертаюся до вас з проханням пришвидшити виконання державних процедур, необхідних для набуття чинності підписаного ще в 2009 році міжурядового протоколу про виключення з режиму вільної торгівлі з Україною», — заявив Микола Азаров.

Одним із ключових є питання власності об’єктів, розташованих на території України і Республіки Молдова, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Залишається відкритим і підписання угоди про умови експлуатації Дністровського комплексного гідровузла. Зазначені пункти запропоновано внести в порядок денний засідання 13-ї Міжурядової змішаної українсько-молдовської комісії з торговельно-економічного співробітництва, запланованого на жовтень.

Молдовський гість зазначив, що погляди на вирішення більшості питань двостороннього співробітництва України та Молдови збігаються. Він також висловив вдячність Україні за її конструктивну позицію у рамках переговорного процесу щодо врегулювання Придністровського конфлікту. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua