"Тричі зраджені"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
22 червня 2019

Їм по 45. На двох у них восьмеро дітей. Але в їхньому будинку й на подвір’ї не лунають дзвінкі дитячі голоси. Немає пісочниці з розкиданими іграшками, немає гойдалок і дитячих велосипедів. Довкола хати все позаростало бур’янами, город напівзасаджений. У дворі траву жує козеня — добре, що влітку її вдосталь, бо сіном у сараї й не пахне. Сьогодні вони тверезі, бо на порозі комісія із соціальної служби. З’ясовуватиме, чи можна повертати матері п’ятьох дітей (від 5 до 15 років), які перебувають у дитячому будинку. Найстарший її син мешкає з бабусею. Він повнолітній, і не відомо, чи хотів би матір бачити. Навряд.

Адже дітей у горе-матері забирали тричі. Та не тричі вона не мати. Тричі кожного з п’яти діток вона зрадила. Думаєте, її це гнітить? Анітрохи. Односельцям казала: «Їм у дитбудинку добре. Вони чистенькі, добре нагодовані». А знаєте, чому вона хоче повернути дітей? Бо заблоковано картку, на яку як матері, що сама виховує дітей, надходили дитячі гроші. Тут слова зайві, вирують лише емоції.

І повернули б дітей, якби не нагодилася інша комісія центрального рівня. Лише тоді почали розпитувати голову сільської ради та представників роботодавця, як живе і працює мати. Спливла правда про нетверезі походеньки на роботу, про те, що город не засаджений, а холодильник порожній. Невже першій комісії було байдуже до того, що діти за таких умов ходили б голодні, не відомо, на чому б спали, у що одягалися б? Невже байдуже, що й співмешканець, залежний від оковитої, не бере участі у вихованні власних двох дітей? Як таким взагалі можна довіряти виховання? Невже повертаючи дітей матері, комісія мала лише єдину мету — поліпшити статистику? 

Видно, що горе-мати не полишить надії повернути дітей виключно як доважок до банківської картки з виплатами. І хто знає, чи наступного разу комісія не виявиться купкою байдужих до життя дітей чиновників.   

Цьому селу щастить на горе-матерів. Одна з них навіть приховувала, що має дітей. З’ясувалося це після того, як жінку офіційно оформили на роботу і надійшов лист, що вона заборгувала аліменти. Роботодавець допоміг із вирішенням цього фінансового питання. Жінка ж досі поводиться так, ніби нічого не сталося і вона нікому нічого не заборгувала.  Не має сорому перед людьми, ні вини перед власними дітьми.

Важко думати про дітей у дитбудинках. Але ще важче дивитися, коли дитина, в якої жива мати, спить у собачій буді чи сараї, ховаючись від п’янючих батьків, ходить і зазирає в сільські двори, бо там чимось обов’язково підгодують.

Коли батьки помилилися вперше, їм ще можна давати шанс виправитися. Але вдруге, втретє… Ні! Немає нічого ціннішого за життя дитини, і держава не повинна вдруге, втретє ризикувати ним. Підтвердження цьому — на жаль, непоодинокі випадки, коли у п’яному забутті батьки (хоч це слово до таких не варто застосовувати) або забувають годувати дитину, що спричиняє виснаження із жахливими наслідками, або б’ють нещадно, що також обертається трагедією.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua