"У Харкові збирають гроші для хворих і міняють цигарки на цукерки "

Світлана ГАЛАУР
26 лютого 2013

БЛИЖЧЕ ДО ЄВРОСТАНДАРТУ

Ви потрапили в скрутну ситуацію?  Тоді ми йдемо до вас!

Про добрі справи Харківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з красномовною назвою «Довіра» у місті знають усі. Працівники центру в буквальному сенсі слова моніторять житлові будинки, щоб виявити проблемні сім’ї. Без пильного ока соціальних працівників не лишається жодне помешкання. Таке, кажуть харків’яни, бачили лише в зарубіжних фільмах. 

Тут працюють, як у зарубіжному фільмі

— Це стало можливим завдяки тому, що мережа соціальних служб Харкова торік значно розширилася. Було введено нову посаду фахівця із соціальної роботи,— пояснює директор «Довіри» Алла Щербак. — Раніше штат спеціалістів складався з восьми чоловік, а нині мережа центру налічує майже 350 фахівців. Це психологи, соціальні працівники, соціальні педагоги, юристи і лікарі. Безумовно, це ще далеко не той необхідний європейський стандарт, який декларує певні норми за технологіями соціальної роботи. Але й це вже відчутно! Бо тепер наше прагнення — дійти до кожного харків’янина, який потребує соціальної допомоги, — ми не лише декларуємо, а й виконуємо. 

Свою увагу працівники «Довіри» перш за все націлюють, за словами Алли Щербак, на сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. До таких, за нинішнім законодавством, входять 15 категорій. Зокрема це родини, в яких є діти-інваліди, діти-сироти, що виховуються опікунами і потребують допомоги, багатодітні родини, підлітки і молодь, які мали чи мають наркотичну, алкогольну, ком?п’ютерну чи іншу залежність. Можуть бути і звичайні сім’ї, які з матеріальної точки зору, можливо, й не відчувають кризи, але переживають якісь душевні потрясіння й перебувають у психологічній дисгармонії, що, як наслідок, може спричинити негативну поведінку дітей. У таких ситуаціях найчастіше опиняються матері-одиначки й татусі-одинаки. Хоч таких татусів порівняно з мамами в Харкові значно менше, але вони є. Фахівці центру працюють і з молоддю до 35 років, яка повернулася з місць позбавлення волі. І це далеко не повний перелік клієнтів центру, в якому допомагають усім.

«П’ять років ми вели її за руку»…

— У мої двері працівники «Довіри» постукали п’ять років тому, коли здавалося, що життя втратило сенс, — каже одна з підопічних центру Тетяна. — Чоловіки мене постійно зраджували, а чотири донечки, які залишилися після великого, як мені здавалося, кохання, постійно нагадували про ту зраду. Я зламалася й почала шукати вихід у спиртному. Далі все як у страшному сні… Якби працівники центру не втрутилися, не знаю, чим усе й скінчилося б. Спасибі їм. Зараз я щаслива мама. 

Але й нині, коли Тетяна вже вийшла з «крутого піке», її продовжують підтримувати фахівці «Довіри». Пригадують: жінка ніде не працювала, жила з чотирма дітьми у приватному будинку без світла і тепла. Вона не здатна була впоратися зі своїм життям і скочувалася все нижче.

— Маялися наші працівники з нею, бо, як кажуть, маялась її жіноча душа, — каже Алла Щербак. — Жінка не знаходила себе в цьому житті. Протягом п’яти років ми фактично вели її за руку. За цей час старші доньки виросли, закінчили профтехучилище і вже самостійно заробляють на життя. Тетяна теж заспокоїлася, стала розважливішою, вже по-іншому сприймає цей світ, впевненіше стоїть на ногах. 

Працівники центру допомогли жінці влаштуватися на роботу, налагодити побут. Вони весь час підставляли їй плече й давали своїми діями зрозуміти, що вона не одна і може долати навіть найскладніші проблеми. 

Як фахівці центру виходять на таких, як Тетяна, Алла Щербак пояснює просто. У них добре налагоджена система взаємодії з іншими організаціями-партнерами, зокрема медичними й навчальними закладами, пенітенціарною службою, службою у справах дітей та іншими, з яких і черпають важливу для роботи інформацію. Конкретно про Тетяну і її проблеми в центр «Довіра» повідомили медики. Вони попросили соціальну службу взяти ситуацію жінки під контроль. А згодом уже фахівці центру просили медиків безкоштовно пролікувати Тетяну з дітьми. 

У центр «Довіра» звертається й молодь — із проханнями допомогти позбавитися від згубних звичок. Тут за справу беруться як соціальні працівники, так і ті, хто вже позбувся залежності. 

Допомагають волонтери

Сьогодні під опікою «Довіри» майже 10 тисяч сімей. Значну увагу приділяють родинам, у яких є прийомні діти. Кваліфіковані фахівці допомагають батькам здолати конфліктні ситуації, пов’язані з усиновленням. Для батьків, за потреби, проводять методичні лекції про взаємини з дітьми. А діти з ДЦП і люди з обмеженими можливостями можуть відвідувати гурток арт-терапії, в яких малювання, ліплення і в’язання ляльок-мотанок поліпшують моторику їхніх рук і загалом піднімають настрій.

Велику допомогу надають волонтери, які спільно з фахівцями центру проводять акції соціального спрямування. Зокрема перед Днем інваліда пройшов збір коштів під гаслом «Допоможи дитині, прикутій до ліжка!». 

— У Харкові живуть до 300 таких дітей, — зазначає Алла Щербак. — Вони виховуються в неповних сім’ях і мають захворювання, пов’язані зі спинальними діагнозами й іншими. На жаль, у їхні родини не часто приходять гості. Працівники соціальних служб проявили ініціативу і відвідали цих дітей, підключивши до акції релігійні організації, благодійні фонди, які, залежно від потреб, надали їм матеріальну допомогу. Комусь подарували солодкі набори, комусь памперси, постільну білизну, а комусь бинти і медичне приладдя. 

Також фахівці центру спільно з волонтерами провели акцію зі збору грошей на лікування онкохворих дітей. У великих магазинах та супермаркетах виставили скриньки, волонтери центру розповідали людям про суть проекту. По завершенні акції батьки хворих дітей отримали запаковані скриньки з грішми. 

— Це були не мільйонні доларові пожертви, — каже Алла Щербак. — Але ці кошти, хай і невеликі, допомогли дітям лікуватися хоча б на першому етапі. 

Також на рахунку центру і волонтерів чимало акцій, які пропагують здоровий спосіб життя. Останню з них — «Цигарка або цукерка» — проводили з метою дати можливість харків’янам обміняти цигарки на солодощі, аби потім курці й узагалі від сигарет відмовилися. 

ПРЯМА МОВА 

Костянтин ПІДГОРНИЙ,
начальник управління у справах сім’ї,
молоді та спорту Харківської міської ради:  

— У Харкові створено потужну систему підтримки соціально незахищених сімей і молоді — дев’ять центрів соціальних служб у кожному районі міста і міський центр «Довіра». Вони допомагають великій кількості родин: це 9 тисяч сімей матерів-одиночок, 2 тисячі сімей, у яких є діти з обмеженими фізичними можливостями, 200 з яких приковані до ліжка. Також 1500 сімей мають статус багатодітних. Зокрема Харківський міський центр «Довіра» торік провів 5196 групових і масових соціально-профілактичних заходів, у яких взяли участь 198 тисяч осіб.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua