"У Києві створено «Гарячу лінію крові»"

Наталія ДОЛИНА
15 червня 2011

НОВАЦІЯ

Символічно, що початок роботи інформаційної служби «Гаряча лінія крові» припав на всесвітній  День донора крові. Це спільний проект Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Асоціація молодих донорів України» та контакт-центру «Дзвінковий дім», спрямований на розв’язання проблеми дефіциту донорської крові в Україні. Нині у світі спостерігається тенденція до зменшення платного донорства — від нього відмовилися вже 63 країни. Україна, на жаль, все ще залежить від оплатної донорської крові.

Лікар-трансфузіолог, завідувач наукового відділу виробничої та клінічної трансфузіології Київського міського центру крові Олександр Сергієнко зазначає, що кількість донорів в Україні катастрофічно мала. Зокрема, встановлений ВООЗ показник забезпечення населення донорською кров’ю становить 12-15 мл консервованої крові на 1 тис. населення, в Україні — до 9 мл. Крім того, з усієї маси донорів частка активних, тобто тих, хто здає кров добровільно, безоплатно і не менше 3 разів на рік, становить лише 10%. Решта — так звані донори резерву, які здебільшого є випадковими людьми, котрі здали кров один-два рази.

За словами Олександра Сергієнка, платне донорство, на жаль, супроводжується погіршенням якості крові та її компонентів. Це пов’язане з тим, що люди, яких життя змушує здавати кров, часто належать до маргінальних соціальних груп. Серед них поширеність так званих гемотрансфузивних інфекцій, тобто тих, які передаються з кров’ю, зокрема ВІЛ і вірусний гепатит В і С, є досить великою. В Україні брак крові через вірусні гепатити досягає 20%.

— Слово «донор» у перекладі з латини означає даруючий, — зазначив почесний президент Асоціації молодих донорів Олександр Горган. — Донорство має бути безкоштовним, адже воно призначене для того, щоб рятувати життя, а не заробляти гроші. За допомогою «Гарячої лінії крові» буде створюватися база донорів крові й тих, кому кров потрібна.

Ті, хто хоче здати кров, може звернутися за телефонним номером 524-97-73, і кваліфіковані спеціалісти допоможуть цій людині стати безоплатним донором крові. Цей же сервіс доступний кожному, кому потрібна донорська кров.

Інформаційний центр створено у рамках програми пропаганди донорства крові «Здай кров — врятуй життя», яку Асоціація молодих донорів України здійснює з 2006 року. Програма спрямована на залучення громадян до безоплатного донорства крові на користь онкохворих дітей, лікування яких потребує систематичної донорської допомоги.

— За час існування програми допомогу отримали 283 дитини з різних регіонів України. А база нашої організації налічує 763 активних і постійних донорів по всій Україні, які добровільно здають кров без очікування будь-якої винагороди, — повідомила фахівець з питань донорства крові Асоціації молодих донорів України Ірина Іващишин.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua