"У Миколаєві представили роботи відомого у світі фотожурналіста Сергія Лойка "

Олена ІВАШКО
1 квiтня 2015

У міській виставковій залі фотожурналіст «LosAngelesTimes» Сергій Лойко показав свої роботи із серії «Пекельний аеропорт». Як відомо, автор чотири дні перебував у донецькому аеропорту разом із бійцями легендарної 79-ї аеромобільної бригади. 

Миколаїв став другим після Харкова містом, де організовано виставку, причому в розширеному варіанті. Ініціатором її проведення став керівник Миколаївського тепловозоремонтного заводу В’ячеслав Сімченко, підприємство якого надає величезну допомогу армії.

— Коли я вперше побачив фотографії Сергія Лойка, — каже він, — одразу зрозумів: їх мають побачити миколаївці. Адже Миколаїв довів свій високий патріотизм, це місто мужніх, відважних героїв, про яких знає вся країна. Чому виставку варто відвідати? Щоб цінувати і берегти мир, треба знати і пам’ятати про війну.

На її відкриття прийшли понад дві сотні людей — молоді й літнього віку, різного статусу, і, звичайно, учасники АТО. Як сказав голова облдержадміністрації Вадим Меріков, «за цими фотографіями — 242 дні оборони Донецького аеропорту. Наші кіборги пройшли цей шлях гідно і героїчно. Вони вистояли, не вистояв метал і бетон. Цими людьми пишається нація. Завдяки воїнам сьогодні в Миколаєві мир».

Виступив перед присутніми народний депутат Євген Дейдей, який сам воював на передовій. Він вважає, що кожен, хто повернувся з війни, став іншим, змінилася свідомість. «Починаєш цінувати кожну мить і цей крихкий мир ще більше, — зазначив Євген. — І ще більше любиш свою Батьківщину. Я тішуся з того, що багато миколаївців воюють за свою країну».

«Український солдат біжить у схованку у донецькому аеропорту». Фото з виставки. Фото з сайту facebook.com/sergei.loiko

Народний депутат від Миколаївщини Тарас Кремінь зазначив: «Ми вдячні Сергієві Лойку, який сказав правду про те, що відбувалося в Донецькому аеропорту, в усіх провідних виданнях світу. В умовах страшної контрпропаганди, коли російські ЗМІ з українців зробили людожерів, усі повинні знати, якою є справжня Україна, якими є наші герої».

Фотографії на виставці не можуть залишити байдужим нікого. В них біль, жорстока правда, справжнє пекло, через який пройшли бійці. Один з них — знаменитий миколаївський кіборг Олександр Терещенко. Рятуючи своїх товаришів, він викинув з окопу снаряд, який розірвався у нього в руках. Олександр втратив обидві руки, дивом залишився живий.

— Звичайно, фотографії нагадали про страшні події, — каже Олександр. — Вони передають ту атмосферу. Але на фото якось краще вийшло — повірте, в реальності все було набагато жахливіше. Досі ті події сняться. Впізнаю знайомі обличчя, сам аеропорт. Так, нас назвали кіборгами. Чи згоден я з цим? Себе кіборгом не вважаю, тому що швидко відвоювався, лише два тижні був в аеропорту. Але назвали нас так саме вороги. Отже, нас справді боялися.

Керівник громадської організації «Спілка військовослужбовців», один з організаторів виставки, який був разом з фотографом Сергієм Лойком чотири дні, миколаївський кіборг Сергій Танасов розповів відвідувачам історію майже кожної фотографії, зокрема й тієї, на якій зображений сам.

— У мене в руках кевларова каска, якій завдячую життям, — у ній слід від кулі, — каже Сергій. — Хочу сказати всім нашим бійцям: у жодному разі не нехтуйте засобами захисту — ані касками, ані бронежилетами. І величезна подяка волонтерам, які забезпечили нас якісним обмундируванням.

Після завершення роботи виставки охочі зможуть придбати вподобані фотографії. Гроші підуть на придбання обладнання для шпиталю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua