"У Мюнхені почули Україну"

4 лютого 2014

Майже 400 високоповажних гостей з усього світу (глави держав, члени урядів, керівники міжнародних організацій та інституцій, авторитетні експерти) зібралися в німецькому Мюнхені на конференцію з питань безпеки для пошуку відповідей на питання, пов’язані з війною в Сирії, ситуацією в Україні, ядерною програмою Ірану і розвідувальними операціями США. Протягом трьох днів тривали перемовини в різних форматах. Одначе старт ювілейному, 50-му заходу дав президент Німеччини Йоахим Гаук, заявивши, що його країна має відігравати більшу й рішучішу роль у світових кризах.

Глобальне занепокоєння

Україну представляв міністр закордонних справ Леонід Кожара. За ці дні він мав багато зустрічей зі своїми іноземними колегами. І був змушений всім пояснювати, яких кроків докладає керівництво України для врегулювання внутрішньої ситуації мирним шляхом. Міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа він привітав з прогресом, досягнутим його країною у рамках переговорів з групою 5+1, та обговорив перспективи поглиблення співпраці у сфері літакобудування, енергетики, сільського господарства. З польським колегою Радославом Сікорським глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства вів мову про стратегічний характер співробітництва. Міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс говорив про розуміння складності нинішньої ситуації і підкреслив необхідність демонстрації відповідальності всіма учасниками переговорного процесу: «Нідерланди, як і ЄС загалом, глибоко зацікавлені у якнайшвидшому врегулюванні ситуації в Україні і готові надавати необхідну підтримку».

У рамках конференції Леонід Кожара зустрівся з Генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Дзанньєром і запевнив, що Україна активно долучатиметься до роботи у форматі трійки ОБСЄ. А враховуючи результати українського головування, вирішено спільно працювати над просуванням його порядку денного. У рамках конференції проведено спільну зустріч міністра закордонних справ України з чинним головою ОБСЄ, президентом та главою департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтером. Йшлося про проблему зростання екстремізму в рамках протестних акцій в Україні та наголошено на особливій відповідальності лідерів української опозиції за пошук ефективної відповіді на цю загрозу. Леонід Кожара наголосив на важливості чітких закликів з боку міжнародних організацій до неухильного виконання вже досягнутих домовленостей, зокрема імплементації у повному обсязі «закону про амністію».

Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна та Комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле Леонід Кожара поінформував про останні кроки Президента, спрямовані на стабілізацію ситуації в Україні. Пан Гі Мун високо оцінив їх, наголосивши на важливості збереження позитивної динаміки в нормалізації ситуації і підкресливши ключову роль керівництва України, повідомляє прес-служба МЗС.

Окрім цього, про внутрішньополітичну ситуацію в Україні Леонід Кожара розповідав державному секретареві США Джону Керрі, міністрові закордонних справ Франції Лорану Фабіусу, міністрові закордонних справ Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру, міністрові закордонних справ Швеції Карлу Більдту, міністрові закордонних справ Об’єднаних Арабських Еміратів шейху Абдулі бін Заєду, віце-прем’єр-міністрові, міністрові закордонних справ Словаччини Мирославу Лайчаку, новому голові комітету  в зовнішніх справах німецького Бундестагу Норберту Рьоттгену.

А під час зустрічі з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим  наголошено на неприпустимості будь-якого зовнішнього втручання у процес мирного врегулювання, а також на необхідності поважати право українців самостійно вирішувати питання  розвитку своєї країни. Йшлося й про наступні заходи в рамках двостороннього політичного діалогу, підтверджено плани проведення в Україні у квітні чергового засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії.

Сергій Лавров заявив, що не очікував від держсекретаря США, що Україна повинна вибрати: вона з усім світом або з однією країною. «Для того, щоб шукати загальноприйнятні домовленості, слід відповісти на деякі фундаментальні питання, які виникають у зв’язку з ситуацією в Україні. Насамперед про те, який стосунок розпалювання вуличних протестів, що набувають дедалі більшого насильницького характеру, має до просування прин?ципів демократії. Нині потрібно менше гасел, більше турботи про результат тих зусиль, які робить українське керівництво, аби перевести ситуацію в мирне русло. Потрібно підтримувати відносини в рамках всього євроатлантичного простору. Росія є партнером і України, і Євросоюзу. Ми не хочемо, щоб були якісь закулісні маневри, які розігрують стару карту: або ви з нами, або ви проти нас. Це мислення попередньої епохи, якого треба позбутися». 

Виступаючи у панельній дискусії «Глобальна сила та регіональна стабільність з фокусом на Центральну та Східну Європу», Леонід Кожара наголосив на готовності до подальших ефективних переговорів для остаточної стабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні. І зазначив, що євроінтеграція є пріоритетом подальшого розвитку України, висловивши впевненість, що європейський шлях не суперечить розвитку ефективного співробітництва з Росією.

Заради національних інтересів влада і опозиція повинні почути одне одного. Фото з сайту presstv.ir

Мирний вихід з кризи

Окремо щодо українського питання лунали різні думки. Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав Віктора Януковича негайно і в повному обсязі виконати обіцянки, дані опозиції. Мовляв, тільки в цьому разі може бути знайдено мирний вихід із кризи. Всіх учасників мюнхенського заходу він закликав докласти зусиль у пошуку мирного врегулювання конфлікту в Україні і не зволікати.

Держсекретар США заявив, що Сполучені Штати і ЄС підтримують народ України у прагненні до демократії, адже це боротьба за право укладати союзи з різними партнерами. І зауважив, що ніде боротьба за демократичне майбутнє Європи не є важливішою, ніж в Україні. А Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив акти насилля в Україні, особливо застосування сили з боку влади.

У Мюнхені побували й лідери нашої опозиції. З ними у кулуарах зустрівся державний секретар США Джон Керрі. До речі, саме він заявив, що опозиція має цілковиту підтримку президента США Барака Обами і що пропозиції Президента України ще не досягли рівня, який відповідав би ситуації в країні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua