"У Щасливій живуть щасливо"

18 лютого 2011

СІЛЬСЬКА ГЛИБИНКА
 

Тутешня молодь по закордонах не поневіряється
 

Від Вінниці до Щасливої всього 35 км. Автобус біжить швидко. За вікном сніжно, морозно! От лише пічка в ньому не працює і починають брати дрижаки. Дістаю із сумки "Українські прислів'я та приказки" і гайда грітися народною мудрістю. Складалися прислів'я давно, проте і тепер актуальні. Наприклад, "Не було б щастя, так нещастя помогло" - про фірму "Вірус - антивірус". "Щасливому і на соломі добре спиться" - мабуть, добре посиділи. "Найбільше щастя в житті - здоров'я" - знаємо, та чи цінуємо? "Щастя дорожче багатства" - а я-то думав, чому бідний, бо... "Кому щастя, тому й доля" - і ми дочекаємося. "Щастя - не кобила, у віз не запряжеш" - думка вголос перед посівною. "Щастя, як вільна пташка, - де захотіла, там і сіла" ... Ось і Щаслива. Що не встиг прочитати, те скажуть жителі села.
 

Через тин - до Москви

Із сільським головою Михайлом Слободянюком ідемо до найстарішої жительки. Від центру до неї майже 2 км. З усього видно, що люди тут працьовиті. У дворах порядок, у хатах -тепло: село газифіковане. На кожній вулиці бруківка або асфальт. Повітря чисте, місцевість мальовнича. На малій річці, яка ділить село навпіл, аж 5 ставків, а за околицею починається ліс. "У нас пустих дворів практично немає. Лише хата звільняється, відразу є покупець", - запевнив сільський очільник. Понад 80 чоловік приїжджих уже налічується в селі. Хто купив дім для постійного проживання, а хто під дачу. Ціни за будинок, а біля нього 30-80 соток городу, коливаються від 2 до 16 тисяч умовних одиниць. Тобто найкрутіший дім тут дешевший від однокімнатної квартири в обласному центрі.

Ганна Побережнюк була в сусідки. Тож коли сільський голова гукнув її, прийшла разом з нею. Гостинно запросила в хату. Наказала не роззуватися, бо сніг - то не болото. У світлиці посадила нас у крісла, а потім сама сіла на стілець. На її пам'яті 9 десятиліть. Має державні нагороди.

- Треба трудитися на полях, на фермах, то і будеш щасливим. А як людина буде пиячити, не матиме щастя. На своєму віку я різне бачила, - розповідає вона. - У 1941 році в мене був хлопчик, 4 роки. Німці нас схопили і повели у жандармерію. Там 2 тижні тримали і так знущалися, що не передати. У туалет саму не відпускали, а лише з дитиною. Це ж сором який! Але прийшов мій брат (йому 16 років було), вмовив жандармів та замість мене його забрали до Німеччини. Після війни він повернувся. Я працювала у ланці на буряках, головою сільради, зоотехніком у колгоспі, і скрізь люди мене розуміли...

- Ганна Василівна - людина з характером і відповідальна, - приєднується до розмови її сусідка Світлана Пиндер. -Якщо доярка не прийшла на роботу, брала дійницю і доїла корів, хоча була зоотехніком. А коли працювала головою сільради, чоловіків, які свою сім'ю ображали, навчала розуму прутом.

- Що було, те було. Покличу такого в кабінет, вичитаю його як слід. Було, що і по мармизі дам. А після він мені "спасибі" скаже. Якщо викликати міліцію, то на 15 діб його вилучать із сім'ї. Крім того, він заплатить штраф - а це значить забрати гроші від дітей.

Дочка бабусі живе у Москві. Кличе її до себе. А вона не хоче змінювати прописку, бо Щаслива для неї - рідна. "Ось моя Москва", - сказала вона, показавши пальцем на сусідку Світлану. А та, хоч з усього видно жінка бойова, зніяковіла і, ніби виправдовуючись, зауважила, що за догляд бабусина дочка їй платить. Через хвильку вона додала: "Баба трохи образилася, що з 90-річчям її не привітали. А я через районну газету привітала. Вона ту газету до вечора з рук не випускала".

- Люди в нас добрі, а село особливе керівниками, які не дали йому розпастися, - підсумовує сказане Ганна Побережнюк. - Є ферма, тракторний стан. Як і раніше люди йдуть на роботу. Господарство безкоштовно виділяє школі борошно, цукор, подарувало комп'ютери. Іноді я заходжу до контори, то мені керівник сам двері в кабінет відкриває ...

Як батько навчив

Господарство "Щасливе" невелике - обробляє 2022 га земельних паїв. Проте його соціальну значимість для села важко переоцінити. Сільський голова зауважив, що навіть узимку в ньому працює 118 сельчан. Зарплата становить у середньому понад 3 тис. грн на місяць. Мають люди роботу тому, що на фермі утримується півтисячі голів великої рогатої худоби, є свиноферма, використовується вітчизняна техніка. Тривалий період ТОВ СОП "Щасливе" очолював Юрій Науменко. А коли краяни обрали його головою районної ради, передав справи своєму синові.

- У веденні господарства я, звісно, керуюся попитом на ринку, - каже Михайло Науменко і зауважує: - Батько навчив мене приймати рішення так, щоб це було також корисно сельчанам, громаді.

Своїм коштом господарство проклало до села підвідний газопровід. Надає трактор для вивезення сміття з дворів, а взимку прогортає від снігу дороги. Жителі села за пільговою ціною мають можливість змолоти борошно, обдерти зерно, придбати поросят тощо. Як колись за колгоспу, так і тепер -чи то треба машину на похорон, чи то вшанувати ветеранів, чи то дітям їхати з концертом - ідуть люди в контору господарства, бо знають, що їм не відмовлять.

Від матері - до доньки


 

П'ятирічний Руслан Сологуб, на моє запитання, що для щастя треба, відповів миттєво: "Треба жінка!" Пару собі він уже знайшов - 4-річна сусідка Юля. Вона гарно співає пісню "А сорочка мамина біла, біла...". А ще йому кортить мати машину і скутера. Справді, що за козак без коня?!

Сологуби - відомі в селі майстри з вишивки. Людмила Іванівна навчилася мережити полотно хрестиком від своєї матері і дочку Тетяну навчила. " Я 40 років працювала у ланці на буряках, а взимку брала в руки голку й нитки. І тепер вишивати дуже люблю", - сказала вона. Раніше в них уся хата була в рушниках, на ліжках - гори вишитих подушок. Тепер замість ліжок дивани, і частину тієї вишивки роздали, а решту поклали до шафи. На стінах замість рушників тепер ікони. Великі, гарні. Їх вишиває Тетяна. Деякі вона віддала до церкви, яку в 2007 році громада збудувала толокою. За ікону Божої Матері (її першу роботу) давали добрі гроші, але вона не продала, хоча і безробітна.

- Куховарка я, ходжу по людях, тримаємо господарство, - розповідає Тетяна. - Постійну роботу хочу мати, але в селі кухарю. Працевлаштуватися складно. Та й дитсадка немає і маю за дітьми дивитися. А молоді у нас багато. Щоранку заводський автобус переповнений, коли везе на роботу до Вінниці. За кордон? Ні, по закордонах наші не поневіряються.

Сільський голова запевнив, що цього року дитсадок відновлять. Потреба в ньому велика, адже лелека, який є символічним знаком Щасливої, не лінивий.

Рідна земля - не просто слова

За однією з легенд, назва села походить від "щасливе місце" - тут у XVІІ столітті козаки розгромили загін польського війська. Друга версія така. Через місцевість пролягав шлях, яким татари вели невільників. Знеможена дівчина впала і вмерла. Полонені копали їй могилу при дорозі і, обливаючись слізьми, примовляли "Щаслива...". Тому що вмерла на рідній землі.

У 2002 році гіркими спогадами вернулася війна у дім Віри Каськів. На війні загинув її батько, а вона у 3 роки стала інвалідом. Фашист ударив ногою по спині. Що у дитини болить, тоді мало звертали увагу: ходить і добре. Але потім біль став нестерпний і вже дівчиною вона 3 роки лежала в лікарні. Доля у неї склалася: вийшла заміж, народила дочку, має внучку. Та не через наслідки клятої війни вона спочатку не погоджувалася на прохання представника з Німеччини дати дозвіл розкопати могили на її городі. Точніше, з дорізаної до городу ділянки, що через дорогу від хати.

- Навесні 1944 року із сусідніх сіл, де були сильні бої, німці звозили сюди своїх убитих і складали штабелями, - розповідає В. Каськів. - Діти 8-11 років нишпорили в кишенях мертвих: німці завжди мали при собі цукерки, а їсти ж хочеться. Потім на моєму та ще двох городах вирили 8 котлованів і ховали вбитих. Старий німець тоді застеріг: "Будете жити, не здумайте виймати. І дітям своїм це перекажіть". Коли ховали, не стало купи бомб, що була. Ми думали, що їх поклали разом з убитими. Тому боялися, що тепер при розкопуванні все вибухне. У 2007 році представник з Німеччини вже приїхав разом з групою українців, які мали міношукач. З котлованів вони вийняли та повезли до Німеччини останки 287 солдатів. Німець тоді мені сказав, що поки добрався до цього цвинтаря, усіх наших чиновників обдарував. А нам він дав по 500 грн на мінеральні добрива. Мій батько загинув у Карпатах. Де він похований - не відомо. Я теж дала б гроші, щоб знайти його останки і поховати у рідному селі.

ДOВІДКA "УК"

Село Щаслива Липовецького району Вінницької області засноване у 1832 році. Дворів - 333, населення - 786 осіб. Розташоване за 12 км від районного центру, до залізничної станції 33 км.
 

Олег ЧЕБАН,
"Урядовий кур'єр",
Вінницька область



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua