"Україна — надійний місток на Схід"

2 червня 2012

ПОЗИЦІЯ

Перший віце-прем’єр заявив у Польщі, що наша держава може і буде сприяти зміцненню Європи 

Виступаючи на Вроцлавському Світовому Форумі (Польща), перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський високо оцінив співпрацю між Україною та ЄС в рамках ініціативи Східного партнерства. «Ініціатива Східного партнерства створила хорошу основу для багатостороннього діалогу між Європейським Союзом та країнами регіону. Україна розглядає Східне партнерство як важливу складову двосторонніх відносин з ЄС. Ми впевнені, що Україна може і буде сприяти зміцненню Європи», — заявив він.

Перший віце-прем’єр також наголосив на тому, що наша держава веде системну роботу в напрямку європейської інтеграції. «За останні три місяці ми вирішили 15 з 25 ключових питань, які були в нашому порядку денному протягом останніх років. Це — великий крок вперед. Мало хто вірив, що Україна відкриє доступ третій стороні до української газотранспортної системи. Але ми це зробили. Наша держава виконує свої зобов’язання у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Відповідно до вимог Ради Європи Україна прийняла новий Кримінально-процесуальний кодекс. Також було прийнято новий Митний кодекс, план наближення українського законодавства до стандартів ЄС, першочергові заходи щодо інтеграції України в ЄС тощо», — підкреслив Валерій Хорошковський. При цьому він додав, що Україна рухатиметься шляхом здійснення внутрішніх реформ, які наблизять нашу державу до європейських стандартів.

Також перший віце-прем’єр провів зустріч з представниками польського бізнесу. Він позитивно оцінив розвиток двосторонніх торговельних відносин та наголосив на тому, що Польща — ключовий економічний партнер України у Східній Європі. «Україна може стати для Польщі та всього Євросоюзу надійним містком на Схід, платформою для розбудови ефективної співпраці з іншими державами пострадянського простору. В більш широкому розумінні Україна та Польща разом зобов’язані задавати темп розвитку інтеграційних процесів у Центрально-Східній Європі, формувати зону стабільності та добробуту в регіоні», — заявив Валерій Хорошковський.

Він позитивно оцінив динаміку взаємного обміну товарами та послугами, зазначивши, що показники 2011 року вказують на понад тридцятивідсоткове зростання імпортно-експортних операцій. При цьому український експорт до Польщі зріс минулого року більш ніж на 56%, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.  

Також Валерій Хорошковський зазначив, що Україна та Польща повинні ініціювати відкриття пунктів пропуску на кордоні із запровадженням спільного прикордонно-митного контролю. На його переконання, це сприятиме веденню підприємницької діяльності та укріпленню торговельних зв’язків між нашими країнами. 

Він також наголосив на тому, що завдання українського уряду на найближчу перспективу — продовження реформ, спрямованих на забезпечення політичної та економічної стабільності, поліпшення інвестиційного клімату та створення стимулюючих умов для ведення підприємницької діяльності.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua