"Українці мирних професій опановують військову справу, щоб боронити від ворога Батьківщину"

9 сiчня 2015

Бійці мотопіхотного батальйону на примхи погоди реагують спокійно, з гідною військовою витримкою. На Донбасі, звідки вони нещодавно повернулися за ротацією на відпочинок та для відновлення боєздатності, навіть при чистому небі доволі часто випадає «град». І до умов проживання у наметовому містечку вони ставляться по-філософськи та з гумором. Як підтвердили самі мотопіхотинці, нині квартирують просто на полігоні, бойова підготовка у них майже цілодобово, і це найголовніше.

На заняттях завдання виконують в умовах, максимально наближених до бойових. Фото автора

Допомагає досвід

Левова частка практичних занять на загальновійськових полігонах припадає на бойові стрільби з пістолета Макарова, автомата Калашникова, кулемета РПК, снайперської гвинтівки Драгунова. Під час виконання практичних вправ воїни-піхотинці широко використовують досвід, набутий під час виконання завдань у зоні АТО.

Як наполягають керівники навчання, на заняттях військові мають виконувати завдання в умовах, максимально наближених до бойових. Стрільбу здійснюють з різних положень — лежачи, з коліна, стоячи, у русі по мішенях, розташованих на різних відстанях. Напрацьовують дії поодинці й у групі.

Зокрема Ігор Вольвач тут, на полігоні, поновлює і вдосконалює свої навички, здобуті колись, ще під час строкової служби, у тепер вже сумнозвісній в Україні Псковській повітрянодесантній дивізії. Він родом із Росії, із Сибіру. Тож коли його за віком призвали до лав російської армії, направили у десантуру, там і служив строкову службу. Потім життя склалося так, що у 1990-ті з родиною переїхав до Дніпропетровська.

Коли почалися події на Донбасі, він добровільно прийшов до військкомату: прагнув захистити Україну, бо не міг змиритися з несправедливістю агресора — колишнього брата і сусіда, який взявся шматувати нашу територію. Так і потрапив до мотопіхотного батальйону: вже набув бойового досвіду, був навіть поранений.

— Я росіянин, а моя дружина татарка, та ми громадяни України, і національність не має жодного значення, бо взявся боронити правду, — переконаний Ігор. — З рідними та друзями, які залишилися в Росії, розмовляти важко, а інколи просто неможливо. Раніше частенько дзвонили товариші, з якими служив у Пскові, пропонували переходити на бік терористів, обіцяли золоті гори. Послав їх під три чорти.

На полігоні проводиться і бойове злагодження зенітно-артилерійських підрозділів. На вогневому плацдармі протиповітряної оборони підрозділи гвардійського з’єднання проводять тактико-спеціальні заняття з бойовою стрільбою із зенітних установок ЗУ-23-2.

За легендою, особовий склад здійснив марш у визначений район та зайняв вогневі позиції. Для підвищення маневреності зенітна установка перебуває на базі укріпленого вантажного автомобіля «КрАЗ». Під час бойових стрільб воїни-зенітники напрацювали завдання щодо знищення наземних цілей.

Особлива увага — тактичним прийомам

Колишнього столяра із Синельникового Миколу Петрова бойові побратими вважають одним із найкращих навідників зенітно-артилерійського підрозділу. Освоювати зенітну установку йому довелося вже на передовій, а тепер він удосконалює навички.

— Якщо виважено підходиш до справи, можна освоїти будь-яке озброєння, особливо коли від тебе залежить не лише твоє життя, а і життя товаришів, — зауважує Микола.

Особливу увагу на польових заняттях приділяють тактичним прийомам, необхідним у виконанні завдань під час зачистки населених пунктів. Зокрема працюють парами чи групами, прикриваючи один одного під час перетину вулиці чи зміни позицій, вчаться правильно вести вогонь з укриття і з правої, і з лівої руки.

За словами командирів підрозділів, для напрацювання тактичних прийомів ведення бою в населених пунктах використовують узагальнений досвід спеціальних розвідувальних підрозділів, власний досвід. На жаль, значна частина особового складу підрозділів — хлопці, які під час проходження військової служби цих тактичних прийомів не відпрацьовували. А тим часом правильне застосування і поєднання тактичних прийомів знижує втрати, підвищує ефективність і прискорює виконання бойового завдання.

ЧОГО НАВЧАЮТЬ ПІХОТИНЦІВ

— Заняття з тактики змістовні й повчальні, — розповідає шахтар з Павлограда Андрій Рамазан. — Ми вчимося, як правильно захоплювати та зачищати будівлі, працюємо в парах, трійках, шестірках. З нами працюють досвідчені інструктори. Усі дії намагаємося напрацювати до автоматизму. Зараз усе важко, особливо фізично, але знаємо, що там, на війні, буде легше.

Аркадій РАДКІВСЬКИЙ 
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua