"Кому різочки, а кому подаруночки"

19 грудня 2012

ТРАДИЦІЯ

Український Святий Миколай розповів «Урядовому кур’єру» про те, що просять і в чому зізнаються діти

Нещодавно російський Дід Мороз, який має свій маєток у Великому Устюгу, розповів про те, що сучасні діти останнім часом у нього дуже часто просять аж надто дорогі подарунки, найпопулярніший серед яких автомобіль. Крім того, кожен 10-й лист надходить від дорослих. Майже всі він читає і на більшість відповідає. Натомість вітчизняний Святий Миколай відповідає на всі без винятку листи і зазначає, що діти більше турбуються про тих однолітків, яким нелегко ведеться в цьому житті. Наприклад, про діток, які залишилися без батьків та живуть в інтернатах, або тих, чиї мами й тата не мають можливості їм зробити подарунки до свят. 

Про це і багато іншого український Святий Миколай (а перевтілюватися в нього у ці святкові дні вже не один рік поспіль доводиться співробітникові Національного природного парку «Гуцульщина» Віталієві Ходану) розповів кореспондентові «Урядового кур’єра» в ексклюзивному інтерв’ю.

Зауважимо, що український Святий Миколай живе у селі Пустинь — лише за дев’ять кілометрів від центру містечка Косів, що на Івано-Франківщині. Його помешкання розташоване на території парку «Гуцульщина», де йому збудували будинок — дерев’яний зруб.

 Український Святий Миколай:  «Діти часто просять здоров’я для рідних»  

— Святий Миколаю, у вас зараз гаряча пора: не встигли одні дітки поїхати, як уже інші на порозі. Скільки маленьких гостей протягом дня навідується до вашого маєтку?

— Маєток Святого Миколая функціонує цілий рік. Адже 22 травня на літнього Миколая у нас теж багато гостей. Ми приймаємо відвідувачів із дев’ятої ранку до п’ятої вечора. Тож усі охочі (а це і батьки з дітьми, й організовані екскурсійні групи, причому не тільки з України) можуть завітати до нас. Звісно, найбільше гостей у нас узимку напередодні Святого Миколая.

І якщо протягом року часто приїжджають діти з батьками, то в листопаді-грудні — переважно організовані групи. Зараз за день ми приймаємо приблизно по 10—12 груп, тобто майже 500 діточок. До нас їде малеча з усієї України. Звісно, більше гостей із західного регіону, адже їм просто ближче добиратися. Проте нещодавно була група з Одеси, до цього завітали переможці одного з конкурсів з Полтави.

Та й я не сиджу на місці. Буквально кілька днів тому приїхав із Києва, де два дні спілкувався з малечею в Центрі української культури та мистецтва. 

 Діти не лише приїжджають до вас у гості, а ще й пишуть листи. Чи вдається відповідати на них?

— Жоден лист не залишається без уваги! Ми щодня отримуємо, реєструємо усі листи в спеціальній книзі, потім їх читаємо й даємо відповіді. Якщо я не встигаю, мені допомагають помічники.

Щоправда, зараз відповідаємо трішечки із запізненням, адже не встигаємо фізично. Напередодні дня Святого Миколая дуже багато відвідувачів, триває активна підготовка й до самого свята. Але на листи, які надійшли раніше, на початку грудня, ми вже відповіли. Проте навіть дописувачі, які звернулися в останній тиждень перед святом, отримають відповіді трохи пізніше. Маю зауважити, що до Різдвяних свят кожна дитина отримає відповідь від Святого Миколая.

Потім ці листи ми зберігаємо у спеціальній кімнаті-архіві.

— Скільки листів зазвичай отримуєте?

— Нам пишуть не лише напередодні свят, а й протягом року. Цього року листів надійшло вже дуже багато — понад 4 тис. І це ще не кінець. Щороку їх кількість коливається від 4 до 6 тис. Діти не лише надсилають, а й приносять листи до маєтку. Тож дописувачів у нас не бракує.

— Листів дуже багато, і на  всі ви відповідаєте, але навіть український Святий Миколай повинен платити гроші за конверти, папір, не кажучи вже про подарунки…

— Ми намагаємось обійтися  силами Національного природного парку «Гуцульщина». Більшість фінансових витрат беремо на себе, на громадських засадах. І хоч екскурсія у нас коштує 5 грн, для діток із Косівського району чи багатодітних родин, інвалідів, вихованців інтернату — безплатно. До нас приїжджає багато груп від соціальних служб. І всі маленькі гості виходять від Святого Миколая з подарунками.

— Але за п’ять гривень, які платять за вхід, небагато подарунків можна купити.

— Нам допомагають батьки і просто небайдужі люди. Приміром, якщо планується візит великої кількості дітей, напередодні чи навіть з дітьми дорослі привозять свої подарунки, і я їх віддаю діткам. Буває, що батьки приносять із собою подарунки для своїх чад. Також учителі організовують збір іграшок, які вже не потрібні учням, і передають нам. А ми, у свою чергу, даруємо їх діткам, яким вони потрібні.

Також співпрацюємо з Київським благодійним фондом, який надає нам цукерки, і не лише взимку, а й протягом року. Не обходять нас своєю увагою і чиновники, які теж купують і передають подарунки, які ми розвозимо в сиротинці, інтернатні заклади.

 Ви працюєте вже шість років. За цей час змінилися прохання, з якими до вас звертаються діти?

— Найважливіше, що дітлахи зізнаються, що були неслухняні, і обіцяють наступного року поводитися чемно. Дуже приємно, що діти говорять, мовляв, Святий Миколаю, ми знаємо: у тебе є багато діток, яким потрібно матеріально допомагати, тому ти їм щось краще подаруй. А нам усе потрібне і те, на що заслуговуємо, батьки куплять. Такі відповіді дуже тішать. Часто просять здоров’я для рідних. А загалом діти не просять якихось надзвичайних подарунків, більшість обмежується цукерками.

Ірина ПОЛІЩУК,
«Урядовий кур’єр»

 МРІЇ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ

Родзинка свята – Віфлеємський вогонь

Лариса КОНАРЕВА,
«Урядовий кур’єр»

«Добрий день, Святий Миколаю! Мене звати Богдан, мені 9 років. Мій старший брат запевняв, що Миколая не існує, але я вірю, що ви є і допомагаєте дітям. Я хочу побажати вам міцного здоров’я, великого щастя, а від Бога благословення. Принесіть мені, будь ласка, пачку наклейок, Барбі, що змінює одяг, і ведмедика, що світиться. Я дуже прошу, щоб наша мама стала здоровою. Дуже дякую».

«Вітаю! Мене звуть Іванна. В мене є молодший братик Стасик, йому 2 роки. Ми дуже чекаємо на вас! І хочемо, щоб ви принесли Іванці лижі, а Стасику — велику машинку. Бажаємо вам щастя і всього найкращого! Наперед спасибі!»

Усі діти вірять у Святого Миколая і пишуть йому листи. І це можуть засвідчити співробітники туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая», що на Косівщині в Івано-Франківській області. Подібних листів вони отримують чималу кількість протягом року. А зараз тут їх просто завозять мішками.

Діти з усіх регіонів країни в них обіцяють бути слухняними і просять виконати їхні найпотаємніші бажання. Удома ж майже щодня перепитують батьків: а чи скоро прийде Миколай? А він уже отримав мій лист? Я чемний хлопчик чи дівчинка? А ми, дорослі, й самі заряджаємося дитячим нетерпінням і біжимо по магазинах, щоб виконати дитячі побажання. Чекаємо хоч малесенького дива і для себе: знаємо, що Миколай обдарує кожного, хто його попросить, бо він любить усіх.

Зараз у маєтку Святого Миколая гаряча пора, бо треба не тільки відповідати на листи, а й приймати численних гостей. Велику програму готують цього року на святковий день 19 грудня. Обов’язково будуть екскурсії маєтком та вручення подарунків. Облаштували виставку дитячих іграшок, підготували виступи художніх колективів, спортивно-розважальні ігри, катання на конях. Тож гості не нудьгуватимуть. Але родзинкою свята стане прийом Віфлеємського вогню й запалення Миколаївської ватри і новорічної ялинки.

Молодіжній християнській традиції запалення Віфлеємського вогню миру вже понад два десятки років. Її підтримують скаути Європи й українські пластуни. Наприкінці листопада цього року запалив лампадку на місці народження Христа 11-річний Хадер Балют з арабо-християнської родини, якого допустили до храму на палестинській території. Він передав лампадку австрійцеві Гунтеру Гартлю, який заснував цю акцію. З Австрії вогонь передаватиме 13-річна Христина Мадер, яка активно займається благодійністю й соціальною роботою — опікується дітьми із синдромом Дауна. 18 грудня на українсько-польському кордоні відбудеться передача вогню польськими харцерами українським пластунам. А далі він помандрує всією Україною, несучи радісну звістку про народження Христа, підтримуючи тих, хто сумує, хворіє, сиріт. До маєтку Святого Миколая Віфлеємський вогонь донесуть косівські пластуни.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua