"Україні є чим здивувати світ"

Юрій МЕДУНИЦЯ
27 сiчня 2011

ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд відповідально ставиться до завдання реалізувати конкурентні
переваги держави на зовнішніх ринках

Країна поступово відходить від зимових свят. Свідченням цього є досить спокійне і організоване завершення першого, зазвичай найскладнішого для економіки місяця року. Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що соціальні зобов'язання держави виплачуються стовідсотково і в автоматичному режимі, як це й передбачено бюджетним розписом.

Ще 5 січня Державне казначейство відкрило асигнування за захищеними видатками у сумі близько 11 млрд грн. Місцеві бюджети повністю отримали дотації вирівнювання на півтора мільярда. За цей період субвенції на виплату допомоги родинам з дітьми становили майже 2 млрд грн. Так само у повному обсязі перераховуються й субсидії за житлово-комунальні послуги.

З 1 січня набрав чинності Податковий кодекс. Хоч як би його критикували, але громадяни, котрі виховують двох і більше дітей до 18 років, отримали право на пільги при сплаті податку з доходів фізичних осіб. За умови, якщо сукупний дохід родини не перевищує 3400 грн.

Чиновників виводять із гри

За словами Прем'єра, згаданий документ відкриває небачені раніше стимули до інноваційно-інвестиційного розвитку. Усвідомлюючи, що забезпечити поступальний рух уперед за рахунок лише внутрішніх ресурсів і державних коштів неможливо, розробники кодексу забезпечили умови для припливу приватних капіталовкладень у модернізацію економіки.

Не можна не відзначити й значне спрощення дозвільної системи. Вже діє декларативний принцип реєстрації підприємництва, майже на 80% скорочено роботи, що підлягають ліцензуванню. "Один лише закон про регулювання містобудування взагалі скасував будь-які дозволи і погодження для великого переліку об'єктів будівництва і скоротив терміни всіх процедур до двох місяців", - не без гордості промовив Микола Азаров.

Таким чином в уряді розраховують розрубати гордіїв вузол бюрократії, корупції та застарілих підходів. На переконання глави уряду, рішуче припинення свавілля чиновників, які раніше керувалися власною вигодою, є величезним кроком до підвищення інвестиційної привабливості України: "Ми твердо заявляємо, що будуємо вільну ринкову економіку, в якій діють закони, а не воля чиновників".

Ідеал полягає в тому, аби бізнесмен приходив із документами до однієї інстанції. І у чітко обумовлений час всі можливі дозволи людині було видано за принципом "єдиного вікна". Це не лише економія часу, а й дієвий чинник унеможливлення корупції.

Не транзитом єдиним...

Микола Азаров дав зрозуміти присутнім одну просту річ: "Ніхто не чекає Україну з хлібом-сіллю на зовнішніх ринках. Навпаки, висувають жорсткі умови". Тому слід шукати власну нішу, якою реально може стати агропромисловий комплекс, транзитний потенціал, високий рівень інженерної та науково-технічної думки.

Забезпечивши найближчим часом внутрішні потреби у харчових продуктах, у перспективі уряд передбачає, що Україна відіграватиме одну з провідних ролей на світовому ринку продовольства. Для цього розпочато розробку національних проектів "Зерно України" та "Сучасне тваринництво".

У контексті транзитного потенціалу не варто розглядати нашу країну лише як транспортера енергоресурсів. У зв'язку з новою політикою Росії, як влучно зазначив Микола Азаров, ця позиція може стати досить вразливою. Сьогодні на це питання слід дивитися ширше. Адже Україна поставила собі за мету інтеграцію транспортної системи в європейську. У цьому контексті усунення численних перешкод і спрощення процедури переміщення вантажів через кордони, виважена тарифна політика розкриють вітчизняні конкурентні переваги.

Ще одним чинником у сучасній економіці є якість людського потенціалу, що вже перевершив наявність багатих природних ресурсів. На щастя, у цьому аспекті Україна не пасе задніх на тлі інших, набагато потужніших держав. "Підтримка науки як основи нової економічної моделі є пріоритетом державної діяльності", - підкреслив Микола Азаров. І нині уряд розробляє систему стимулів для підготовки молодих фахівців тих професій, яких потребує економіка, зокрема, 6-7 технологічних укладів. Особлива увага приділятиметься технічним напрямкам фахового навчання.

Прем'єр також повідомив про створення бази даних інвестиційних проектів за напрямками. 125 з них є галузевими й регіональними на суму понад 200 млрд грн. 714 стосуються економічного й соціального розвитку. Серед них Микола Азаров виокремив розробку морських нафтогазових родовищ; налагодження серійного виробництва літаків Ан - 140 і Ан-148; розробка й серійне виробництво турбореактивного двоконтурного двигуна АІ-28; технічне переоснащення тракторобудування на "Південмаші"; будівництво комплексів з переробки, зберігання сільгосппродукції (оптових ринків); заміщення енергоємного виробництва сталі та прокату енергоефективним на ВАТ "Запоріжсталь" та "Донецький металургійний завод"; реалізація проекту "Організація виробництва супутникової навігаційної апаратури користувачів систем "Глонас" і GPS у Харківському інституті радіотехнічних вимірювань.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

► Про внесення зміни до статті 19 Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" щодо методики розрахунку вартості робіт, пов'язаних з обов'язковою сертифікацією продукції (проект закону);

► Про затвердження переліку суб'єктів кінематографії (виробників національних фільмів), які до 1 січня 2016 р. звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються для забезпечення виробництва національних фільмів (постанова Кабінету Міністрів);

►Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 1997 р. N 803 (щодо звільнення від оподаткування на додану вартість послуг з утримання осіб у будинках-інтернатах) (постанова Кабінету Міністрів);

► Про підготовку та відзначення 90-річчя від дня народження Георгія Берегового (розпорядження уряду);

► Про затвердження переліку компонентів рідкого ракетного палива (меланж), що підлягають утилізації у 2011-2012 роках (розпорядження уряду).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua