"«Укроремонт» Донеччини"

Павло КУЩ
19 квiтня 2016

За оцінками експертів ООН, Євросоюзу та Світового банку, внаслідок бойових дій, які вже понад два роки тривають на Донбасі, тутешній економічній та соціальній інфраструктурам завдано збитків на більш ніж 1 мільярд 200 тисяч доларів.

Коли на українській Донеччині наполегливо шукають фінансові ресурси, відбудовують і вводять у експлуатацію відновлені об’єкти, на тимчасово окупованій території й досі збільшують кількість військової техніки, боєприпасів і військових підрозділів, — аж ніяк не будівельних батальйонів… Тому про відбудову не йдеться, тут здебільшого активно демонтують ще вціліле обладнання місцевих підприємств і здають його на брухт чи вивозять у РФ. 

Натомість зусилля керівників держави та області спрямовані на відродження населених пунктів краю. «Весь світ побачив пріоритети української влади — мирне життя на Донбасі. Тому левова частка мого візиту на Донеччину — це мирні справи» — заявив під час недавньої поїздки до прифронтового регіону Президент України Петро Порошенко. 

Тут прицільно бив «русскій мір»… А тепер тут працює «укроремонт». Фото автора

Дорожня карта на допомогу

Серед таких справ було й відкриття після ремонту житлової п’ятиповерхівки у Миколаївці під Слов’янськом, яку зруйнували навесні 2014-го проросійські бойовики. Цей будинок, відновлений коштом обласного бюджету (8 мільйонів гривень), — один із із тих численних пошкоджених чи зруйнованих об’єктів, які ще належить повернути до життя.

У Донецькій обласній державній адміністрації напрацьовують перспективні проекти відбудови, які реалізовуватимуть коштом обласного бюджету із залученням іноземних інвестицій. Попри складну ситуацію, фінансова допомога надходить у регіон з усіх куточків світу — з Європи, США, Японії, від представників ЮНІСЕФ та інших міжнародних організацій.

Керівництво Донеччини визначило головні напрями роботи, що потребують нагального фінансування. Насамперед це відбудова зруйнованої інфраструктури. Під час зустрічі з представниками європейських міжнародних гуманітарних структур голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський запевнив, що наприкінці квітня очільники краю нададуть послам Євросоюзу завершену дорожню карту побудови нової Донеччини. На сьогодні вони вже чітко визначили пріоритети відбудови. «Одне робоче місце — це 200 тисяч гривень. Плануємо спрямувати 4,5—5 мільярдів гривень на відновлення інфраструктури, а це 20—30 тисяч робочих місць. Уже створено дорожню карту з відновлення інфраструктурних об’єктів, що потребуватиме 4,5 мільярда гривень. Вирішили розпочати з водогінних, каналізаційних і теплових мереж. Потім —  ремонт доріг. Але для нас відбудова інфраструктури — це не тільки будівництво об’єктів і доріг. Це перспективи розвитку, бо йдеться про роботу, зарплати і податки», — вважає посадовець.

Донеччан підтримують закордонні партнери. Наприклад голова представництва Дитячого фонду ООН Джованна Барберіс презентувала гуманітарні проекти, які реалізовуватимуть у Донецькій області завдяки фінансовій підтримці Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) і Банку розвитку KfW. Зокрема на ремонт систем водопостачання та доставку води передбачено витратити 15,6 мільйона доларів.

Справи набирають обертів

У березні на колегії Донецької ОДА ухвалили програму соціально-економічного розвитку регіону на 2016 рік. На її реалізацію передбачено спрямувати 7,8 мільярда гривень. З них 1,1 мільярда — із державного бюджету, 1,7 — з обласного, 1,4 — із бюджетів районів і міст, 1,7 — кошти підприємств, 1,9 мільярда гривень — інші джерела. З-поміж пріоритетних напрямів розвитку — питання освіти, життєзабезпечення, соціально-економічних послуг, підвищення енергоефективності. Всього в поточному році передбачено профінансувати 635 інфраструктурних об’єктів, на які спрямують 3,6 мільярда гривень. За словами Павла Жебрівського, в Україні жодна з областей не має такого фінансування на розвиток інфраструктури.

Обласна влада на освіту і медицину передбачила відповідно 20% і 17% загального грошового ресурсу. І відрадно, що в області активно розпочали ремонт, реконструкцію і будівництво цих об’єктів.

Наприклад відновили будівництво сучасної школи на 440 місць у оздоровчому комплексі «Смарагдове містечко» в Святогірську. Через брак коштів у 2013 році роботи на цьому об’єкті (готовність становила 90%) зупинили. Натомість нинішня обласна влада віднайшла кошти для завершення будівництва: голова Донецької ОДА взяв ситуацію під особистий контроль і вже назвав дату здачі об’єкта в експлуатацію — 14 травня. Тож наступного навчального року тутешні дітлахи здобуватимуть знання в сучасних умовах, адже до їхніх послуг будуть лінгафонні кабінети, бібліотека з електронним доступом до баз даних, лабораторії для хімічних дослідів, мультимедійні дошки, комп’ютерні класи тощо.

Реконструйовані соціальні об’єкти запрацювали і в Бахмутському районі: міська поліклініка в райцентрі, ФАП у селі Зайцеве та дитячий садок у селі Опитне, де після ремонту відкрили групу для дітей молодшого віку.

Після оснащення сучасною медичною технікою і придбання нових меблів почало приймати пацієнтів відділення дитячої хірургії на базі міської лікарні №1 у Краматорську.

Відновлення приватного сектору

Місцева влада змушена перейматися не тільки суто мирними клопотами, а й наслідками гібридної війни — руйнування й досі німим докором стовбичать у населених пунктах краю. У Слов’янську, де навіть через два роки після визволення міста потребують ремонту чимало житлових будинків. Своєрідним музеєм руїн під відкритим небом залишається приміська Семенівка: багато жителів і досі чекають державної допомоги на відновлення власних осель.

Прикро, але на тлі гучних запевнень зі столиці про підтримку та необхідність відбудови Донбасу на законодавчому рівні так і не спромоглися врегулювати питання компенсацій власникам пошкоджених приватних будинків. А поки вітчизняні законодавці чубляться довкола інших важливих справ, значно оперативніше відреагували на житлові проблеми слов’янців у далекому закордонні. Завдяки фінансовій допомозі, яку надали Червоний Хрест і Міністерство іноземних справ Люксембургу та Червоний Хрест Нідерландів, торік у межах пілотного проекту в Слов’янську вдалося відновити 10 приватних будинків.

А у квітні цього року стартував такий самий масштабний проект за участі зарубіжних гуманітарних організацій і Товариства Червоного Хреста України, який передбачає відновлення ще 20 пошкоджених будинків. Тобто ще два десятки місцевих родин зможуть повернутися до своїх осель. А ось решта власників пошкодженого житла без настрою святкуватимуть другу річницю визволення Слов’янська, попри те, що її відзначатимуть на державному рівні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua