"Унікальна виставка об’єднала мистецтвознавців та художників-близнят "

24 сiчня 2015

На близнюків завжди звертають увагу, намагаються розкрити таємниці, що приховують зовні схожі люди, зрозуміти неповторність їхнього світосприйняття. Мовляв, людина з її емоціями — це окремий всесвіт, а як бути, коли вони з материнського лона ділили все на двох? Особливо цікавими видаються ці пошуки, коли йдеться про художників-близнюків.

Адже мистецтво творення — це завжди щось сакральне й таємниче, пов’язане із втіленням певних особистісних аспектів, а для близнюків процес творчості нерозривно пов’язаний з діалогом одного з одним, в результаті чого й народжується унікальне. І тут постає запитання: що у творчості кожного з них залишається власним, а що спільним і чи можливо близнюкам пройти однією дорогою мистецтва по-різному? А найважливіше: чи можемо ми самі розгледіти індивідуальність кожного крізь призму схожості, адже суспільство наполегливо позиціонує близнюків як одне ціле? Тож скільки «Ми» у творчому «Я»?

Талант, помножений на два: скульптори Петро й Андрій Озюменки, мистецтвознавці Ольга та Олеся Собкович, графіки Тетяна та Катерина Очередько та скульптори Єгор і Микита Зігури

Днями у столичному Національному музеї Тараса Шевченка представили свої доробки сестри-графіки Тетяна та Катерина Очередько, скульптори Єгор та Микита Зігури  й Петро та Андрій Озюменки, а також мистецтвознавці Ольга та Олеся Собкович.

«Малювати ми із сестрою почали в 7 років. Мені це заняття подобалося, а Каті не надто. У першому класі попросила маму відвести мене в художню школу. Дуже хотілося, але сама боялася туди йти. Мама попросила сестру піти зі мною на одне зайняття.  Сестра погодилася. Після першого уроку сама записалася в школу. Разом її й закінчили, — розповіла журналістам художниця Тетяна Очередько.  — Коли малюємо в різних місцях, роботи виходять схожими: однакова гама, напрямок. Згодом вирішили працювати тільки разом. Відразу домовляємося: ти малюєш це, а я це. Тож роботи завжди виходять різними».

Не зачепиш — не вколе. «Квітка» Петра Озюменка

Завдання сучасного мистецтва полягає в тому, щоб вносити гармонію в навколишню дійсність, творіння митця повинні облагороджувати глядача, спрямовувати його думки та дії до високих ідеалів. У цьому переконані брати-близнюки Микита та Єгор Зігури.

— Мистецтво — це спосіб життя, —  каже Микита. Художник — це не професія, це покликання. Займаючись професією, ти приходиш додому, дивишся телевізор, і забуваєш про неї. Покликання ж не дає спокою і вдома: думки все одно про те, що відбувалося в майстерні, не покидають. Мистецтво — це не конкретний твір, або ж напрямок — це думки і життя.

Своя ноша не важка. «День і ніч» Микити Зігури

— Мистецтво —  це момент творчості, — переконаний Єгор. Зрозуміло, художник живе для того, щоб відчути цей момент. Завжди його бути не може, він приходить час від часу. Потоку постійної енергії не може бути: художник не може сяяти завжди. Але він живе так, щоб цей момент шукати, ловити, знаходити, накопичувати і потім творити. Це процес самовираження і самовдосконалення. Воно створюється не для чогось і не для когось. Для себе.

Зазначимо, що виставка, яка проходить за підтримки Міністерства культури та Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», триватиме до 8 лютого. Надто цікаво було б  відвідати її зі знайомими близнюками або двійнятами, щоб побачити, як сп ри й мають творче «Ми»  саме такі відвідувачі.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра», 
Володимир ЗAЇКА
(фото), 
«Урядовий кур’єр»

ТИМ ЧАСОМ

Вінничанин вишиває  на  дереві

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

НОВАТОР. У Вінницькому обласному художньому музеї демонструють персональну виставку майстра художнього різьблення з міста Жмеринка Руслана Кушніра «Вишивка на дереві: реальність чи фантазія».  На ній представлено понад три десятки творів, створених у новій авторській техніці різьблення по дереву з розписом, де використано традиційні українські орнаменти.

Вона виникла за мотивами української вишивки хрестиком, якою митець захоплювався тривалий час. В експозиції портрети видатних українських поетів і письменників: Тараса Шевченка, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки, відомих акторів і митців. Є в ній і портрет земляка майстра —  героя Небесної Сотні  Валерія Брезденюка, виконаний тепло й емоційно.

Виставка доповнена чудовими прикладами української орнаментики, що прикрашає предмети побуту, вписані в конструкцію експозиції: декоративні різьблені дощечки, чайні столики та інше. Тож глядачі мають нагоду відчути світ мистецьких уподобань автора, багатство його щирої душі, сповненої любові до рідної землі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua