"Уряд іде аграріям назустріч"

Катерина МАЦЕГОРА
11 липня 2014

III Всеукраїнський аграрний форум зібрав у стінах Клубу Кабінету Міністрів сільськогосподарських товаровиробників та переробників з усіх регіонів України, представників громадських професійних об’єднань. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підбив підсумок пропозицій та зауважень, спрямованих у бік уряду від керівників малих, середніх і великих агропромислових холдингів, асоціацій, товариств.

Він заявив, що припускає можливість переведення великих агрохолдингів на загальну систему адміністрування податку на додану вартість і скасування податкових пільг для цієї категорії виробників. Тож у формі консенсусу запропонував присутнім три сценарії переформатувань: «Перший варіант — залишити все як є. Він не працює. Другий варіант — великі компанії перевести на загальну систему адміністрування ПДВ, а фермерів і малі компанії залишити на нинішній системі». В такий спосіб для 90% сільгоспвиробників зберегти пільговий режим оподаткування. Третім шляхом реформування оподаткування галузі АПК Прем’єр вважає втілення конкретних пропозицій представників аграрних асоціацій. Однак попередив, що побажання слід означити в письмовій формі у найкоротший термін: «У 2014 році в нас повинно з’явитися чітке бачення цього процесу».

Сільгоспвиробники чекають урядових преференцій. Фото УНIAН

Переведення агровиробників на загальну систему оподаткування — одна з вимог Міжнародного валютного фонду. Питання щодо оподаткування галузі Кабінет Міністрів має розглянути і затвердити у вересні. За оцінками МВФ, скасування пільг із сплати ПДВ для експортерів зерна дасть змогу акумулювати до бюджету до 0,3% ВВП.

А ще Кабінет Міністрів виступає за приватизацію державного концерну «Укрспирт» у рамках загальнодержавної програми приватизації державних компаній. Арсеній Яценюк пообіцяв присутнім оголосити наймасштабнішу приватизацію за 23 роки незалежності України. І вищеозначена компанія буде не єдиною у цьому списку. Мотивує такий крок неефективністю більшості державних структур, які свої дії передовсім спрямовують на розкрадання бюджетних коштів, одержаних під державні гарантії. Ці слова аграрії схвалили бурхливими оплесками, як і тезу про те, що основою бізнесу в Україні має бути приватний сектор.

Уже з 2015 року уряд відновить практику компенсації аграріям процентної ставки за банківськими кредитами. Проте стратегічна мета Кабміну — спільно із США до 2020 року контролювати 65% ринку кукурудзи. «Точки зростання в України є. Хтось може сказати, що їх дуже багато: космос, ІТ-сфера, машинобудування. Але треба дивитися собі під ноги — на землю. Україна є другою країною в світі за обсягом ріллі і першою в Європі за сільськогосподарським потенціалом», — дав привід для роздумів Прем’єр.

За 10 років наша країна повинна зробити зусилля й потроїти обсяг виробництва сільгосппродукції та продовольства, захопивши лідерство на світовому ринку продовольства. «Світ може прожити без багатьох речей, теоретично без нафти, газу, але напевно, що не зможе без їжі. Україна повинна нагодувати своїх громадян дешевими та якісними продуктами і захопити зовнішні ринки», — вважає глава уряду.

А Кабінет Міністрів робитиме все можливе, щоб отримати інвестиції в аграрному й енергетичному секторах. Тривають переговори з європейськими виробниками сільгосптехніки. Тож уряд, вірогідно, дозволить європейцям складати свою техніку в Україні. За це планує отримати інвестиції в аграрну галузь і дешеві кредити на 20 років під 2% річних. Перший проект такого рішення з’явиться не пізніше ніж за два місяці.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua