"Уряд посилює фінансування оборони"

14 вересня 2023

Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони та вирішення першочергових питань».

Як повідомляє Міністерство фінансів, законопроєкт розроблено з метою спрямування додаткового ресурсу на сектор безпеки та оборони і вирішення інших першочергових потреб держави.

Документ пропонує збільшити видатки державного бюджету на 328,5 мільярда гривень, зокрема загальний фонд — на 322,5 мільярда, спеціальний — на 6 мільярдів гривень.

За загальним фондом:

 — на сектор безпеки і оборони передбачено 302,6 мільярда гривень, зокрема:

— інші видатки — 19,9 млрд грн, зокрема Мінсоцполітики буде спрямовано 16,5 млрд грн для підтримки ВПО, оскільки на сьогодні допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам отримують понад 2 мільйони осіб, і їхня кількість постійно збільшується.

За спеціальним фондом передбачено збільшення видатків на 6 мільярдів гривень (за рахунок збільшення надходжень у межах програм бюджетної підтримки Європейського Союзу) для забезпечення реалізації проєктів щодо відновлення інфраструктури.

Запропоноване збільшення видатків передбачено здійснити за рахунок:

Також передбачено збільшення обсягу державних запозичень загального фонду на 298,8 мільярда гривень, зокрема:

При цьому збільшено обсяг платежів з погашення державного боргу на 8,2 мільярда гривень, зокрема погашення внутрішнього боргу збільшено на 23,6 мільярда гривень, погашення зовнішнього боргу зменшено на 15,4 мільярда гривень.

У законопроєкті передбачено бюджетну програму Міненерго для фінансової підтримки суб’єктам підприємництва паливно-енергетичного комплексу обсягом 350 мільйонів гривень.

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт закону України  «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Зміни до Бюджетного кодексу України пропонують:

— 50% — Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України для здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання;

—50% — Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення;

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua