"В останній бій - молодими"

7 травня 2011

ПАМ'ЯТЬ
 
Володимир ЯКИМЕНКО,
підполковник у відставці, член Ради ветеранської організації "Щит"

Напередодні Дня Перемоги пам'ять повертає мене до широкого поля поблизу Яготина, де два роки тому відкрито пам'ятний знак на честь загиблих тут у бою з фашистами воїнів-правоохоронців, останніх захисників Києва…

На обох берегах невеликої річки Супійка розкинулося мальовниче село Кулябівка. Живуть у ньому хороші, працьовиті люди, дбайливі господарі. Навколо - родючі поля, квітучі сади, затишні оселі. На вулицях бігає галаслива малеча, діляться сільськими новинами старенькі бабусі - усе дихає спокоєм, миром і теплом… Але так було не завжди.

Майже 70 років тому прокотилася селом страшна війна, про яку нині нагадують скорботні обеліски, яких немало в Кулябівці. У братській могилі на горі поховані партизани загону "Перемога або смерть!" разом із командиром С.П.Осєчкіним. Загинули вони всі тут у бою в 1941-му. На іншому березі річки, понад дорогою, височіє гранітна стела, на якій викарбувано імена 15-х загиблих на цьому місці воїнів. Рядові, сержанти, молодші і старші лейтенанти, капітан. Усі вони - бійці роти лейтенанта Акімова, що у складі зведеного полку наркомату внутрішніх справ із важкими боями виходили з оточення гітлерівських військ після залишення Києва.

Прорвавши міцне кільце ворожих військ під Березанню, бійці роти спочатку мали намір вийти до лінії фронту в північно-східному напрямку, між річками Недра та Супій. Зустрівшись біля сіл Жуківки і Малої Березанки зі значним скупченням німецько-фашистських військ, лейтенант Акімов повернув роту на південь. Але ворог був уже скрізь╔ 1 жовтня 1941 року правоохоронці вступили у свій останній бій. Упродовж дня, стікаючи кров'ю, голодні, знесилені та зранені воїни билися з гітлерівцями. Близько полудня, відбивши чергову атаку, наші бійці самі контратакували німців, оточили і знищили в рукопашній сутичці групу ворогів.

Один з учасників бою в Кулябівці Д.Д.Романенко згадує: "У рішучій сутичці з фашистами між селами Кулябівка та Шевченкове, під Яготином, з одними гвинтівками та пістолетами стояла на смерть жменька працівників внутрішніх справ та червоноармійців. Оточені з усіх боків, без будь-якої надії на допомогу, ми билися з відвагою приречених. І хоч як багато гітлерівських вояків лежало вже на кулябівському полі, проте сили були нерівними і фашистам вдалося розбити нас. Багато моїх товаришів, ще зовсім молодих людей, полягло тут…"

Лише надвечір кільком вцілілим бійцям вдалося прослизнути крізь ворожі заслони і вирватися з оточення. Решта, приблизно сто бійців, загинули.

Минуле не поспішає розкривати свої таємниці. Із загальної кількості загиблих у Кулябівці пошуковій групі УСБ України у Києві наразі вдалося встановити лише 15 осіб. І серед них - ім'я капітана Михайла Івановича Череватенка, колишнього вчителя, який очолив колектив столичних правоохоронців уже під час оборони Києва. Двічі поранений, він знайшов сили піднятися в останню атаку і загинув як герой.

Капітан М.І. Череватенко, старші лейтенанти М.М. Акімов, І.М. Бей-Безпалько, Л.М. Ворновицький, молодший лейтенант Г.М. Міщурін, сержанти Б.Б. Карп, В.Г. На?горний, З.М. Огородник, Д.Г. Степанов, Т.О. Устименко, рядові В.В. Дискант, В.М. Струтинський, П.С. Ярмульський... Вони пішли у свій останній бій молодими - двадцятилітніми, тридцятилітніми, рятуючи свою Батьківщину від чужоземних поневолювачів.

…У День Перемоги біля солдатських меморіалів збираються місцеві жителі, вчителі і школярі, родичі загиблих, ветерани. Сюди приходять, аби вшанувати світлу пам'ять усіх загиблих за Вітчизну, всіх, кому ми зобов'язані сьогоднішнім мирним небом, нашим життям, життям дітей та онуків.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua