"В Україні нині понад 660 приміщень дитсадків використовуються не за призначенням"

20 червня 2013

АКТУАЛЬНО

Хто останній в електронній черзі?

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

«З  2010 року урядом створено 223 тисячі місць у дошкільних навчальних закладах, таким чином на 18% збільшено кількість дітей у дитячих садках,  — розповів на селекторній нараді з керівниками регіонів з питань виконання соціальних ініціатив Президента «Діти — майбутнє України» віце-прем’єр міністр Олександр Вілкул. — Зокрема, за п’ять місяців 2013 року створено вісім тисяч місць у дошкільних закладах країни. Президент України поставив завдання створити ще 100 тисяч місць у дитячих садках протягом 2013-2014 року. Уряд жорстко контролює виконання цього завдання в регіонах».

Створення додаткових місць у дошкільних навчальних закладах відбувається, зокрема, за рахунок будівництва нових дитсадків та відновлення діяльності тих із них, які було закрито в минулі часи.

Дитинство не відає про дорослі проблеми. Фото з сайту drugoi.livejournal.com

— Наразі понад 660 приміщень дитячих садків використовується не за призначенням, — зазначає Олександр Вілкул. — Тож треба докладно проаналізувати ситуацію та надати пропозиції щодо повернення приміщень.

За 5 місяців відновлено роботу 26 таких закладів. Відкриваються навчально-виховні комплекси (НВК) на базі шкіл. Тобто при діючих загальноосвітніх школах відкриваються дитячі садки. Цього року вже створено 29 таких НВК. Крім того, розпочали роботу 20 приватних садочків та додатково в уже діючих закладах створено 213 нових груп.

Загалом з 1 січня 2010 року було створено понад 1400 дитсадочків. Також за цей період у тих з них, які вже працюють, відкрито понад 3800 нових груп.

— Ще одним напрямком в розвитку дошкільної освіти є створення електронної системи запису в дитячі садочки, — зазначив Олександр Вілкул. — Це  можливість для батьків записати свою дитину в чергу на вступ до дошкільного закладу через Інтернет.

Віце-прем’єр поставив завдання створити єдину базу даних в регіонах з реєстрації дітей у дошкільні заклади. Адже наразі батьки записують дитину не в один, а одразу в 3-4 дитсадочки, оскільки бази кожного з них працюють автономно. Таким чином єдина база даних дасть можливість ефективніше контролювати кількість дітей, які «стоять» у черзі.

Також було розглянуто питання підготовки до нового навчального року. Згідно з планом, станом на 18 червня вже чверть від загальної кількості шкіл та 27% дитячих садків підготовлені до початку нового опалювального сезону та  навчального року. А до кінця серпня всі вони мають отримати паспорти та акти готовності.

До 1 вересня має бути капітально відремонтовано майже 2 тисячі шкіл. Зокрема, буде проведений ремонт систем опалення в понад 1 тисячі навчальних закладів, відремонтовано майже 4 тисячі котелень, відновлено 3,5 тисячі харчоблоків та 2,5 тисячі спортивних залів. 

Крім того, до 1 вересня 2013 року будуть введені в дію 12 нових шкіл на майже 3 тисячі місць. Ще в 7 школах будуть добудовані нові корпуси та спортзали. Також до Дня знань буде завершено реконструкцію 21 школи, в яких вчитимуться понад 8 тисяч дітей. Загалом в Україні мають бути підготовлені до осінньо-зимового періоду майже 19,5 тисячі шкіл та 16,5 тисячі дитячих садків.

Також урядом поставлено завдання забезпечити всіх школярів належними санітарно-гігієнічними умовами. Сьогодні більше 80% загальноосвітніх навчальних закладів забезпечені відповідними приміщеннями. В цьому році, за планами регіонів, у понад 1,5 тисячі навчальних закладів мають бути облаштовані внутрішні санвузли, а це ще 8%. У найближчі два роки, за наданими графіками з регіонів, ця робота має бути завершена.

— Пріоритетним завданням і обласних органів державної влади, і міських державних адміністрацій, Міністерства освіти залишається реалізація соціальних ініціатив Президента України, — зазначив міністр Дмитро Табачник. — Одним із найважливіших напрямів є розширення мережі дошкільних навчальних закладів. Станом на 1 січня в Україні функціонує більше 16 тисяч  дитячих закладів різних типів і форм власності. Впродовж останніх трьох років кількість дитсадків  по Україні збільшилась на 1345, що дало можливість забезпечити майже 223 тисячі місць для дошкільнят. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua