"Валерій КРИШЕНЬ: «Найважливіше під час навколосвітньої подорожі — не знання мов, а людські чесноти»"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
15 жовтня 2011

Професійний мотомандрівник
Валерій КРИШЕНЬ 

Українець Валерій Кришень вперше на теренах СНД об’їхав на мотоциклі півсвіту. За 307 днів він подолав на своєму «Honda Africa Twin» 63,5 тисячі кілометрів і побував у 28 країнах. Це і стало темою нашої розмови.

Український «Грінго»

— Валерію, то як виникла ідея цієї подорожі, і через які країни пролягав ваш маршрут?

— П’ять років тому я написав сам собі листа про те, що  мрію побувати у навколосвітній подорожі на мотоциклі. І відтоді все, що я робив у своєму житті, було пов’язано з підготовкою до здійснення моєї мрії.

Розпочалася ця подорож з Києва, з Контрактової площі, і там само закінчилася через десять місяців. А проїхав я усіма країнами Латинської Америки, крім Венесуели, країнами Центральної Америки, крім Ель-Сальвадора, побував у Мексиці, США і Південній Кореї. А також у Російській Федерації і Казахстані, де через пробите колесо впав із мотоцикла, зламав ногу і два тижні лікувався.

— Щоб проїхати таку відстань, та ще й через території інших країн, потрібно було мати купу дозволів…

— Справді, документи — це була проблема № 1 при підготовці до цієї подорожі. Їх оформленням займався майже рік. Мені в цьому допомагала Федерація мотоспорту України, членом якої я є. Вона ж виступила генеральним спонсором заходу. Тож мені пощастило отримати візу в США, шенгенську і бразильську візи.

Другою проблемою був мотоцикл. Бо це транспортний засіб, який підлягає обов’язковій тимчасовій реєстрації на території кожної країни, яку я перетинав. Крім цього, американці не дуже полюбляють, коли до них приїжджають кататися на своїх транспортних засобах. Це пов’язано з екологією. Тож перш ніж я потрапив до Сполучених Штатів, мені довелося узгодити цю подію з їхньою екологічною службою. Ми з ними листувалися, мабуть, місяців зо три. Потім мені надіслали електронною поштою договір, який я роздрукував, прочитав, підписав, повернув… Вони також підписали, і тільки після цього отримав запрошення на відвідування США із моїм транспортним засобом.

— У Каліфорнії проживає Арнольд Шварценеггер, на фільмах за участю якого ви виросли. Він близький вам по духу, теж полюбляє їздити на «Харлеях». Чи вдалося з ним зустрітися?

 — Справді, це був перший мотоцикліст на «Харлей Девідсон Фет Бой» («Товстун»), якого я побачив по телебаченню. Тож, звісно, хотілося із ним зустрітися. Спілкувався з його прес-секретарем. Але через аварію в Казахстані я не прилетів вчасно у США, а коли прилетів і надіслав листа до його штаб-квартири, мені відповіли: «На жаль, не зможемо влаштувати зустріч, бо Арнольд Шварценеггер уже не губернатор, і в нього купа справ, які йому треба закінчити після завершення діяльності на цьому посту». Ми домовилися, що будемо тримати зв’язок через його прес-секретаря, і наша зустріч із моїм кумиром відбудеться орієнтовно у 2012 році в Києві.

— Що найбільше запам’яталося під час подорожі?

 — Цікавого було багато. Якось я зупинився на нічліг у одному віддаленому мексиканському селі. Поставив біля чийогось двору намет. Коли вже готувався лягати спати, почув надворі якийсь гамір. Виявляється, то на мене прийшло подивитися все село, бо я був першою білошкірою людиною, яку вони бачили. Мене обступили і буквально заглядали мені до рота. Наче я був прибульцем з іншої планети. І я провів у спілкуванні з ними чотири години.

 Знайшовся хлопчик, який знав англійську мову, він був у нас перекладачем. Мексиканських селян цікавило все: який в Україні клімат, уряд, що ми їмо… Коли я сказав, що в нас не ростуть мандарини, один шестирічний хлопчик побіг і нарвав мені з дерева цілу пазуху чудових цитрусових. То було надзвичайне місце. Мексиканці взагалі дуже гостинні люди.

— А в якій країні вас приймали негостинно?

— У Перу. Тамтешнє населення, як мені здалося, войовниче налаштоване до білошкірих. Їм байдуже, звідки ми приїхали: з Європи чи з Америки. Для них ми всі — «грінго».

І під колумбійське небо завела Валерія дорога. Фото з архіву Валерія КРИШЕНЯ

«Ніколи не думав, що стоятиму на екваторі»

— Як ви відважилися їздити через джунглі? Там же хижі звірі!

— Кров не холонула в жилах, але було дуже специфічне відчуття у джунглях. Коли ставиш намет, готуєш вечерю і чуєш, що метрів за п’ятдесят від тебе кричать дикі мавпи. Спочатку моторошно, а потім звикаєш.

— А не боялися плазунів? Пітонів чи отруйних змій?

— Ні, не боявся, бо в джунглях я постійно ходив взутий. А коли заходив у намет, то ретельно закривав за собою вхід. Він у мене герметично застібається, навіть комаха не пролізе, не те що плазун.

— Чи ламався десь у пустелі або в горах ваш мотоцикл, і як виходили з цього становища?

— На щастя, мій мотоцикл витримав усі навантаження. Він у мене  надійний. Я на ньому ще до подорожі наїздив 100 тисяч кілометрів. А нині у нього на спідометрі 170 тисяч кілометрів. Єдине, що я замінив, — підшипники в задньому колесі і термостат.

— У дорозі мотоцикл треба було заправляти. Валютою якої країни розраховувалися?

— У мене була картка VISA з рахунком у гривнях. Нею і розраховувався. А з готівки мав із собою тільки двісті американських доларів. На крайній випадок.

— Ви двічі перетнули екватор…

— Так, уперше на мотоциклі в Еквадорі і вдруге уже в літаку, бо ця точка високо в горах Бразилії.

— Що ви відчули, коли дізналися, що перебуваєте на екваторі?

— Відчуття було таке… прикольне. Бо однією ногою стоїш в одній країні, а другою в іншій. Я багато разів бачив на глобусі екватор, але ніколи не міг подумати, що буду на ньому стояти.

— Які речі ви брали з собою у навколосвітню подорож?

— У мене їх було за списком до 100 найменувань — усе, що потрібно людині для автономного пересування. Разом із мотоциклом речі важили майже 400 кілограмів. Я про це дізнався, коли переправляв мотоцикл із Бразилії у Сполучені Штати. Все, що брав, благополучно привіз додому. За винятком двох кепок і чотирьох пар капців, які загубив.

— У якій країні ціни найвищі, а в якій найнижчі?

— Найдорожча  Європа, а найдешевша уся Центральна Америка. Літр пального там коштував один долар. А, наприклад, у Еквадорі, пальне коштувало 30 центів або 2 гривні 40 копійок за літр.

— Під час навколосвітньої подорожі, певно, доводилося й хворіти?

— Після Казахстану вперше я захворів у Гондурасі, з’ївши необачно якусь гидоту на обід. І дві доби почувався кепсько, увесь цей час лежав з температурою, в спальному мішку. Потім захворів у Перу — був невеликий нежить, чхав і температурив. І ще я втратив свідомість у Болівії через брак кисню у високогірній пустелі. На висоті 4 тисячі метрів над рівнем моря. Витягував мотоцикл із піску, і мені стало зле. «Відключився», як мені здалося, на кілька хвилин. Розплющив очі, дивлюся, все на місці.

— У якій із цих 28 країн найкраща кухня?

— У Південній Кореї. Там споживають дуже багато морепродуктів — крабів, креветок, морських коників, кальмарів. Я просто обожнюю такі страви. Тому там 10 днів кайфував. Сподобалася і аргентинська кухня, знаменита своїми м’ясними стравами. Там заходиш у ресторан, платиш 10 доларів і їси м’яса, скільки зможеш.

— Скількома мовами ви можете спілкуватися?

— Крім рідної української, російською, англійською, а тепер і іспанською. Бо цією мовою розмовляють усі латиноамериканці.

— Що найважливіше під час навколосвітньої подорожі? Знання мов чи законів і обрядів народів тих країн, через які мандруєш?

— Найголовніше в такій справі — бути людиною. Бути щирим, завжди і скрізь усміхатися. І тебе зрозуміють і без знання мови.

А ще важливо сприймати світ таким, який він є. Сприймати  культуру, в яку потрапляєш. І не намагатися зрозуміти, чому люди чинять саме так, а не інакше. Бо культури скрізь дуже різні. Як кажуть, до чужого монастиря зі своїм законом не сунься.  Якщо заїжджаєш в Аргентину і до тебе лізуть чоловіки цілуватися у щоку, то ти маєш це також робити, бо це їхній обряд. Я спочатку був трішки шокований, а потім зрозумів.

— Як професійний банкір, ви, певно, вирушали в навколосвітню подорож із надією організувати свій бізнес?

— Ні, я просто здійснив свою мрію. Віднині я буду допомагати здійснювати її і всім іншим. Наразі працюю над створенням благодійного фонду «Мрії здійснюються!» Це буде інтернаціональний проект, у якому візьмуть участь і меценати з-за кордону, з якими  познайомився під час подорожі. Ми  розвиватимемо  мотоспорт в Україні, бо він у нас дещо призабутий. Їздитимемо по всьому світу, і про свої подорожі розповідатимемо на одному із всеукраїнських телеканалів.

 Крім цього, я готую фотовиставку, яка офіційно відкриється у вересні у Києві, під назвою «Обличчя світу». Пишу книгу про свою подорож трьома мовами — російською, англійською та іспанською, яку збираюся презентувати в Україні, Росії, Сполучених Штатах і Південній Америці.

— У чергову мотомандрівку не збираєтесь найближчим часом?

— Чому ж, збираюся. На цей раз до Африки. Я там іще не бував. Але це буде вже наступного року.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій КРИШЕНЬ. Народився 1982 року в с. Світлогірське на Полтавщині. Закінчив Дніпропетровський університет економіки, бізнесу та права за фахом «банківська справа». З 2000 року займається мототуризмом. Член комісії з мототуризму при Федерації мотоспорту України, офіцер Української служби порятунку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua