"Поранена енергетика Донбасу"

9 липня 2014

Верховна Рада 4 липня проголосувала у першому читанні за введення надзвичайного стану в паливно-енергетичному комплексі України. Відповідний законопроект уряд подав до парламенту ще в червні.

Забезпечити баланс 

Росія не полишає спроб дестабілізувати ситуацію в Україні. Тому ще у червні в уряді створено кризовий енергетичний штаб задля  подолання наслідків бомбардувань енергетичних об’єктів та диверсій терористів на транзитних газових магістралях. Завдання штабу надскладне: забезпечити баланс  енергоресурсів для промисловості та населення.  

У результаті боїв 1 липня Слов’янськ залишився без світла після того, як було знеструмлено підстанцію 110 кВ, що входить до складу «ДТЕК Донецькобленерго». Ця підстанція забезпечувала електроенергією ще й об’єкти Краматорська — тепер там без світла залишилися центральна міська лікарня, пологовий будинок та хірургічне відділення. Через активні бойові дії відновити пошкоджене електрообладнання фактично неможливо.

У Луганській та Донецькій областях внаслідок бойових дій на 18 червня без світла були 18 населених пунктів. Не подається струм до аеропорту в Луганську, відключено десятки високовольтних ліній електропередач, уламками снарядів пошкоджено підстанції напругою 35 і 110 кВ. Про це повідомив заступник директора департаменту електроенергетики Міненерговугілля Борис Соркін.

Внаслідок пошкодження трансформаторної підстанції без напруги залишився Маріупольський телецентр. Усі зусилля енергетиків спрямовано на відновлення локальних мереж Донбасу, але робити це надзвичайно складно в умовах бойових дій.

Перший потужний вибух на газопроводі Уренгой — Помари — Ужгород, що несе блакитні потоки пального з Росії до Європи, диверсанти організували на Полтавщині. Водночас не стихають бойові дії в Донецькій та Луганській областях, внаслідок яких страждають і люди, й енергетичні об’єкти.

Днями бойовики замінували залізничні шляхи до міста для від’єднання Слов’янської теплової електростанції (ТЕС) від єдиної енергосистеми України, повідомив спікер Ради національної безпеки та оборони Володимир Чеповий. Проте завдяки надзвичайно високій надійності нашої енергосистеми, створеної ще за радянських часів, руйнування локальних мереж Донбасу не призвело до кризи загальнодержавного масштабу, стверджує Борис Соркін.  За його словами, «міністерство видало відповідні доручення підприємствам. Усі суб’єкти опрацьовують можливість забезпечення всіх електростанцій резервним паливом. Перевіряють господарства, що відповідають за запаси мазуту. Вивчають можливість резервів для поповнення цих запасів задля запобігання наслідкам можливих проблем із постачанням газу та вугілля».

Відновити зруйноване

Загалом в енергетичній системі України є значні резерви генеруючих потужностей атомних та теплових електростанцій, розташованих, на щастя, поза межами бойових дії. Проблема лише в тому, що пропускна здатність високовольтних ліній електропередач обмежує видачу потужностей Запорізької, Рівненської та Хмельницької АЕС, а тому так важливо негайно завершити розпочате раніше будівництво ЛЕП із заходу на схід.

З огляду на те, що енергосистеми України та Росії з 2012 року працюють у паралельному режимі, очевидно, Росії не вигідно повністю руйнувати українську енергетику. «Щоденні перетоки з Росією стабільні — 100 МВт, їх контролює українська сторона», — повідомив «УК» Борис Соркін.

Відновлювати роботу енергогосподарств в умовах, коли смертельна куля може наздогнати в будь-який момент, надзвичайно складно. В зоні Антитерористичної операції виникли проблеми з водопостачанням і водовідведенням. Припинення подачі струму може призвести до екологічної катастрофи, адже перестануть працювати насоси каналізаційної системи і  нечистоти за лічені години можуть заповнити помешкання громадян, стверджують учасники «круглого столу».

Через пошкодження водоканалу Сіверський Донець — Донбас для забезпечення роботи трьох ТЕС на Донеччині — Зуївської, Курахівської та Вуглегірської — завдяки обмеженим резервним місткостям води може вистачити лише на місяць. За даними Бориса Соркіна, Міненерговугілля звернулося до силових структур і РНБОУ з проханням організувати безпечне виконання відновлювальних робіт на водоканалі.

Проблеми із забезпеченням водою є також на Слов’янській та Старобешівській ТЕС — із причини артилерійського обстрілу насосної станції рівень води у водоканалі зменшився до аварійного. Для проведення ремонту станції знадобиться принаймні 4 дні — за умови безпечного доступу, тобто не під смертельним вогнем. Варто згадати, що 10 червня під артилерійським обстрілом на території насосної станції каналу Сіверський Донець — Донбас смертельно поранено двох працівників КП «Компанія «Вода Донбасу», тому було зупинено роботу насосних агрегатів станції. Водопостачання Донецька здійснювалося з резервних водосховищ, Донецький міський водоканал перейшов на погодинне подання холодної та гарячої води. Тоді, за даними міністра Арсена Авакова, терористи навіть припинили вогонь біля Слов’янська, даючи змогу відновити подачу води в міста.

Величезну тривогу викликають проблеми, пов’язані з припиненням постачання електроенергії на шахти Донецької та Луганської областей, де щомісяця видобувають 5 мільйонів тонн вугілля. Переважно це енергетичне вугілля, що його споживають наші теплові електростанції. Нині формуються запаси вугілля на проходження зимового максимуму навантажень енергосистеми 2014—2015 років — щонайменше потрібно запасти 3,5 мільйона тонн, а це надзвичайно складно в умовах бойових дій. На державних шахтах Донецької та Луганської областей працює 140 тисяч осіб. Ще в регіоні діють 32 приватні шахти.

— У разі припинення постачання електроенергії на шахти існує загроза страшної катастрофи, —  стверджує голова Незалежної профспілки України Михайло Волинець. — За зміну на шахтах працює від 700 до1000 осіб. Як із глибини 1400 метрів можна підняти людей, якщо не працюватимуть підйомні установки? А як подати повітря, щоб люди не вмерли від задухи під землею?

Він вважає за необхідне створити трудову гвардію. Профспілки звернуться до влади по дозволи видати зброю шахтарям, які стануть на захист своїх підприємств, робочих місць.

Не менш страшна загроза за умов відімкнення від енергомережі існує й для  потужних підприємств Донбасу — металургійних, коксохімічних, машинобудівних, хімічних. Цього не можна допустити, адже хімічні підприємства в разі зупинки загрожують життю людей. Експерти застерігають про особливу небезпеку зупинки хімічних підприємств, наслідки якої прирівнюють до застосування хімічної зброї.

Щоб зупинити екологічну та гуманітарну катастрофу на Донбасі, всі гілки влади повинні максимально консолідувати зусилля задля відновлення зруйнованих енергетичних об’єктів. На це знадобиться щонайменше 10 днів.

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua