"VETS повертає до мирного життя"

Любомира КОВАЛЬ
25 квiтня 2018

Ще чотири роки тому українці навіть не думали, що ветеранами вони називатимуть не учасників Другої світової війни із сивими скронями чи тих, кому довелося воювати в Афганістані, а сучасників. Нині ж, за даними Державної служби у справах ветеранів війни, станом на початок березня 2018 року статус учасників бойових дій отримали понад 329,5 тисячі військових учасників АТО, з яких понад 7 тисяч — жінки.

Віддавши частину себе захисту Батьківщини, вони повертаються в мирне життя, де потребують всебічної  підтримки не лише рідних і близьких, а й держави. Саме про це йшлося на Міжнародній конференції «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя».

Захід ініціювали українські та американські громадські організації Combinet Arms, «Юридична Сотня» і «Побратим» за підтримки американського Фонду Маршалла, Міжнародного фонду «Відродження» й парламентського Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

«Держава в міру сил та фінансових можливостей допомагає нашим захисникам, які повернулися з передової. Нині вже понад тисячу поранених в АТО бійців забезпечено протезами та іншими високотехнічними засобами реабілітації», — навів статистику віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Питання, яке перезріло

Ще в 2014 році починали з виплати 600 тисяч гривень сім’ям бійців, які загинули в АТО. Та у 2015-му були затримки до 6 місяців із перерахунком цих коштів. Нині, за словами урядовця, ситуацію значно поліпшено. Виплати зросли майже вдвічі — до 1,3 мільйона гривень, виплачують їх вчасно. Також встановлено статуси та одноразові виплати захисникам, які отримали інвалідність. Таку допомогу запровадили у 2014—2015 роках, а нині обсяги цих виплат проіндексовано. Так, поранений, якому встановили І групу інвалідності, отримує одноразово понад 700 тисяч гривень, ІІ групу — близько 530, ІІІ — до 440 тисяч гривень.

«Проте поки що не все ідеально у відносинах між владою і ветеранами. Саме тому нині гостро стоїть питання необхідності створення міністерства у справах ветеранів. Адже на сьогодні нерозв’язані проблеми — соціальні, побутові, економічні тощо — покладено на місцеві органи влади. І ситуація щодо їх розв’язання у регіонах різна. А понад 340 тисяч ветеранів, які нині беруть участь у різних державних програмах підтримки, — цифра не остаточна, адже агресія Росії проти нашої країни триває. Отже, зростатиме кількість учасників АТО, ветеранів, які потребуватимуть від держави всебічної підтримки», — наголосив посадовець.

І додав, що саме тому вже давно слід створити таке міністерство, адже питання це, за його словами, вже назріло й навіть перезріло. Павло Розенко наголосив, що потрібно створити відомство, куди буде заведено функціонал з усіх міністерств, які нині розпорошено намагаються допомогти нашим захисникам. Воно має не просто виконувати певні бюджетні програми, а опікуватися ветеранами в усіх площинах цього процесу: від надання соціальної допомоги до системи профорієнтації, надання психологічної допомоги тощо.

Викликів дедалі більшатиме

Погодилася з ним і представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко. Для скоординованої допомоги учасникам бойових дій потрібно створити міністерство, що реагуватиме на виклики, з якими зіткнулися наші громадяни.

«Не маючи поки що якісної допомоги, психологічної, медичної реабілітації, ці хлопці продовжують бойові дії у своїх головах, сім’ях, близькому оточенні. Вони вихлюпують їх на вулицю, тому суспільство не почувається захищеним, адже не захищенні хлопці, які захистили державу», — наголосила депутат.

Тому фахівці новоствореного міністерства повинні будуть реагувати на виклики, з якими зіткнулися наші громадяни і ще зіткнуться у подальшому.

А голова Комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков  наголосив, що нинішня війна докорінно відрізняється від тієї, яка була в Афганістані. Там застосовували переважно стрілецьку зброю, а на цій — артилерію. І більшість психологічних травм у військових пов’язано саме із цим, у багатьох контузії. Також, на жаль, є й ті, хто, за його словами, не впорався із ситуацією і добровільно вкоротив собі віку. І треба докласти всіх зусиль, аби запобігти цьому й адаптувати захисників до мирного життя. Як-от допомагати їм із працевлаштуванням і житлом.

«За ініціативи й наполягання нашого комітету на 2018 рік  передбачено субвенцію обсягом 25 мільйонів гривень із держбюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації для купівлі житла внутрішньо переміщеним особам і тим, хто захищав незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», — зазначив депутат. І додав, що за пропозицією комітету уряд уже затвердив порядок і умови надання такої субвенції.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua