"Віце-президент НАНУ Анатолій ЗАГОРОДНІЙ: «Багато наших науковців брали участь в експериментах на Великому адронному колайдері»"

20 жовтня 2015

Асоціація завжди була майданчиком для налагодження взаємодії між академіями наук та іншими науковими організаціями. За понад 20 років відбулося 25 засідань її ради в різних країнах. Важливість таких заходів у тому, що на них не тільки обговорювали проблеми, що хвилюють наукове співтовариство, але й виробляли практичні рекомендації.

У Києві упродовж трьох днів під егідою МААН та за підтримки ЮНЕСКО пройде черговий науковий форум — Міжнародний симпозіум «Взаємодія урядів та національних наукових товариств з міжнародними організаціями щодо розвитку і використання наукових знань». У межах цього наукового заходу заплановано засідання Ради МААН, на якому розглянуть звіт президента МААН, президента НАН України академіка Бориса Патона про діяльність організації в 2014—2015 роках, а також обговорять тему «Фундаментальна наука, міжнародна кооперація вчених: стан та перспективи розвитку».

Міжнародне наукове співробітництво було і є одним із пріоритетів діяльності української Академії наук — це підтверджують понад 120 міжнародних документів про співпрацю з науковими структурами 50 країн світу. Докладно про стан і перспективи міждержавної наукової діяльності «УК» розповів віце-президент НАНУ академік Анатолій ЗАГОРОДНІЙ.

— Анатолію Глібовичу, які кроки здійснює академія для інтеграції у світовий науковий простір?Віце-президент НАНУ Анатолій ЗАГОРОДНІЙ

— З-поміж найдинамічніших напрямів цього співробітництва — зв’язки з країнами ЄС. Упродовж останніх років у межах рамкової програми РП-7, маючи статус країни-партнера, Україна брала участь у виконанні 97 проектів. За цей час отримано близько 27 млн євро, а науковці академії виконали спільні дослідження на суму понад 10 млн євро. Найбільше проектів належить установам відділень фізики й астрономії, фізико-технічних проблем матеріалознавства та інформатики.

Ефективно розвивається співпраця й з іншими країнами. Зокрема зміцнилися наукові зв’язки з КНР. Активні учасники українсько-китайського співробітництва — Інститути математики, проблем реєстрації інформації, проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича, геологічних наук, біохімії ім. О. В. Палладіна, кібернетики ім. В. М. Глушкова, Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем.

Чільне місце у наукових контактах з Францією належить співпраці з Національним центром наукових досліджень (CNRS). Головні напрями спільної роботи: математика, фізика, матеріалознавство, хімія, біологія, молекулярна біологія. Кожні два роки проходить конкурс спільних проектів з наукового обміну, виконують проекти щодо міжнародних наукових об’єднань. Чимало проектів реалізовували в межах Програми міжнародного наукового співробітництва PICS, яку CNRS пропонував своїм зарубіжним партнерам.

У червні 2015 року підписано Угоду про створення асоційованої міжнародної лабораторії у галузі фізики високих енергій «Розробка обладнання для експериментів на прискорювачах та методи прискорювання». Це нова форма спільних проектів між НАН України та CNRS.

Плідна також співпраця з Польською академією наук. Підтвердження цього — реалізація 68 спільних проектів у різних галузях науки, започаткування спільної премії НАН України і ПАН, а також відкриття наприкінці 2014 року Представництва «Польська академія наук» у Києві.

Загалом участь наших науковців у міжнародних програмах та ініціативах постійно розширюється. Так, у 2014-му завдяки активній позиції та успішним переговорам з відповідними структурними підрозділами Європейської комісії, зокрема Спільним дослідницьким центром ЄК, нашу академію визначено відповідальною з реалізації в Україні всіх 11 напрямів Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону, і вже розпочато роботу.

— Які перспективи для вітчизняних науковців відкриває набутий Україною статус асоційованого учасника програми ЄС «Горизонт-2020»?

— Підписання Угоди про асоційоване членство України в програмі ЄС «Горизонт-2020» — це, безумовно, велика подія в житті наших науковців. Вона відкриває нові можливості для входження в європейський дослідницький простір. У вересні цього року я мав змогу взяти участь у засіданні Програмного комітету «Стратегічна конфігурація «Горизонту-2020» у Брюсселі. Надзвичайно приємно, що вперше наша держава була представлена на такому заході не як країна-партнер, а на одному рівні з іншими європейськими країнами і отримала право участі в обговоренні, прийнятті та ухваленні рішень. На жаль, тоді серед тих, хто виграв проекти, Україна ще не значилась. Я це пов’язую з тим, що асоційованим членом наша держава стала лише у серпні після ратифікації угоди, і це зумовило певні юридичні та процедурні неузгодженості при поданні заявок. Але зараз уже є перші результати — 56 проектів за участі українських науковців. І це лише початок.

Програма «Горизонт-2020» значною мірою спрямована на підтримку інноваційних розробок: розроблення нових технологій і розвиток інфраструктури, дослідження в галузі нано-, біо-, ІКТ-технологій, нових матеріалів, космосу, а також проекти, пов’язані з дослідженням питань сталого розвитку. Як бачите, наші науковці мають багато можливостей для участі у цій програмі. Для поширення інформації про конкурси серед усіх зацікавлених та надання консультацій у нашій академії створено дев’ять національних контактних пунктів з певних напрямів.

Днями в харківському Інституті сцинтиляційних матеріалів НАН України відбулася IV науково-технічна конференція молодих учених «Люмінесцентні процеси в конденсованих середовищах» «LUMCOS-2015». Серед її співорганізаторів — Представництво Польської академії наук у Києві. У роботі конференції взяли участь понад 50 молодих науковців з різних країн. Фото з сайту nas.gov.ua

— У відносинах зі ще одним європейським дослідницьким центром — ЦЕРНом — зараз певна пауза. Угоду щодо надання нашій державі статусу асоційованого члена цього закладу підписали ще у 2013 році, проте її не нотифікували й досі. Чи співпраця з ЦЕРНом і надалі буде одним із пріоритетів міжнародного наукового співробітництва?

— Співпраця з цим центром виявилась дуже плідною. Багато українських науковців брали участь в експериментах на Великому адронному колайдері, що мали амбітну мету з’ясувати чимало засадничих питань світобудови. Зокрема дати відповіді на запитання, чи може існувати кварк-глюонна плазма, чи може бути так звана нова фізика за межами стандартної моделі, чи існує бозон Хіггса — частинка, що забезпечує генерацію маси. На останнє запитання отримано позитивну відповідь, і ми можемо пишатися тим, що наші колеги з ННЦ «ХФТІ» і НТК «Інститут монокристалів» причетні до цього відкриття. Науковці Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України активно долучилися до розроблення концепції і пошуку кварк-глюонної плазми. Уперше в історії українські вчені змогли взяти участь у найновітніших експериментах з фізики високих енергій і вже стали співавторами понад 200 публікацій за результатами експериментів. Дуже важливо, що наші інститути роблять свій внесок не лише в суто дослідницьку частину діяльності ЦЕРНу, а й долучилися до створення детекторів колайдера, зокрема до створення стріпового та дрейфового шарів внутрішньої трекової системи детектора ALICE, а сцинтилятори, виготовлені в НТК «Інститут монокристалів», забезпечують роботу детектора CMS. Зауважу, що українські сцинтилятори широко застосовують на найновітніших прискорювачах світу.

По суті, наші вчені давно й усталено інтегровані в діяльність багатьох міжнародних наукових центрів і об’єднань. Науково-технічне співробітництво не має географічних меж і кордонів. Співпраця з ЦЕРНом розпочалася задовго до підписання Угоди про набуття Україною статусу асоційованого члена цього центру. Тому вона буде й надалі з-поміж пріоритетів у міжнародній діяльності академії.

За домовленістю з дирекцією ЦЕРНу офіційне набуття Україною асоційованого членства має відбутися в жовтні 2016 року. Отже, щоб співпраця була якомога ефективнішою, потрібно ще раз виважено оцінити як позитивні наслідки, так і проблеми, що супроводжуватимуть таке членство, сформулювати програми спільних досліджень, передбачити підготовку кадрів, визначити джерела фінансування. При цьому потрібно виходити з наявних матеріальних і кадрових ресурсів наукових установ і можливостей державних інституцій підтримувати розвиток досліджень у галузі фізики високих енергій. Усе це має бути враховано в Дорожній карті розвитку співпраці Україна — ЦЕРН, яку нині розробляють за участі НАН України.

—  Щодо географічних меж і кордонів… Науку, попри її інтернаціональність, не оминув відгомін воєнних дій на сході України. Як це вплинуло на українсько-російські наукові відносини?

— Війна на сході України та анексія Криму унеможливлює співпрацю між науковими установами й організаціями наших країн. Вона ймовірна лише між окремими вченими. Щодо особистих контактів з російськими науковцями, то їх не заборонено підтримувати, зважаючи при цьому, наскільки це відповідає національним інтересам і наскільки досліджувана проблема важлива й актуальна. Це кожен вирішує індивідуально. Співпраця між ученими, які працюють над ключовими науковими проблемами, була і буде. Але наші вчені мають враховувати, що нині змагання триває фактично на полі бою, де конкурують технології, наукоємні виробництва та прикладні результати.

— Ще одна важлива подія — сьогодні починається засідання Ради Міжнародної асоціації академій наук. Розкажіть про цей напрям співпраці академії.

— Міжнародну асоціацію академій наук заснували у 1993 році на установчих зборах, які відбулися в Києві. Це неурядова міжнародна організація, що об’єднує національні академії наук України, країн СНД, В’єтнаму та Грузії, а також відомі у світі наукові організації, університети і фонди.

Ініціатором заснування МААН був президент Національної академії наук України академік Борис Євгенович Патон, який і очолює асоціацію всі ці роки.

На рахунку МААН багато вагомих і корисних справ. Вона стала авторитетною організацією. Заслуговують на увагу плідні її зв’язки з ЮНЕСКО, започатковані 2003 року в результаті відповідного рішення останньої. Нині МААН — офіційний партнер ЮНЕСКО з консультативним статусом. В Україні це єдина міжнародна неурядова організація з таким статусом.

Співпраця Міжнародної асоціації академічних наук з цією спеціалізованою установою ООН, зокрема фінансова допомога ЮНЕСКО, дала змогу МААН провести в Україні, передовсім у Києві, близько 10 великих міжнародних симпозіумів, в яких брали участь відомі організатори науки, науковці й фахівці, зокрема Європейського Союзу, представники міжнародних організацій і владних структур. За фінансової допомоги ЮНЕСКО побачили світ чимало видань МААН та НАН України, відбувся міжакадемічний обмін ученими.

Зазначу важливість цілеспрямованої роботи Міжнародної асоціації академій наук з відновлення, збереження і розвитку наукових зв’язків на регіональному рівні. Це зумовлює певну відповідальність членів асоціації — потрібно зберегти цей неабиякий механізм міжнародного наукового співробітництва.

Марія ПРИЗІГЛЕЙ
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій ЗАГОРОДНІЙ. Народився 1951 року в селищі Велика Багачка Полтавської області. Закінчив Харківський державний університет ім. В.Н. Каразіна і відтоді працює в Інституті теоретичної фізики НАНУ, з 2003-го — директором. Розробив статистичну теорію просторо-обмежених плазмено-молекулярних систем, послідовну кінетичну теорію запорошеної плазми і сформулював строгі мікроскопічні рівняння й ланцюжок рівнянь Боголюбова для такої плазми, розвинув теорію гальмівного випромінювання у плазмено-молекулярних системах. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, академік НАН України (2006 р., чл.-кор. 1997 р.), віце-президент НАН України (з 2011 р.). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua