"Від любові до спеціалізації"

Микола ШОТ
6 вересня 2012

ДРУГИЙ ХЛІБ

95 відсотків картоплі українці вирощують на власних городах
 

Хтось із мотикою чи лопатою, а хтось із сучасною технікою вийшов зараз на городи, дачні ділянки та поля. Настав час копання картоплі. Другий хліб — розгорнута метафора, яка якнайкраще засвідчує важливість і значимість для українців цієї представниці пасльонових. 95 відсотків (може, й трохи більше) картоплі наші співвітчизники вирощують саме на власних земельних ділянках.

Сучасна техніка на картопляному полі. Фото автора

Площі ті ж самі, вирощування дідівське

А це треба розуміти, що переміщення виробництва із суспільного сектору до приватного товаровиробника призвело до різкого зниження врожайності, якості та екологічної чистоти продукції.

Головним болем для картоплярів приватного сектору стає й оновлення посадкового матеріалу. Де придбати нові високопродуктивні сорти і за помірні ціни? — головне питання. Тут, виявляється, держава може подати руку допомоги. Начальник відділу організації виробництва та маркетингу сільськогосподарської продукції головного управління агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Марія Дерманська каже, що маємо програму «Селекція в рослинництві», де можна передбачити кошти на забезпечення населення новими сортами картоплі й високими репродукціями.

Певну фінансову підмогу картоплярам варто було б закласти і в районних та обласному бюджетах. Організаторську роль у картопляній справі повинні проявити органи місцевого самоврядування. По-перше, через них можна провести державні дотації на закуплений насіннєвий матеріал картоплі. По-друге, сільські чи селищні ради мали б і самі потурбуватися, аби забезпечити своїх мешканців новими сортами.

На Тернопільщині розробили програму розвитку виробництва картоплі та овочів на 2012—2020 роки. І все  заради забезпечення продовольчої потреби області екологічно чистою та якісною продукцією. Йдеться про збільшення посівних площ картоплі, нарощування обсягів її виробництва (до 1000,4 тис. тонн). 

У Васильківцях Гусятинського району певну частину картоплі пакують у сітки для продажу

У барабольному  королівстві

Героя України, голову наглядової ради компанії «Мрія Агрохолдинг» Івана Гуту на Тернопіллі вже давно називають картопляним королем. Власну фермерську справу він розпочав з 50 гектарів землі. На перших порах на них вирощував понад десяток сільськогосподарських культур. Та якось доля влаштувала йому зустріч із землеробом з Нідерландів. Дослухався до доброї поради іноземця і обрав для себе картоплярство як спеціалізацію. Спочатку вирощував бульби голландських сортів, отримував високі врожаї. Згодом на полях у рідних Васильківцях Гусятинського району  взявся садити й картоплю вітчизняної селекції.

Нині «Мрія Агрохолдинг» розширила площі картоплі до 5 тис. га, досягла високого рівня в її вирощуванні та стала найбільшим виробником цієї продукції в Україні. У Васильківці приїжджають з усіх куточків країни, щоб поглибити знання у галузі картоплярства, запозичити досвід, технології, дізнатися про останні новинки. До речі, побував тут нещодавно й міністр агрополітики та продовольства країни Микола Присяжнюк. Він цікавився і процесом копання картоплі, і технологіями її зберігання та переробки.

Треба сказати, що компанія докладає чималих зусиль для розробки та постійного вдосконалення власних технологій. Тож у «Мрії» існує свій дослідницький центр, який має майже 400 га, де випробовують різні сорти та гібриди сільськогосподарських культур.

Є сучасне картоплесховище загальною потужністю 96 тис. тонн, що оснащене вентиляційним і холодильним обладнанням однієї з голландських фірм, завдяки якому місцеві картоплярі цілком контролюють мікроклімат у приміщеннях.

Попри навіть сучасні картоплесховища, значний споживчий ринок, все одно з певним часом чимало картоплі починає псуватися, гнити. Універсальним засобом тут виступає крохмальний завод. Саме сюди можна здати лишки вирощеного врожаю на переробку на крохмаль, який на складах можна зберігати і до 20 років.

Нині картоплярство цікаве як бізнесу, так і ринку. Але в цій галузі ще чимало вчорашнього, старого, якщо мовити і про сорти, і про методи вирощування, переробку та реалізацію. Образно кажучи, мотика ще переважає над картоплекопалкою. Державі, аграрним підприємствам, компаніям головне тепер приділити цьому більше уваги, щоб  принести в картоплярство нові, сучасні технології, зайнятися насіннєвим матеріалом.

КОМПЕТЕНТНО

Микола ПРИСЯЖНЮК,
міністр агрополітики та продовольства України,
під час перебування на Тернопіллі зазначив:

— Науковці Національної академії аграрних наук разом з колегами з Нідерландів і Німеччини створили програму оновлення сортів картоплі, яку впровадять за 3—5 років. Посадка старих сортів цієї культури призводить до виродження, а врожайність при цьому зменшується. Сорти стають нестійкими до викликів природи та шкідників. Нововведення допоможуть розв’язувати ці проблеми. Сподіваюся, що до популяризації нових сортів серед населення дієво долучаться сільські голови. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua